5 tips för dig med sömnproblem

Tips för dig med sömnproblem
PrataMera
2024-01-08

Sömnen utgör en stor av del av ditt liv och är ett grundläggande behov för att kroppen ska fungera optimalt. Trots att sömnen är viktig så lider ca en tredjedel av Sveriges befolkning av någon form av sömnproblem. Det förekommer många olika sömnstörningar men den vanligaste och den där psykologiska faktorer har störst påverkan är insomni – vilket helt enkelt innebär att du har svårigheter att sova. Här listar vi fem tips som kan hjälpa dig sova bättre.

Självtest: Hur sover du?

  1. Varva ned i god tid
    Stress är en motpol till sömn, vilket innebär att om din kropp är uppe i varv så kommer du inte kunna sova. Se därför till att i god tid låta kroppen varva ned. Ibland kan man behöva lite extra hjälp, till exempel genom mindfulness eller avslappningsövningar.
  2. Gå och lägg dig när du är sömnig
    När sömnen börjar bli sämre är det inte ovanligt att börja lägga sig tidigare och tidigare i förhoppning om att få sova mer. Dessvärre är inte detta någon bra metod.  För att kroppen ska förknippa sängen med sömn är det viktigt att du lägger dig just när du är väldigt sömnig. Annars riskerar du bli liggande i sängen vaken timme efter timme.
  3. Kliv upp om du inte kan somna
    Att ligga kvar och vända och vrida sig i sängen är något som många känner igen när det handlar om sömnproblem men det är dessvärre ingen bra metod. Det som sker är att kroppen förknippar sängen med vakenhet istället för sömn. Om du inte somnar på ca 15 minuter så ska du gå upp, gärna till ett annat rum och gör något annat till dess att du blir sömnig igen. Gör då ett nytt försök att sova och om det inte fungerar gör om samma procedur.
  4. Kliv upp samma tid varje dag
    Oavsett hur mycket eller lite du har sovit under natten är det viktigt att gå upp samma tid, vardag som helgdag. Detta kommer att bidra till bättre sömnrutiner och att kroppen lär sig när den ska vara vaken och när den ska sova.
  5. Undvik att sova dagtid
    Om du har en väl fungerande sömn kan en “powernap” som är cirka 20 minuter vara bra. Om du har sömnproblem vill du inte riskera att förstöra nattens djupsömn med sömn under dagtid. Se därför till att spara all sömn till natten så att den inte påverkas negativt.

Sök hjälp om sömnen inte fungerar. Att inte sova ordentligt kan leda till en rad olika fysiska och psykiska besvär. Vänta därför inte med att ta hjälp om du inte kan hantera din sömn på egen hand. Forskning har visat att kognitivt beteendeterapi (KBT) är det mesta effektiva och har bäst resultat i långa loppet.

Ta hand om dig, och sov gott!

Mer läsning: Fler råd för en bättre sömn

 

PrataMeras program
Förstå och påverka din sömn
Få kunskap och verktyg för att kunna förstå din sömn bättre, se vad i din vardag som påverka din sömn, hur du kan hjälpa dig själv att sova bättre

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram