Tips för dig med sömnproblem

Tips för dig med sömnproblem
PrataMera
2024-01-08

Sömnen utgör en stor av del av ditt liv och är ett grundläggande behov för att kroppen ska fungera optimalt. Trots att sömnen är viktig så lider ca en tredjedel av Sveriges befolkning av någon form av sömnproblem. Det förekommer många olika sömnstörningar men den vanligaste och den där psykologiska faktorer har störst påverkan är insomni – vilket helt enkelt innebär att du har svårigheter att sova. Här listar vi fem tips som kan hjälpa dig sova bättre.

Självtest: Hur sover du?

 1. Varva ned i god tid
  Stress är en motpol till sömn, vilket innebär att om din kropp är uppe i varv så kommer du inte kunna sova. Se därför till att i god tid låta kroppen varva ned. Ibland kan man behöva lite extra hjälp, till exempel genom mindfulness eller avslappningsövningar.
 2. Gå och lägg dig när du är sömnig
  När sömnen börjar bli sämre är det inte ovanligt att börja lägga sig tidigare och tidigare i förhoppning om att få sova mer. Dessvärre är inte detta någon bra metod.  För att kroppen ska förknippa sängen med sömn är det viktigt att du lägger dig just när du är väldigt sömnig. Annars riskerar du bli liggande i sängen vaken timme efter timme.
 3. Kliv upp om du inte kan somna
  Att ligga kvar och vända och vrida sig i sängen är något som många känner igen när det handlar om sömnproblem men det är dessvärre ingen bra metod. Det som sker är att kroppen förknippar sängen med vakenhet istället för sömn. Om du inte somnar på ca 15 minuter så ska du gå upp, gärna till ett annat rum och gör något annat till dess att du blir sömnig igen. Gör då ett nytt försök att sova och om det inte fungerar gör om samma procedur.
 4. Kliv upp samma tid varje dag
  Oavsett hur mycket eller lite du har sovit under natten är det viktigt att gå upp samma tid, vardag som helgdag. Detta kommer att bidra till bättre sömnrutiner och att kroppen lär sig när den ska vara vaken och när den ska sova.
 5. Undvik att sova dagtid
  Om du har en väl fungerande sömn kan en “powernap” som är cirka 20 minuter vara bra. Om du har sömnproblem vill du inte riskera att förstöra nattens djupsömn med sömn under dagtid. Se därför till att spara all sömn till natten så att den inte påverkas negativt.

Sök hjälp om sömnen inte fungerar. Att inte sova ordentligt kan leda till en rad olika fysiska och psykiska besvär. Vänta därför inte med att ta hjälp om du inte kan hantera din sömn på egen hand. Forskning har visat att kognitivt beteendeterapi (KBT) är det mesta effektiva och har bäst resultat i långa loppet.

Ta hand om dig, och sov gott!

 

PrataMeras program
Förstå och påverka din sömn
Få kunskap och verktyg för att kunna förstå din sömn bättre, se vad i din vardag som påverka din sömn, hur du kan hjälpa dig själv att sova bättre

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Peace in our time

Välkommen till PrataMeraPodden!

Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart!

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram