Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrat psykiskt mående
PrataMera
2024-01-29

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Personer som begränsade sin användning av sociala medier till en halvtimme om dagen upplevde ett ökat välmående och självkänsla. Det här gällde både för personer som aktivt använde sociala medier samt de som använde det passivt, d.v.s. endast tog del av innehåll som andra lagt upp men som själv inte delade eller publicerade innehåll.

Forskningen är framtagen vid Lunds universitet och pågick under tre veckor. I studien medverkade drygt 170 unga vuxna mellan 18 och 29 år. Personerna som deltog i studien rapporterade positiva effekter så som bättre koncentration och fokus i vardagen. De som begränsade sin tid på sociala plattformar uppgav dessutom minskade nivåer av nedstämdhet och stress. De hade också bättre självkänsla efter treveckorsperioden.

– Skillnaderna mellan kontrollgruppen och de som förändrade sitt sociala medier-beteende blev överraskande stora, säger Martin Wolgast docent och ansvarig forskare för studien.

Här kan du läsa studien  i sin helhet: Ny studie: Må bättre med mindre sociala medier

Läs även: Hur påverkas vi av att vara konstant digitalt tillgängliga?

 

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Välkommen till PrataMera - Kajsa Oehm

Vi hälsar Kajsa Oehm varmt välkommen till oss. Kajsa är leg. Psykoterapeut och beteendevetare med erfarenhet av att bedöma och behandla merparten av tillstånd inom psykisk ohälsa så som stress, ångest, beroendeproblematik, medberoende och skärmberoende.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram