För dig som är anhörig

Att leva med någon med psykisk ohälsa kan vara väldigt tufft. PrataMera ser det som en viktig roll att vara till hjälp även för anhöriga. Vår strävan är att förse anhöriga besökare med viktiga rekommendationer och lästips.

Fem tips för dig
som är anhörig

1. Våga se

Uppmärksamma förändringar hos din närstående, visa att du är orolig och märker att något inte är som det ska.

2. Våga fråga

Du gör inte saken värre genom att fråga! Även om din närstående inte är redo att prata just då, har du visat att det är pratbart och att du är villig att lyssna.

3. Våga hoppas

Att förmedla hopp om att förändring är möjlig och att hjälp finns att få är en viktig insats!

4. Våga stötta

Erbjud stöd att ta ett första steg, tex för att boka en samtalstid eller följa med till en samtalsmottagning.

5. Våga gränsa

Kom ihåg dina egna behov! Vad kan du hjälpa till med och när? Du behöver inte acceptera orimliga krav eller dåligt beteende - du får säga ifrån. Du är inte till hjälp om du är helt utsliten, så kom ihåg att återhämta dig.

Behöver du hjälp av psykolog?

Som sagt, rollen som anhörig kan vara väldigt tuff. Om det är så att du känner behov av vägledning från en psykolog, är du välkommen att boka tid på vår privatmottagning. Där kan du själv välja behandlare och tid.

Boka tid
Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram