Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund
PrataMera
2024-06-12

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik orosstund i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell orosstund kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs även: Upplever du stark oro? Gör vårt orostest

En person som lider av generaliserat ångestsyndrom (GAD) har ofta orostankar som tränger sig på flera gånger under dagen. GAD innebär att vi upplever en överdriven och okontrollerbar oro som kan handla om relativt vardagliga saker, till exempel vår privatekonomi, vår egen och närståendes hälsa, arbete och skola, det förflutna, att en katastrof ska inträffa eller vad andra tänker om oss. Även fast vi försöker att hantera vår oro så vill den inte försvinna. En person som har GAD oroar sig ofta och länge. Men trots all tid som läggs på att grubbla och oroa sig så kommer vi aldrig till någon slutsats. Oron blir helt enkelt övermäktig och det går inte att sluta oroa sig hur gärna vi än vill. Det här är något som kan ta väldigt mycket energi och begränsa våra liv.  

Planera in en orosstund

Att avsätta tid för en speciell orosstund kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är det här ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll. Och vi kan faktiskt träna på att minska vår oro på liknade sätt som vi tränar och övar för att lindra fysiska problem, till exempel för att rehabilitera ryggbesvär. Så planera in en tid i din kalender, exempelvis 15 minuter per dag för att oroa dig. Det ska vara en tid som passar dig personligen så du kan sitta avskilt i lugn och ro. Tänk på att inte ha den för nära den tid som du ska gå och lägga dig, så att dina bekymmer inte dröjer sig kvar när du ska sova. All oro som uppstår under dagen ska du försöka skjuta på till den här orosstunden och under den avsatta tiden får du oroa dig hur mycket du vill. 

  1. Planera in en orostid. Välj en tidpunkt på dagen då du ska oroa dig, exempelvis 15 minuter klockan tre varje eftermiddag.
  2. Hänvisa dina orostankar till den tiden. ”Nu börjar jag oroa mig för ekonomin igen. Jag ska inte följa den tanken just nu utan vänta till klockan tre som jag har bestämt.” Skriv ner orostanken på ett papper eller i din telefon och rikta tillbaka uppmärksamheten till det du gjorde innan.
  3. När klockan är tre, sätt dig i lugn och ro och ägna dig åt ditt oroande. Läs till exempel det som du skrivit ner.
  4. När orostiden är slut, gå vidare till andra aktiviteter. Välj gärna en omhändertagande aktivitet efter din orosstund. Det kan vara jobbigt att befinna sig i den här stunden, så gör något som du mår bra av efteråt.

Under din orosstund kan du även ställa dig själv dessa frågor:

  • Är det ett problem här och nu?
  • Kommer det lösa mitt problem om jag ägnar mig åt tankarna?
  • Försöker jag lösa ett problem eller undvika ovisshet?
  • Kommer jag framåt eller hindrar det mig?
  • Vad kan jag faktiskt kontrollera och vad ligger bortom min kontroll?

Genom att träna oss på det här lär vi vår hjärna att vi kan pausa från våra orostankar och att vi klarar av att pausa från dem. Men kom ihåg att det tar tid att skapa förändring och det krävs regelbunden träning. Det kan vara svårt och man kan behöva öva många gånger. Det handlar om att börja acceptera det som vi inte kan kontrollera och istället fokusera på det vi kan kontrollera, det vi gör.

Om du känner att din oro eller dina grubblerier tar orimliga proportioner och hindrar dig från att leva det liv som du vill, tveka inte att ta söka professionellt stöd. Det finns hjälp att få. Hos oss på  PrataMera kan du få hjälp av legitimerade psykologer och psykoterapeuter genom individuell samtalsterapi eller via våra behandlingsprogram.

Ta hand om dig.

Mer läsning: Grubbel och ältande del I - Varför grubblar vi?

PrataMeras program
Vägen ut ur oro och grubbel
Få kunskap och verktyg för att kunna begränsa oro och ältande

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram