Jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar

Jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar
PrataMera
2024-05-16

"Hej. Jag klarar inte av att vara ensam och jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar. Jag har aldrig klarat av att vara ensam och skulle vilja bryta det mönstret. Vad kan jag göra?"

Testa din psykiska hälsa: Gör ett självtest 

Hej och tack för din fråga! 
Din fråga är kort, så det här svaret kommer att vara mer av en allmän karaktär då det saknas detaljerade uppgifter om din bakgrund och din livshistoria för att ge ett mer nyanserat svar som skulle spegla just ditt dilemma med ensamhet.

Att känna sig ensam är något som många människor brottas med i det moderna samhället. Och ensamheten har många nyanser och definitioner för de som känner sig ensamma och den kan upplevas på olika sätt. Att ha blivit frånskild, lämnat en långvarig vänskap, att drabbas av sjukdomar, att ha fått gå i pension efter en ”lång och trogen tjänst”, att ha flyttat till en annan ort, en ny stad eller ett nytt land är några exempel på de otaliga livshändelser som får människor att känna sig ensamma. Ensamhet betraktas även av filosofer som ett av människors existentiella livsvillkor. Vi är ensamma inför livets stora förändringar och svängningar.

Läs mer: Hur ska jag göra för att inte känna mig ensam och ledsen?

Din korta beskrivning om din upplevda ensamhet tycks ha att göra med hur du relaterar till andra människor inklusive dig själv. Det är förstås en spekulation, men du skriver att du alltid har haft svårt att klara av ensamhet och att den känns ännu mer påtaglig när din särbo hittar på saker att göra med sina kompisar. Om du nu fysiskt sett blir ensam kan det var så att situationen väcker tankar och känslor hos dig som kan vara smärtsamma att bära. Det är med andra ord inte själva situationen av att vara ensam som då tycks vara problemet för dig utan snarare hur du förhåller dig till din ensamhet, alltså de känslor och tankar som ensamheten väcker hos dig. Dessa tankar och känslor speglar nog din levnadshistoria bland annat din relationshistoria. Om det gör ont i dig att vara ensam för att du tänker att du är lämnad, så är det din tolkning av situationen och den känsla som hänger ihop med den som skulle problematiseras och inte i första hand den faktiska ensamheten.

Hur har tanken "att vara lämnad" uppstått i första taget och vilka är de känslor som sannolikt hör ihop med den tanken? Sorg, ledsamhet, ångest, rädsla? Hur kan dina tidiga relationer till andra viktiga personer under uppväxten och barndomen och dina senare relationer kasta ljus över det som du upplever när du blir eller känner dig ensam? Dina tidiga upplevelser av ensamhet kan ha betydelse för dina nuvarande upplevelser, och det i sin tur kan vara en förklaring till dina reaktioner och göra dem mer begripliga.

Läs mer: Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Nästa steg handlar om hur du hanterar en situation präglad av ensamhet som den som du beskriver i din fråga. Dina strategier om hur du hanterar din ensamhet kan ha stor betydelse för om upplevelsen fortsätter att vara plågsam och vara förknippad med stort lidande eller om du växer ur lidandet genom alternativa ”korrigerande” erfarenheter och känslor. Ofta hanterar människor ensamheten genom ältande och grubblerier och genom olika passiva förhållningssätt eller genom att sätta negativa etiketter av dömande karaktär på sig själva och omgivningen. De här strategierna brukar inte vara lönsamma i det långa loppet utan befäster passivitet och fördjupar lidandet.

Du kanske behöver skaffa dig andra sätt att hantera dina ensamma stunder? Man kan försöka se den andra sidan av din upplevelse av ensamhet. Den sidan som troligtvis signalerar ditt otillfredsställda, men helt naturliga behov av mänskliga relationer. Samtidigt som du kan börja med att förhålla dig till din upplevelse av ensamhet på ett mjukare sätt, med förståelse och medkänsla, så kan du även börja tänka på hur du kan fylla dessa stunder med meningsfulla aktiviteter. Aktiviteter som ger dig en känsla av energi, samhörighet och närvaro och som kan berika ditt liv med innehåll och mening. Det handlar ofta om en balansgång mellan acceptans av att ensamhet gör ont i dig och handlingskraft för att fylla ditt liv med saker som du värdesätter och som hjälper dig vidare ur lidande in i ”mening”.

Ibland kan man behöva hjälp på vägen för att hitta vad det är som gör att man reagerar som man gör. Om du känner att du behöver stöd är du välkommen att boka en tid med någon av våra psykologer eller psykoterapeuter som kan hjälpa dig vidare. Lycka till!

Läs mer: Jag klarar inte av att vara ensam

PrataMeras program
Förstå och hantera dina känslor
Få ökad förståelse för dina känslors roll och inverkan på ditt liv och lär dig olika strategier och få verktyg för att hantera och uttrycka känslor på sätt som leder till ett bättre mående.

Mer läsning

Varför kan jag inte unna mig själv att vara nöjd?

Läsarfråga: Jag tillåter mig aldrig att unna mig något extra, köper alltid det billigaste fast jag har pengar. Till andra köper jag gärna presenter. Jag kör en gammal bil, gör billigaste renoveringarna i huset, inget extra med mera. Om jag någon gång köpt något extra så ber jag ofta om ursäkt för det. Efter många års högskolestudier (på äldre dar) har jag ett bra jobb men jag kan inte ta in att det är så, ”inte kan jag ha det jobbet”! Så fort utbildningen var klar fick jag problem med ryggen och nu utmattningssyndrom och sjukskrivning. Jag undrar om det hör ihop med att jag inte kan tillåta mig att faktiskt vara nöjd över min utbildning, att kroppen ser till att jag inte kan jobba? Likaså nu under lång sjukskrivning så kan jag inte acceptera det och göra det bästa av det utan jag tänker ständiga katastroftankar. Vad kan detta bero på? Finns det något att göra?

Läs mer
Min sambo ljuger om vår ekonomi – är det psykisk misshandel?

Läsarfråga: "Min sambo ljuger ofta om helt onödiga saker och struntar i att betala räkningar och ljuger sedan om det vilket får mig att känna mig så stressad att jag gråter hela nätterna och får hjärtklappningar. Han vet att jag förlorat mitt hem tidigare pga liknande händelser och hur det traumatiserat mig men väljer ändå att göra så här gång på gång vilket kan sätta mig och barnen på gatan. Han ger mig dåligt samvete genom att säga saker som ”ska du lämna mig i en 3a?”. Jag mår jättedåligt och det känns som han slår sönder mig psykiskt. Är detta psykisk misshandel?”

Läs mer
Jag känner mig värdelös och misslyckad-vad ska jag göra?

Läsarfråga: Hej. Jag trycker ofta ner mig och tycker att jag är kass, värdelös och misslyckad. Hur kommer jag ifrån sådana negativa tankar?

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram