Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet
PrataMera
2024-07-11
Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen! Jag heter Anna Kinnander och är psykolog på den digitala mottagningen PrataMera.
 
Så länge jag kan minnas har jag dragits som en mal till en låga till temat sorg. Det är ju ett lite dråpligt uttalande kommande ifrån en psykolog, jag vet. Hur stereotyp får man bli liksom? Såklart vill man frossa i sorg och ångest på fritiden! Helst iklädd Gudrun Sjöde´n och foträta sandaler... Nåväl, jag erkänner villigt att jag är ganska förutsägbar ibland. Men det där tillståndet när något svårt och oåterkalleligt, kanske helt oacceptabelt, har hänt - som vi bara har att förhålla oss till. Så lite som känns viktigt och värt mödan att lägga oro eller irritation på då. Och vilka fina möten och samtal som kan få utrymme, när förvarsmurarna är totalt nedrivna. Det finns också något varmt och lugnt där, på ett fullkomligt paradoxalt sätt.
 
Samtidigt finns det ett enormt glapp i vår kultur, mellan den ofrånkomliga, grundläggande förutsättningen för livet som döden är och hur vi lever våra liv här i ett tryggt, välbärgat land. Som om det vore förhandlingsbart, vansinnigt avlägset och nästan anstötligt, när döden har fräckheten att drabba oss. Men glappet är högst påtagligt också inom mig själv. Där finns en tämligen god kunskap om sorg och kris, att det ingår i livsvillkoren, hur det kan yttra sig och hur man kan hjälpa en människa att gå igenom det – så tänker mitt professionella jag. Men mitt privata jag känner sig mycket liten och radikalt osäker på den egna förmågan att hantera en nära anhörigs död, eller varför inte min egen. Så därför slukar jag berättelser om sorg, kris och död, för att få ta del av erfarenheterna, de svåra och de fina. För att försöka förstå HUR man någonsin reser sig igen när det svåraste har hänt.  
 
Jag tror inte att jag är ensam om detta och därför vill jag tillsammans med dig som lyssnar utforska sorg och döden lite extra! 
En person som på ett högst påtagligt sätt tvingats konfronteras med möjligheten av sin egen död, är avsnittets gäst: psykologen och författaren Kristina Sandberg.  Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer.
 
Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse! 

Lyssna här
Podden på Spotify

Du kan även lyssna på podden på Spotify, du hittar den här: PrataMeraPodden

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt jag själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

Mer läsning

Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
Varför har vi så svårt att kasta saker?

Det är inte ovanligt att vi människor har svårt att göra oss av med saker. Det kan vara av sentimentala skäl eller på grund av ”bra att ha”-tankar. Men ibland är det nödvändigt med en ordentlig rensning och vi kan ställas inför en rad svåra beslut. Kasta? Spara? Skänka? Och hur gör vi när vi ska rensa någon annans saker?

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram