En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.
Studien är ledd av docent Cecilia Stenfors vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Resultaten visar att grönområden runt bostaden är kopplade till minskad stress, bättre sömn och ökat välbefinnande. Studien pekar också på betydelsen av grönstruktur i den omedelbara bostadsmiljön för att främja befolkningens psykiska hälsa.
Den här kunskapen från studien kan användas för att planera mer hållbara och folkhälsofrämjande samhällen och städer. Grönska i den omedelbara bostadsmiljön kan även bidra till att skydda mot miljöfaktorer som trafikbuller och luftföroreningar samt motverka klimatförändringar genom att binda koldioxid och skydda mot extrem hetta och översvämningar.
Grönytan är en viktig pusselbit för att främja både psykisk hälsa och klimatåtgärder, i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Cecilia Stenfors poängterar att grönskan i den omedelbara bostadsmiljön inte kan ersättas av grönområden på större avstånd och att det är viktigt att integrera grönska i stadsmiljön för att främja hälsa och välbefinnande hos invånarna.
Läs mer om studien här: Mer natur vid bostaden minskar risken för antidepressiva läkemedelsuttag