Hur påverkas vi av att vara konstant digitalt tillgängliga?

Hur påverkas vi av att vara konstant digitalt tillgängliga
PrataMera
2022-11-15

Vi har gått in i en ny tidsepok där tekniken är en naturlig del av nästintill varje vardagsmoment. Tekniken har gjort det möjligt för oss att vara i kontakt med obegränsat antal människor världen över, dygnet runt och ger oss tillgång till en oändlig informationsdatabas. Om vi utgår från det faktum att vårt belöningshormon dopamin utsöndras när vi söker information, vad kan då ske när informationen aldrig tar slut?

Självtest: Testa ditt välmående

Vad är dopamin?

Dopamin fungerar inte endast som belöningsämne utan har även som uppgift att styra vår uppmärksamhet mot det som är viktigt. Mat, umgänge med andra samt sex är saker som försäkrar vår överlevnad, därför utsöndras dopamin när vi hänger oss åt just detta. Dopaminproducerande celler aktiveras även när vi får nyheter i form av nya miljöer och händelser. Att veta mer om sin omvärld är även det något som minskar riskerna för obehagliga, livsfarliga överraskningar och därför har naturen gett oss instinkten att ständigt söka ny information gällande den.

I en värld som tidigare var bristfällig på mat och resurser var det av största vikt för våra förfäder att ständigt utforska nya områden och miljöer. Idag finns samma sug efter det nya kvar, men på mobilen finns det inget stopp, du kan klicka dig vidare i oändlighet.

Det som man kanske kan få…

Det som är mest förrädiskt med vårt belöningscentrum är att det aktiveras som mest i väntan på något. När vi sätter oss utsvultna till bords och får avnjuta en vällagad måltid eller får uppleva den första kyssen med någon man länge suktat efter är våra dopaminnivåer inte i närheten så höga som de är när vi befinner oss i väntan på något. Särskilt lockande är det med stimuli som vi bara får ibland. Det motiverar oss att fortsätta leta och försöka.

Hur var det nu med sociala medier och osäkra utfall?

Både Instagram och Facebook har funktionen att man kan använda sig utav hjärtan och “gilla”-reaktioner vilket delas ut i oberäkneliga och små portioner. Resultatet blir att vi i vår väntan digitala belöningar ofta blir beroende. Särskilt sårbara är tävlingsinriktade individer med dålig självkänsla medan de individer som har en mer avslappnad inställning till livet har lättare att stå emot mobilberoende.

Läs även: Kan man välja att må bra?

Effekterna?

Med hjälp av mobilen tränar vi oss i att bli allt mer distraherade. Vårt fokus är på att leta ny information vilket försämrar vårt arbetsminne, vår koncentration och kapacitet att lagra både information och långtidsminnen kraftigt samt att intresset för vår omgivning minskar.

Att ständigt vara uppkopplad bidrar även till en försämrad förmåga att varva ned och därför blir det svårare för oss med sömnen. Sociala medier får oss även att tro att vi är mer sociala, men i verkligheten leder de till mindre riktig social kontakt vilket är en viktig del för att vi ska må bra. Att enbart få bevittna de stunder då andra mår som bäst, får oss även att känna oss längst ner på den sociala hierarkin, och kan i värsta fall leda till sänkta nivåer av serotonin och på sikt depression.

Några tips för dig som vill minska ditt mobilberoende:
  • Öka din insikt om hur mycket du använder mobilen genom att kartlägga ditt användande av mobilen med hjälp av en app.
  • Skaffa en väckarklocka så att du inte använder dig av mobilen på natten eller innan du ska sova. Det kan försämra din sömnkvalitet.
  • Stäng av alla pushnotiser för att minska distraktionen av mobilen i din vardag.
  • Gör mobilen svartvit. En färglös skärm utlöser mindre dopamin.
  • Slå på ljudlöst så ofta du kan, för att undvika att bli distraherad vid fel tillfälle.
  • Använd bara sociala medier via datorn.
  • Få upp flåset med hjälp av fysisk aktivitet 45 min 3 gånger i veckan för att öka din förmåga att använda hjärnan och öva upp ditt fokus.
  • Ha inte mobilen intill dig när du arbetar.
  • Avsätt tid för att kolla SMS och mail.

Ta hand om dig!

 

Läs även: Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram