Om att hantera starka fobier

Om att hantera starka fobier
PrataMera
2024-07-09

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

När sommarvärmen kommer är vi många som flyttar utomhus. Vi umgås på lantställen, i parker, på badstranden eller i stugan. Och vi är inte ensamma. Andra som dyker upp och blir mer synliga under de varma sommarmånaderna är bland annat både ormar, getingar och spindlar. Med värmen kommer även väderfenomen som kraftig åska, något som många upplever som väldigt obehagligt. För en del är dessa saker inte alls är jobbigt, medan andra istället blir stelfrusna av skräck. Rädslan kan vara så stark att man till och med kan avstå från att besöka vissa ställen för att undvika risken att utsättas för det.

Vad menas med fobi?

En specifik fobi är en irrationell rädsla för en viss sak eller situation, som exempelvis ormar, spindlar, fåglar, åskväder, sprutor, höga höjder, vatten osv. Ibland finns det en genetisk förklaring till att man har en fobi, medan det i andra fall kan bero på något vi varit med om eller lärt oss att vara rädd för, till exempel från våra föräldrar.

Att lida av fobier kan vara mycket begränsande och påverka våra liv på många olika sätt. Så hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan? Ja det gör det. Genom att läsa på och skaffa oss kunskap om fobier och hur vi kan hantera dem är avgörande för att kunna leva ett hälsosammare och lyckligare liv.

Fem hjälpsamma råd

Här är fem råd som kan hjälpa dig att hantera starka fobier:

  1. Identifiera och förstå din fobi: Det första steget för att kunna hantera en fobi är att identifiera och förstå den. Försök att analysera varför just denna sak eller situation triggar din rädsla och vad det är som du är rädd för. Genom att förstå din fobi bättre kan du lära dig att kontrollera den.
  2. Gradvis exponering: En effektiv terapiform för att behandla fobier är gradvis exponering. Det innebär att du successivt utsätter dig för det du är rädd för i små doser, så att du gradvis vänjer dig vid det och lär dig att hantera din rädsla. Det är viktigt att ta det i din egen takt och inte tvinga dig själv att konfrontera din fobi för snabbt.
  3. Andningsövningar och avslappningstekniker: När du känner dig överväldigad av din fobi kan det vara till hjälp att använda andningsövningar och avslappningstekniker för att lugna dig själv. Djupandning och medveten närvaro kan hjälpa dig att kontrollera din ångest och rädsla i situationer där din fobi triggar.
  4. Sök professionell hjälp: Om din fobi är mycket stark och påverkar ditt liv i stor utsträckning är det viktigt att söka professionell hjälp. En psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att arbeta genom dina rädslor och ge dig verktyg för att hantera dem på ett effektivt sätt.
  5. Stöd från vänner och familj: Att ha stöd från nära och kära är viktigt när man hanterar en fobi. Prata öppet med dina vänner och familjemedlemmar om din rädsla och be om deras stöd och förståelse. Det kan vara en stor hjälp att veta att du inte är ensam och att andra finns där för att stödja dig.

Kom ihåg att det är möjligt att hantera och övervinna starka fobier med rätt verktyg och stöd. Genom att ta itu med din fobi på ett proaktivt sätt och söka professionell hjälp om det behövs, kan du lära dig att leva ett liv fritt från begränsningar och rädslor.

Ta hand om dig.

Läs även: Därför uppfattar vi spindlar som otäcka

PrataMeras program
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig att förebygga och hantera psykisk ohälsa och hitta en hälsosam balans som håller i din vardag på lång sikt

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
Varför har vi så svårt att kasta saker?

Det är inte ovanligt att vi människor har svårt att göra oss av med saker. Det kan vara av sentimentala skäl eller på grund av ”bra att ha”-tankar. Men ibland är det nödvändigt med en ordentlig rensning och vi kan ställas inför en rad svåra beslut. Kasta? Spara? Skänka? Och hur gör vi när vi ska rensa någon annans saker?

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram