PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

PrataMeraPodden. Bild visar en stol samt en mikrofon
PrataMera
2024-06-24
Det mest förbjudna? Om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

Nytt avsnitt PrataMeraPodden
Gäst: Katarina Svensson Flood, barnmorska på Ungdomsmottagningen samt driver Instagramkontot Sexet och reproduktionen

Vi möts ofta av bilden av att graviditeten är en fin tid, fylld av förväntningar inför det som ska komma. Oftast blir det även så men för många blir upplevelsen tvärtom. Den förväntansfulla tiden byts till en period av smärta, graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Upplevelser som kan sätta djupa sår även efter födsel och kanske till och med ligga till grund för att man väljer att inte skaffa fler barn, av rädsla att drabbas igen.

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till  en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården? De pratar även om kroppsföreställningar, risker med ätstörningar i samband med graviditet och om Katarinas författarskap och kommande bok då hon har fått möjlighet att berätta om fyra generationers upplevelser, erfarenheter och känslor med temat graviditet och föräldraskap då och nu. 

Välkommen att lyssna.

Lyssna här

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
Öppettider i sommar

Nu vankas ledighet och midsommarfirande för många av oss – en efterlängtad chans till välbehövlig vila. Du som kan, kontakta gärna någon du vet är ensam nu i midsommar – en liten hälsning eller inbjudan till en enkel fika kan göra stor skillnad, det kan till och med rädda liv. Och du som mår dåligt – tveka inte att söka hjälp, ett första steg på vägen mot ett bättre mående. Här på PrataMera har vi öppet som vanligt alla helgfria dagar i sommar.

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram