Annas bästa boktips

Annas bästa boktips
PrataMera
2024-04-23

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till vår leg. psykolog Anna Kinnander, som är en flitig bokläsare.

- Jag har länge sagt att om jag någonsin blir hälften så mycket psykolog som Tove Jansson, så kan jag verkligen vara nöjd med min yrkeskarriär! Tove Jansson är mest känd för sina böcker om mumintrollen och det personlighetsgalleri hon beskriver där är användbart för både igenkänning och analys, för den som vill.

En osynlig barndom?

Om man vill ha en bra beskrivning av ensamhet, blyghet och längtan efter gemenskap så finns mycket att hämta hos homsan Toft i boken ”Sent i november” och Knyttet i ”Vem ska trösta Knyttet?”. Vill man veta mer om, eller kanske få bekräftelse på, hur man kan påverkas av en barndom där man inte blir uppskattad och sedd för den man är – läs ”Det osynliga barnet”. Där får man även ta del av hur man kan läka i senare relationer, i det här fallet framför allt med den kloka Muminmammans hjälp.

I boken ”Sent i november” får vi också veta en hel del om när det inte blir som man tänkt sig och man försöker hitta sin roll i ett oväntat sammanhang. Hemulen illustrerar hur det bli när man håller upp en mask av hur man tror man borde vara och vad man borde tycka om. Medan Snusmumriken i samma bok tar situationen med ro och (något motvilligt) hjälper dem som är ”olagom” till rätta.

Att övervinna rädslor

Den som söker en träffande beskrivning av ångest blir välförsedd i novellen ”Filifjonkan som trodde på katastrofer” (från ”Det osynliga barnet”). Temat att övervinna sina rädslor och växa av det beskrivs även på ett underbart sätt i ”Trollvinter”. Så till den milda grad att en illustration från boken sedan många år pryder min vänstra axel!
Det kanske märks att jag är ett stort fan av mumintrollen, men jag vill också gärna passa på att slå ett slag för Toves böcker som riktar sig till vuxna. Även här skriver hon med stor psykologisk insikt och medkänsla om inom- och mellanmänskliga relationer och dilemman.

Som ni hör tycker jag att det går att använda Toves texter som ordination vid många olika psykologiska teman. Min personliga favoritkaraktär är Too-ticki, som med trygghet och hälsosam distans tar sig an livets utmaningar. Jag har fyllt i ett (mycket vetenskapligt) test för att se vilken muminkaraktär jag är lik, med förhoppning om att ha några av hennes egenskaper. Trots att jag upprepat gjort testet och i allt högre utsträckning förskönat mina svar, står det dock klart att jag är och förblir mest lik Mårran…

För er som har möjlighet, önskar jag en fin dag mot en solig vägg med en god bok!

Mer läsning: Läsning hjälper oss minska stress

Anna Kinnander


Anna Kinnander
leg. psykolog PrataMera

Fler boktips

Vill du ha fler boktips inom ämnet psykisk hälsa och välmående? På våra sidor för olika besvär hittar du bok- och lästips inom specifika områden.

Fakta & Råd - Vanliga besvär

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram