Annas bästa boktips

Annas bästa boktips
PrataMera
2024-04-23

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till vår leg. psykolog Anna Kinnander, som är en flitig bokläsare.

- Jag har länge sagt att om jag någonsin blir hälften så mycket psykolog som Tove Jansson, så kan jag verkligen vara nöjd med min yrkeskarriär! Tove Jansson är mest känd för sina böcker om mumintrollen och det personlighetsgalleri hon beskriver där är användbart för både igenkänning och analys, för den som vill.

En osynlig barndom?

Om man vill ha en bra beskrivning av ensamhet, blyghet och längtan efter gemenskap så finns mycket att hämta hos homsan Toft i boken ”Sent i november” och Knyttet i ”Vem ska trösta Knyttet?”. Vill man veta mer om, eller kanske få bekräftelse på, hur man kan påverkas av en barndom där man inte blir uppskattad och sedd för den man är – läs ”Det osynliga barnet”. Där får man även ta del av hur man kan läka i senare relationer, i det här fallet framför allt med den kloka Muminmammans hjälp.

I boken ”Sent i november” får vi också veta en hel del om när det inte blir som man tänkt sig och man försöker hitta sin roll i ett oväntat sammanhang. Hemulen illustrerar hur det bli när man håller upp en mask av hur man tror man borde vara och vad man borde tycka om. Medan Snusmumriken i samma bok tar situationen med ro och (något motvilligt) hjälper dem som är ”olagom” till rätta.

Att övervinna rädslor

Den som söker en träffande beskrivning av ångest blir välförsedd i novellen ”Filifjonkan som trodde på katastrofer” (från ”Det osynliga barnet”). Temat att övervinna sina rädslor och växa av det beskrivs även på ett underbart sätt i ”Trollvinter”. Så till den milda grad att en illustration från boken sedan många år pryder min vänstra axel!
Det kanske märks att jag är ett stort fan av mumintrollen, men jag vill också gärna passa på att slå ett slag för Toves böcker som riktar sig till vuxna. Även här skriver hon med stor psykologisk insikt och medkänsla om inom- och mellanmänskliga relationer och dilemman.

Som ni hör tycker jag att det går att använda Toves texter som ordination vid många olika psykologiska teman. Min personliga favoritkaraktär är Too-ticki, som med trygghet och hälsosam distans tar sig an livets utmaningar. Jag har fyllt i ett (mycket vetenskapligt) test för att se vilken muminkaraktär jag är lik, med förhoppning om att ha några av hennes egenskaper. Trots att jag upprepat gjort testet och i allt högre utsträckning förskönat mina svar, står det dock klart att jag är och förblir mest lik Mårran…

För er som har möjlighet, önskar jag en fin dag mot en solig vägg med en god bok!

Mer läsning: Läsning hjälper oss minska stress

Anna Kinnander


Anna Kinnander
leg. psykolog PrataMera

Fler boktips

Vill du ha fler boktips inom ämnet psykisk hälsa och välmående? På våra sidor för olika besvär hittar du bok- och lästips inom specifika områden.

Fakta & Råd - Vanliga besvär

Mer läsning

Hur kan vi hantera ”laddade” dagar?

Vissa dagar på året kan vara mer känsloladdade än andra. Det kan vara vid högtider, egna personliga minnesdagar eller temadagar som exempelvis alla hjärtans dag, fars- eller mors dag. Dagar som gör att man kanske blir påmind om en smärtsam händelse eller att man befinner sig i en oönskad livssituation som blir mer påtaglig än vanligt. Hur kan vi göra för att hantera vårt mående dessa ”laddade” dagar, och göra det lite mer uthärdligt?

Läs mer
Till dig som famlar - om hur poesi kan vara plåster för själen

Om du har lyssnat på PrataMeraPodden förut, så känner du vid det här laget väl till poddens ambition att bidra till att vi vågar vara mer öppna med vår sårbarhet, våra rädslor och misstag, så att vi kan utvecklas, ta hand om oss själva, varandra och planeten! Döm av min glädje när jag i detta avsnitt får prata med någon som med emfas och precision gör just detta, nämligen poeten som ligger bakom instagramkontot Korsdragspoesi: Pia Eriksson!

Läs mer
Om pluggstress – så här mår och studerar du bättre!

Om pluggstress – så här mår och studerar du bättre! Känner du dig stressad inför vårens studier och  krav? Att stressen kommer då och då inför någon tenta behöver det inte vara något problem, men att känna sig ständigt stressad kan påverka både din hälsa och studier negativt. Nyckeln heter återhämtning!

Läs mer
1 2 3 29

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram