Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.
PrataMera självtest: Om stress
När vi inte är riktigt vana vid att veta hur det känns att vara ledig gör det oss snarare mer stressade. Vi har ett väldigt överaktivt stressystem som driver på oss istället för att hjälpa oss att komma ner i varv. Om vår stressade känsla har blivit ett normaltillstånd, hur ska vi då veta hur vi känner oss när vi är nere i varv?
Gymma din lugn- och ro muskel
Det går faktiskt att träna på att ”bara vara”. Genom att öva på att uppleva lugn och avslappning kan vi även hjälpa oss att skapa en förståelse för vad det är vi behöver mer av.
Här är en kort övning som du kan göra för dig själv för att känna vad som händer i kroppen.
- Sätt dig bekvämt till rätta och om du tycker att det känns skönt, så får du gärna blunda. Om det väcker för mycket obehag eller att det inte riktigt fungerar att blunda där du befinner dig så kan du fixera blicken vid en specifik punkt lite snett nedåt framför dig så att du ändå skärmar av lite grann. Sitt så att du inte har korsade armar och ben. Fotsulorna ner i marken och låt händerna vila på benen med handflatorna öppna.
- Sträck på kroppen och för axlarna bakåt och neråt. Ta sedan ett djupt andetag och fyll lungorna med luft. Håll andan i ett par sekunder och andas sedan ut sakta. Släpp ut luften nästan som att du har en ballong som du gjort ett litet hål i med en nål så att du sakta pyser ut luften. Känn hur kroppen slappnar av i utandningen. Fortsätt ta djupa andetag och sakta, sakta pyser du ut luften, ett andetag i taget.
- Se om det går att lite nyfiket följa luftens väg genom hela andningsapparaten. Utan krav på att det ska vara på någon viss sätt. Bara följ luftens väg in och ut. Notera tankar och känslor som dyker upp. Se om det går att neutralt beskriva dem för dig själv. Till exempel: ”Ja, där kom den tanke om vad jag ska äta till lunch” eller ”där kom den oros tanke”. ”Nu känner jag att det pirrar i fingertopparna”. Notera tankarna och rikta sedan tillbaka uppmärksamheten till andningen. Och bara fortsätt en liten stund till. Andas in djupt. Fyll lungorna och låt sen luften sakta pysa ut.
- Avsluta övningen i din egen takt. Det kan vara skönt att sträcka på sig lite och kanske sucka ett par gånger. Om du valt att blunda, blinka lite för att varsamt öppna ögonen för att vänja dig vid ljuset i rummet eller på bussen där du befinner dig.
Reflektion
När du är klar med övningen kan det vara bra att göra en kort reflektion kring hur du upplevde den. Några hjälpsamma frågor att ställa sig då kan vara:
- Hur tyckte du att övningen var att göra?
- Vad hände med dig, blev du påverkar det på något sätt? Kände du ett lugn, fick du sänkta axlar, en jämnare andning?
- När på sommaren brukar det kännas så här för dig i kroppen som du kände nu? Att du kanske upplevde som ett litet andrum, fick en paus. Minns du vad du gjorde då? Var du var någonstans. Vilka du var med? Vilken takt du gjorde det här och vad som motiverade.
Det vi tränar på blir vi bra på och övningar som den här kan vara bra att återkomma till med jämna mellanrum. Den hjälper till så att du aktivt stannar upp och drar ner tempot, får dig att lära känna hur du känner dig när du är avslappnad, samtidigt som du gymmar din lugn- och ro muskel.
Lycka till med övningen och ta hand om dig.