För dig som är anhörig

Att leva med någon med psykisk ohälsa kan vara väldigt tufft. PrataMera ser det som en viktig roll att vara till hjälp även för anhöriga. Vår strävan är att förse anhöriga besökare med viktiga rekommendationer och lästips.

Fem tips för dig
som är anhörig

1. Våga se

Uppmärksamma förändringar hos din närstående, visa att du är orolig och märker att något inte är som det ska.

2. Våga fråga

Du gör inte saken värre genom att fråga! Även om din närstående inte är redo att prata just då, har du visat att det är pratbart och att du är villig att lyssna.

3. Våga hoppas

Att förmedla hopp om att förändring är möjlig och att hjälp finns att få är en viktig insats!

4. Våga stötta

Erbjud stöd att ta ett första steg, tex för att boka en samtalstid eller följa med till en samtalsmottagning.

5. Våga gränsa

Kom ihåg dina egna behov! Vad kan du hjälpa till med och när? Du behöver inte acceptera orimliga krav eller dåligt beteende - du får säga ifrån. Du är inte till hjälp om du är helt utsliten, så kom ihåg att återhämta dig.

Behöver du hjälp av psykolog?

Som sagt, rollen som anhörig kan vara väldigt tuff. Om det är så att du känner behov av vägledning från en psykolog, är du välkommen att boka tid på vår privatmottagning. Där kan du själv välja behandlare och tid.

Boka tid
Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Läs mer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram