PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

PrataMeraPodden. Bild visar en stol samt en mikrofon
PrataMera
2024-07-11
Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Nytt avsnitt PrataMeraPodden
Gäst: Kristina Sandberg

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång. Kristina drabbades själv av aggressiv bröstcancer 2016 samtidigt som hennes pappa gick bort. Hennes liv vändes upp och ner och kom att handla om sorg, förlust, kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn. Hur vi pratar vi med varandra, med barnen, de omkring oss och med oss själva när något sådan händer? Hur hanterar vi ovissheten, när det inte finns några raka svar eller facit, utan när vi själva ska hitta ett sätt att hantera det ohanterbara?

Kristinas erfarenheter mynnade ut i boken ”En ensam plats”. Det är en självbiografisk skildring från tiden av sjukdomen och sorgen av förlusten av en förälder. Det är en djupt gripande och inträngande text som både tittar tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall, historien i släkten, men framför allt om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Välkommen att lyssna.

 

Lyssna här

Mer läsning

Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
Öppettider i sommar

Nu vankas ledighet och midsommarfirande för många av oss – en efterlängtad chans till välbehövlig vila. Du som kan, kontakta gärna någon du vet är ensam nu i midsommar – en liten hälsning eller inbjudan till en enkel fika kan göra stor skillnad, det kan till och med rädda liv. Och du som mår dåligt – tveka inte att söka hjälp, ett första steg på vägen mot ett bättre mående. Här på PrataMera har vi öppet som vanligt alla helgfria dagar i sommar.

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram