Vägen ut ur ett dåligt mående

En person promenerar på en gångväg i vinterlandskap
PrataMera
2023-11-13

Vägen ut ur ett dåligt mående kan se ut på olika sätt. För en del kan det räcka med att prata med en nära vän, en anhörig eller en annan person man känner förtroende för. För några behövs det mer hjälp, till exempel mer kunskap och förståelse för varför man mår som man mår, och även få hjälp att hitta strategier och verktyg för att komma ur den negativa spiralen och vända det dåliga måendet till något bättre.

När vi får mer kunskap får vi även en djupare förståelse för vårt eget eller en närståendes mående och vi kan även komma till insikt om vi vill eller behöver söka hjälp för att må bättre. På vår hemsida har vi samlat fakta och råd kring olika besvär som kan vara hjälpfulla att ta del av. Här kan du få information om olika psykiska besvär som exempelvis ångest, stress, nedstämdhet och depression och social ångest. Du hittar konkreta självhjälpsråd och kan lyssna på en gratis avspänning i form av mindfulness, läsa om ångestens funktion och hur man kan övervinna den. Det finns också ett antal självtester som du kan göra själv i lugn och ro för att få en överblick över din livssituation och ditt upplevda mående.

PrataMera startade 2017 med visionen att göra psykologisk hjälp tillgänglig för så många som möjligt. Förutom att erbjuda psykologisk behandling online, arbetar vi även förebyggande genom att ge stöd och sprida kunskap om olika aspekter av psykisk ohälsa, bland annat genom våra bloggartiklar, PrataMeraPodden eller våra öppna föreläsningar. Genom att hjälpa till att erbjuda kunskap och öppna upp för samtal kring psykisk hälsa hoppas vi kunna bidra till att sänka trösklar för att våga ta det första steget till hjälp, och kanske även vara med och minska tabut att prata om mental hälsa.

För den som känner att det behövs mer hjälp att få kan PrataMeras korttidsprogram vara ett bra första alternativ till ett bättre mående. Vi erbjuder program som behandlar bland annat stress & utmattning, oro & ångest, självmedkänsla, sömnproblem, grubbel & ältande och om att hantera känslor. Programmen består av en träff i veckan online, samma dag och tid, fyra veckor i rad. Mellan varje tillfälle arbetar man med olika hemövningar som man får personlig återkoppling på från våra behandlare. Tillfällena leds av våra legitimerade behandlare och behandlingen sker på primärvårdsnivå, d.v.s. på samma nivå som du får hos din vårdcentral. 

Känner du att det dåliga måendet börjar bli övermäktigt och påverkar vardagen, tveka inte att ringa ”din person”, kontakta din vårdcentral eller oss på PrataMera. Du är inte ensam och det finns hjälp att få.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram