Många saknar en nära vän

Många saknar en nära vän
PrataMera
2024-04-24

Ny statistik från Statistikmyndigheten SCB visar att hundratusentals personer i Sverige saknar en nära vän. Sifforna visar även tydliga skillnader mellan kvinnor och män. Drygt 9 procent av männen och 6 procent av kvinnorna svarade att de inte har en nära vän.

SCB gör sedan 1975 regelbundna undersökningar om Sveriges levnadsvanor där frågan om nära vänner finns med. Nytt i denna undersökning är att tidigare skulle man inte räkna med maka, make eller sambo som nära vän. Nu är den formuleringen borttagen och kan alltså ingå bland de man räknar som en nära vän.

– Det är statistiskt säkerställt att mellan 610 000 och 720 000 personer i åldrarna 16 år och äldre inte har en nära vän. Det motsvarar 7 till 8 procent av befolkningen i de åldrarna, säger Thomas Helgeson, sektionschef på SCB.

Läs mer om undersökningen här: Hundratusentals personer saknar en nära vän

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever ensamhet och saknar en nära vän att dela glädje och sorger med. Det kan vara svårt att hitta ny vänskap, särskilt om man redan är vuxen och inte längre går i skolan eller har möjlighet att träffa nya människor regelbundet. Men det finns sätt att öppna upp för nya bekantskaper och kanske till och med hitta en ny nära vän.

Läs mer här: Att ta sig ut ensamhet och hitta en vän

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 5 - om hur poesi kan vara plåster för själen

I det här avsnittet har Anna Kinnander bjudit in Pia Eriksson, skaparen av Instagramkontot ”Korsdragspoesi” och författare till boken ”Till dig som famlar”. Tillsammans samtalar de om hur vi kan mötas i det aviga och bli stärkta av att veta att det kommer bli bättre. Vi får lyssna till ett varmt och nära samtal som går in på hur skrivande och kreativitet kan vara till hjälp för att både hantera och bearbeta sitt mående.

Läs mer
Webbinar - om känslor och relationer

Varmt välkommen till ett gratis webbinarium om hur vi kan förstå våra känslor utifrån våra relationer. Föreläsningen leds av Kristina Nyggard, leg. psykoterapeut på PrataMera. Hon kommer bland att berätta om våra känslors funktion samt hur våra känslomässiga reaktioner formas redan under uppväxten. Hon kommer prata om anknytningsmönster och hur det kan ha en inverkan på våra känslor i vårt vuxna liv och våra relationer.

Läs mer
Öppettider Kristi himmelsfärdsdag

Nu vankas långhelg och ledighet och för många av oss – en efterlängtad chans till välbehövlig vila. PrataMera är stängt torsdag den 9 maj men har öppet som vanligt igen fredag 10 maj.

Läs mer
1 2 3 20

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram