Minska stress och maximera återhämtning i sommar

Minska stress och maximera återhämtning i sommar
PrataMera
2024-06-26

Sommar och semester. Tid för återhämtning och vila – eller för nya krav och förväntningar, egna såväl som andras? Hur lyckas man egentligen fokusera på just återhämtning och vila under semestern, utan att det blir ytterligare ett ”måste” som stressar?

PrataMera självtest: Om stress

Att försöka “ta ikapp” många månaders eller ett helt års återhämtning under några få semesterveckor är knappast möjligt. Vi behöver varva stress med återhämtning även till vardags för att må bra och hålla i längden. Dock är ju sommar och semestern för de flesta en period med extra fokus på att ta igen sig och fylla på med energi.

Hur gör man då för att planera sin semester för att minska stress och maximera återhämtning? Något som kan vara hjälpsamt är att först tänka igenom vad DU vill ha ut av din semester. Vad ger just dig vila och återhämtning? Vad fyller dig med energi och gör dig glad?

Och här kommer några fler råd som kan vara hjälpfulla:

  1. Börja redan innan semestern. Försök att komma ner i varv redan innan semestern. Sänk tempot och axlarna. Gör saker som ger dig lite semesterkänsla.
  2. Borden och måsten. Fundera på om det finns krav du kan släppa på, egna eller andras. Finns det ”måsten” och ”borden” som kanske inte är så nödvändiga som du tänker? Att säga nej till andra kan vara ett sätt att säga ja till sig själv och skapa utrymme för att minska stress och må bättre.
  3. Planera inte för mycket. Att ha ”fri tid” och ta dagen som den kommer kan i sig vara vilsamt och återhämtande.
  4. Förväntningar. Acceptera att du inte hinner med allt du hade tänkt eller velat. Ha rimliga förväntningar. Det kan även vara bra att prata ihop sig med dem som man eventuellt ska vara tillsammans med under semestern för att se hur alla kan få sina behov tillgodosedda.
  5. Gör det motsatta. Gör något annat än du brukar när du jobbar. Är du aktiv på jobbet, gör något mer passivt på semestern. Sitter du still på jobbet, rör på dig på semestern.

Mer läsning: Stressmester - nej tack!

Men jag ska jobba hela sommaren…

Att inte ha semester alls under sommaren kan även det skapa stress när alla andra är lediga. Men försök att hitta stunder för återhämtning och vila ändå. Vi behöver varva stress med återhämtning även till vardags för att må bra och hålla i längden, oavsett om det är sommar eller vinter. Försök skapa stunder att bara vara eller gör saker som ger en semesterkänsla och fyller på med energi. Kan det fungera att åka att bada direkt efter jobbet? Packa badväskan och förbered mat som du kan ta med så kan du passa på att äta utemiddag samtidigt. Om du har möjlighet att arbeta hemifrån, se om det går att planera in en workation och arbeta på annan ort. Undersök vad som händer där du bor eller i närheten. Kanske en konsert, en teater eller till och med en festival? Många städer brukar även erbjuda kostnadsfria aktiviteter under sommaren för både vuxna och barn. Se om din kommun har en evenemangskalender.

Mer läsning: En stressfri dag – hitta återhämtning i vardagen

Till sist. Om det känns som att du rusar in i semestern med andan i halsen är det kanske dags att fundera på hur din återhämtning ser ut i vardagen. Vi behöver alla återhämtning kontinuerligt, varje dag och varje vecka. Hur går det för dig att ”leva randigt” och varva stress med återhämtning? Är den här sommaren startskottet för att skapa goda återhämtningsvanor att hålla i även till hösten?

Ta hand om dig.

PrataMeras program
Vägen ut ur stress och utmattning
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig att återhämta dig från stress eller utmattning – och hitta en hälsosam balans som håller i din vardag på lång sikt

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram