En stressfri dag – hitta återhämtning i vardagen

En stressfri dag – hitta återhämtning i vardagen
PrataMera
2024-05-28

Den 28 maj är det den stressfria dagen. Den är en dag som är instiftad för att belysa vikten av att förebygga stress och de negativa effekter det medför. En av uppmaningarna på den stressfria dagen är att vi ska ta oss minst fem minuter i stillhet någon gång under dagen för att känna på de positiva effekterna av att ta en paus ibland.

Läs även: Är du stressad? Gör vårt stresstest

Stress i sig är inte alltid negativ. Den kan hjälpa oss att prestera och historiskt sett har den även hjälpt oss människor att överleva som art genom att göra oss beredda att kämpa mot eller fly från faror. Det är när stressen blir ihållande, när vi stressar för mycket och för länge utan återhämtning eller pauser som den kan bli farlig. Just stress är en av Sveriges nya folksjukdomar och är den orsak till sjukskrivningar som ökat mest hos Försäkringskassan

Återhämtning behövs återkommande under dagen

För att vi ska må bra är det viktigt att vi hittar återkommande återhämtning varje dag. Många förknippar återhämtning med exempelvis att man ska sova. Men återhämtning handlar lika mycket om att ta små mikropauser under hela dagen samt att i motsatts till passiv vila ägna oss åt aktiv vila. Det kan vi göra genom att vi exempelvis tittar ut genom fönstret i två-tre minuter och tar några djupa andetag. Promenaden till kaffemaskinen kan också ses som en kort paus då vi skiftar fokus och ägnar oss åt en kort stunds mindfullnes medan koppen fylls med nybryggt kaffe. Vi kan även välja att ta en kort promenad på lunchen för att få rörelse, dagsljus och friskluft och låta hjärnan vila från arbetsrelaterade utmaningar.

Läs även: Är det mer än bara stress?

Här är fem råd du kan göra redan idag för ett bättre mående och främja återhämtning:

  1. Ta regelbundna och varierande pauser – Se till att du tar små pauser ofta och regelbundet under dagen. Pauserna ska innebära låg ansträngning, gärna vara varierande och vara självvalda.
  2. Gör något du tycker om – När vi ägnar oss åt saker som ger oss positiva känslor hjälper vi vårt nervsystem att aktivera bromssystemet istället för gassystemet.
  3. Skilj på arbete och fritid – Här kan vi tänka ”tvärtom”. Om ditt arbete exempelvis kräver fysisk ansträngning kan du låta kroppen vila. Innebär ditt arbete mental ansträngning, låt hjärnan vila. Om du under en tid haft mycket emotionell ansträngning, låt det känslomässiga engagemanget vila.
  4. Hitta stunder att bara vara – Hitta stunder som innebär kravlöshet, där du inte behöva anpassa dig till en miljö eller någon annan. En stund och plats där du kan vara dig själv.
  5. Var fysiskt aktiv - Fysisk aktivitet motverkar stressens skador, den gör oss mer stresståliga och förbättrar vår återhämtningsförmåga.

Vi hoppas att dessa råd kan hjälpa dig till att hitta både små och längre stunder av kravfri och återhämtade vila i din vardag.

Ta hand om dig!

PrataMeras program
Vägen ut ur stress och utmattning
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig att återhämta dig från stress eller utmattning – och hitta en hälsosam balans som håller i din vardag på lång sikt

Mer läsning

Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Läs mer
1 2 3 30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram