Ortorexi – när det hälsosamma slår över

Ortorexi - när det hälsosamma slår över. En person tränar på gym
PrataMera
2022-08-08

Vi matas varje dag med bilder och tips på hur vi ska bli snygga, smala och vältränade på många fronter. Det finns alltid en anledning att börja ditt nya liv, kick-starta det nya året, komma i form till midsommar, ta upp dina träningsrutiner efter semestern eller få en kropp som någon av de Instagram-profiler du följer har.

Budskapen vi nås av är tydliga och i hälsofrämjande anda - för visst mår vi bättre i både kropp och själ av att vara fysiskt aktiva. Likaså är det bra att äta hälsosam mat och kombinationen av dessa gör att du blir piggare, mår bättre såväl fysiskt som psykiskt och ökar chansen till ett långt liv. Men det kan bli för mycket av ”det goda” - det finns alltså en risk för att bli för extrem i sitt sätt att äta hälsosamt och träna.

Varningstecken för ortorexi

Det finns några tecken man kan vara uppmärksam på, för egen del eller om man misstänker att någon i ens omgivning inte mår bra av sin “hälsosamma” livsstil:

  • Man lägger mycket tid och energi på att läsa om träning, om hälsosam mat och på att planera måltider och träningspass
  • Man undviker mat som anses som “ohälsosam”, vilket över tid ofta innefattar fler och fler livsmedel
  • Man är strikt med att följa sin uppgjorda planering och har stora svårigheter att frångå den
  • Man mår dåligt, t.ex. får ångest och skuldkänslor, om man bryter sina egna regler kring träning och mat
  • Man undviker sociala situationer eftersom man inte vill riskera att bli tvungen att äta “ohälsosamt”
  • Man är inte heller beredd att offra ett träningspass för att umgås med vänner eller familj

Rutinerna och fixeringen kring mat och träning inger ofta en känsla av kontroll och av att vara “ren och frisk”. Utifrån sett kan det länge se ut som att personen lever hälsosamt, men småningom brukar varningstecknen börja synas - i alla fall om man vet vad man ska leta efter. I början kanske andra imponeras av att man klarar att låta bli att äta “det ohälsosamma” och genomför sin träning oavsett omständigheter. Det är lätt att göra tummen upp till den som är på gymmet klockan sex, genomför löprundan i ur och skur eller tar ett äpple medan andra mumsar i sig en kaloririk kaka. Att andra imponeras och kanske även berömmer en kan ytterligare förstärka ortorektikerns bild av att “leva sunt”. Ortorektikern kan dessutom se ner på andra som inte “gör rätt”.

Stöd att hitta tillbaka till det hälsosamma

Eftersom ortorexi ännu inte är en egen diagnos finns det ingen behandling specifikt utformad för just det, men många får hjälp av metoder som är utvecklade för andra typer av ätstörningsproblematik. Man behöver, med eller utan yttre stöd, hitta (tillbaka till) det som verkligen är hälsosamt. En del i det kan t.ex. vara att våga äta “ohälsosamma och förbjudna” saker igen, att hitta ett sätt att träna på som man mår bra av och jobba med sin självbild och sina tankar kring mat och träning.

Misstänker du att din strävan efter att leva hälsosamt blivit ohälsosam för dig? Behöver du stöd för att bryta dina mönster eller befinner du dig i närheten av någon du tror behöver hjälp? Hos oss på Pratamera kan du boka tid för samtal med en av våra legitimerade psykologer och psykoterapeuter som kan hjälpa dig hitta en väg framåt!

Lyssna på dina varningssignaler, våga söka hjälp och ta hand om dig!

Vad är ortorexi?

När en person kombinerar överdriven och tvångsmässig träning ihop med strikt diet brukar det kallas för ortorexi. Ortorexi är ingen formell diagnos och när man söker vård kan man i stället få vård med metoder utvecklade för andra typer av ätstörningsproblematik, tvångssyndrom (OCD) eller någon form av ångest. Internationellt kan termen ortorexi även syfta på att en person har en överdriven hälsosam diet.
Källa: 1177.se

Hjälp att få

Om du önskar stöd för att med hjälp av självmedkänsla kan ta bättre hand om dig själv så är du varmt välkommen att boka tid hos någon av våra legitimerade psykologer och psykoterapeuter här på Pratamera.

Om du vill delta i ett program för t.ex. stress eller självmedkänsla, kan du se vilka grupper som startar inom kort och anmäla dig här.

Du kan också gå ett iKBT-program på egen hand men med stöd av en av våra behandlare. Läs mer om terapiprogram online här.

Hit kan du också vända dig för råd och stöd:
Föreningen Frisk & Fri är en riksförening mot ätstörningar. De har lokalavdelningar på flera platser i landet samt digitala stödkanaler och telefontider för drabbade och närstående, oavsett var en bor.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram