Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa
PrataMera
2024-07-01

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Studien är ledd av docent Cecilia Stenfors vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Resultaten visar att grönområden runt bostaden är kopplade till minskad stress, bättre sömn och ökat välbefinnande. Studien pekar också på betydelsen av grönstruktur i den omedelbara bostadsmiljön för att främja befolkningens psykiska hälsa.

Den här kunskapen från studien kan användas för att planera mer hållbara och folkhälsofrämjande samhällen och städer. Grönska i den omedelbara bostadsmiljön kan även bidra till att skydda mot miljöfaktorer som trafikbuller och luftföroreningar samt motverka klimatförändringar genom att binda koldioxid och skydda mot extrem hetta och översvämningar.

Grönytan är en viktig pusselbit för att främja både psykisk hälsa och klimatåtgärder, i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Cecilia Stenfors poängterar att grönskan i den omedelbara bostadsmiljön inte kan ersättas av grönområden på större avstånd och att det är viktigt att integrera grönska i stadsmiljön för att främja hälsa och välbefinnande hos invånarna.

Läs mer om studien här: Mer natur vid bostaden minskar risken för antidepressiva läkemedelsuttag

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
Öppettider i sommar

Nu vankas ledighet och midsommarfirande för många av oss – en efterlängtad chans till välbehövlig vila. Du som kan, kontakta gärna någon du vet är ensam nu i midsommar – en liten hälsning eller inbjudan till en enkel fika kan göra stor skillnad, det kan till och med rädda liv. Och du som mår dåligt – tveka inte att söka hjälp, ett första steg på vägen mot ett bättre mående. Här på PrataMera har vi öppet som vanligt alla helgfria dagar i sommar.

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram