Suicidpreventiva dagen 10 september
#
Suicidpreventiva dagen

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. Här i Sverige sker flera olika manifestationer och aktiviteter – om du vill delta kan du hitta vad som händer där du bor eller kanske i din närhet på Suicide Zeros hemsida:  www.suicidezero.se/suicidpreventiva-dagen . Där kan du även läsa mer om Suicide Zeros arbete för att radikalt minska självmorden i Sverige och hur du kan stötta och hjälpa.  

I samband med denna viktiga dag vill vi gärna skicka med dig ett bok- och ett lyssningstips:  

En bild på boken Livsviktiga snack utgiven av Suicide Zero
Foto: Suicide Zero

1.  Suicide Zeros bok ”Livsviktiga snack”. Boken riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 9–12 år, med syftet att våga prata om det svåra och hjälpa barn att sätta ord på sina känslor.  

Livsviktiga snack handlar om hur viktigt det är att lära barn att uttrycka hur de mår. Forskning visar nämligen att om man kan sätta ord på känslor och be om hjälp när det behövs, blir det mesta en smula lättare.” Suicide Zero – livsviktigasnack.se 

Läs gärna mer på www.suicidezero.se/livsviktigasnack där du också kan beställa boken eller ladda ner den som en PDF. Du hittar även värdefulla tips, råd och övningar som du kan göra själv och tillsammans med ditt barn.  

 

Porträttbild på Ullakarin Nyberg, suicidforskare och sommarvärd Sommar i P1 2021
Ullakarin Nyberg. Foto: Sveriges Radio

2. Radioprogrammet Sommar i P1 med sommarvärden Ullakarin Nyberg som sändes den 17/8–2021. Hon är psykiater, överläkare vid Norra Stockholms Psykiatri och suicidforskare vid Karolinska Institutet. I sitt sommarprat berättar hon bland annat om hur vi kan rädda liv bara genom att lyssna och att fråga hur någon mår. Programmet finns att lyssna på Sveriges radios hemsida eller där poddar finns.  

 

 

 

Ta hand om dig.  

 

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller om att ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning eller ringer 112. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning via www.1177.se

Hos oss på Pratamera kan vi inte ta emot akuta ärenden eftersom vi erbjuder psykoterapi på samma nivå som du kan få hos en vårdcentral, dvs på primärvårdsnivå.

Om du behöver någon att prata med just nu kan du i stället kontakta något av följande nummer:

 • Minds självmordslinje: 90101
 • Bris: 116 111
 • Anhöriglinjen: 0200 – 239 500
 • Föräldralinjen: 020 – 85 20 00
 • Jourhavande medmänniska: 08 – 702 16 80
 • Polisen: 114 14
 • Brottsofferjouren: 116 006
 • Kvinnofridslinjen: 020 – 50 50 50
 • Anonyma Narkomaner: 0771 – 13 80 00
 • Anonyma Alkoholister: 08 – 720 38 42
 • Alkohollinjen: 020 – 84 44 48

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Mer läsning:
Aktuella grupper:

Related Posts

Leave a comment