Ortorexi – när det hälsosamma slår över

Ortorexi - när det hälsosamma slår över. En person tränar på gym
PrataMera
2022-08-08

Vi matas varje dag med bilder och tips på hur vi ska bli snygga, smala och vältränade på många fronter. Det finns alltid en anledning att börja ditt nya liv, kick-starta det nya året, komma i form till midsommar, ta upp dina träningsrutiner efter semestern eller få en kropp som någon av de Instagram-profiler du följer har.

Budskapen vi nås av är tydliga och i hälsofrämjande anda - för visst mår vi bättre i både kropp och själ av att vara fysiskt aktiva. Likaså är det bra att äta hälsosam mat och kombinationen av dessa gör att du blir piggare, mår bättre såväl fysiskt som psykiskt och ökar chansen till ett långt liv. Men det kan bli för mycket av ”det goda” - det finns alltså en risk för att bli för extrem i sitt sätt att äta hälsosamt och träna.

Varningstecken för ortorexi

Det finns några tecken man kan vara uppmärksam på, för egen del eller om man misstänker att någon i ens omgivning inte mår bra av sin “hälsosamma” livsstil:

  • Man lägger mycket tid och energi på att läsa om träning, om hälsosam mat och på att planera måltider och träningspass
  • Man undviker mat som anses som “ohälsosam”, vilket över tid ofta innefattar fler och fler livsmedel
  • Man är strikt med att följa sin uppgjorda planering och har stora svårigheter att frångå den
  • Man mår dåligt, t.ex. får ångest och skuldkänslor, om man bryter sina egna regler kring träning och mat
  • Man undviker sociala situationer eftersom man inte vill riskera att bli tvungen att äta “ohälsosamt”
  • Man är inte heller beredd att offra ett träningspass för att umgås med vänner eller familj

Rutinerna och fixeringen kring mat och träning inger ofta en känsla av kontroll och av att vara “ren och frisk”. Utifrån sett kan det länge se ut som att personen lever hälsosamt, men småningom brukar varningstecknen börja synas - i alla fall om man vet vad man ska leta efter. I början kanske andra imponeras av att man klarar att låta bli att äta “det ohälsosamma” och genomför sin träning oavsett omständigheter. Det är lätt att göra tummen upp till den som är på gymmet klockan sex, genomför löprundan i ur och skur eller tar ett äpple medan andra mumsar i sig en kaloririk kaka. Att andra imponeras och kanske även berömmer en kan ytterligare förstärka ortorektikerns bild av att “leva sunt”. Ortorektikern kan dessutom se ner på andra som inte “gör rätt”.

Stöd att hitta tillbaka till det hälsosamma

Eftersom ortorexi ännu inte är en egen diagnos finns det ingen behandling specifikt utformad för just det, men många får hjälp av metoder som är utvecklade för andra typer av ätstörningsproblematik. Man behöver, med eller utan yttre stöd, hitta (tillbaka till) det som verkligen är hälsosamt. En del i det kan t.ex. vara att våga äta “ohälsosamma och förbjudna” saker igen, att hitta ett sätt att träna på som man mår bra av och jobba med sin självbild och sina tankar kring mat och träning.

Misstänker du att din strävan efter att leva hälsosamt blivit ohälsosam för dig? Behöver du stöd för att bryta dina mönster eller befinner du dig i närheten av någon du tror behöver hjälp? Hos oss på Pratamera kan du boka tid för samtal med en av våra legitimerade psykologer och psykoterapeuter som kan hjälpa dig hitta en väg framåt!

Lyssna på dina varningssignaler, våga söka hjälp och ta hand om dig!

Vad är ortorexi?

När en person kombinerar överdriven och tvångsmässig träning ihop med strikt diet brukar det kallas för ortorexi. Ortorexi är ingen formell diagnos och när man söker vård kan man i stället få vård med metoder utvecklade för andra typer av ätstörningsproblematik, tvångssyndrom (OCD) eller någon form av ångest. Internationellt kan termen ortorexi även syfta på att en person har en överdriven hälsosam diet.
Källa: 1177.se

Hjälp att få

Om du önskar stöd för att med hjälp av självmedkänsla kan ta bättre hand om dig själv så är du varmt välkommen att boka tid hos någon av våra legitimerade psykologer och psykoterapeuter här på Pratamera.

Om du vill delta i ett program för t.ex. stress eller självmedkänsla, kan du se vilka grupper som startar inom kort och anmäla dig här.

Du kan också gå ett iKBT-program på egen hand men med stöd av en av våra behandlare. Läs mer om terapiprogram online här.

Hit kan du också vända dig för råd och stöd:
Föreningen Frisk & Fri är en riksförening mot ätstörningar. De har lokalavdelningar på flera platser i landet samt digitala stödkanaler och telefontider för drabbade och närstående, oavsett var en bor.

Mer läsning

Hur kan vi hantera ”laddade” dagar?

Vissa dagar på året kan vara mer känsloladdade än andra. Det kan vara vid högtider, egna personliga minnesdagar eller temadagar som exempelvis alla hjärtans dag, fars- eller mors dag. Dagar som gör att man kanske blir påmind om en smärtsam händelse eller att man befinner sig i en oönskad livssituation som blir mer påtaglig än vanligt. Hur kan vi göra för att hantera vårt mående dessa ”laddade” dagar, och göra det lite mer uthärdligt?

Läs mer
Till dig som famlar - om hur poesi kan vara plåster för själen

Om du har lyssnat på PrataMeraPodden förut, så känner du vid det här laget väl till poddens ambition att bidra till att vi vågar vara mer öppna med vår sårbarhet, våra rädslor och misstag, så att vi kan utvecklas, ta hand om oss själva, varandra och planeten! Döm av min glädje när jag i detta avsnitt får prata med någon som med emfas och precision gör just detta, nämligen poeten som ligger bakom instagramkontot Korsdragspoesi: Pia Eriksson!

Läs mer
Om pluggstress – så här mår och studerar du bättre!

Om pluggstress – så här mår och studerar du bättre! Känner du dig stressad inför vårens studier och  krav? Att stressen kommer då och då inför någon tenta behöver det inte vara något problem, men att känna sig ständigt stressad kan påverka både din hälsa och studier negativt. Nyckeln heter återhämtning!

Läs mer
1 2 3 29

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram