Hur mindfulness och medveten närvaro fungerar och hur det kan användas

Hur mindfulness och medveten närvaro fungerar och hur det kan användas
PrataMera
2024-02-29

Vid terapeutisk behandling pratats det ofta att man kan ta hjälp av Mindfulness för att lindra symptom eller som en del av en behandling. Men vad menas egentligen med mindfulness och på vilket sätt är det hjälpsamt?

Mindfulness, eller medveten närvaro som det också kallas, är ett verktyg för att hantera flera olika psykiska besvär så som stress, nedstämdhet, ångest, smärta och sömnproblem. Det kommer ursprungligen från den österländska kulturen, och har i studier visat sig vara så verksamt att det blivit en självklarhet inom vården.

Se även: Självtest - Testa din psykiska hälsa

Medveten närvaro innebär att vara avsiktligt uppmärksam på sina känslor och tankar utan att döma. Viktigt att komma ihåg är att mindfulness inte är detsamma som avslappning, då avslappning eller andningsövningar kan upplevas som en flykt eller avskärmning från inre upplevelser. Syftet med medveten närvaro är istället att träna på att uppleva alla sina känslor och upplevelser i nuet. Det är genom att uppmärksamma sina tankar och upplevelser på det här viset som man på längre sikt kan få hjälp med att hantera sina känslor som i sin tur kan leda vidare till exempelvis en större ångesttolerans.

Positiva effekter

Mindfulness kan ha många positiva effekter för vår hjärna. Forskning visar på goda förändringar relativt snabbt, och det efter att man använt mindfulness under en kortare tid. Personer som använder sig av medveten närvaro har lättare att släppa tankar, upplever mindre oro, grubbel och ältande. De upplever att de kan leva mer i nuet och känner sig mer lugna.

Att öva på medveten närvaro kan vara hjälpsamt på många sätt, exempelvis:

  • Det kan hjälpa dig att förstå dig själv bättre genom att du medvetet lägga märker till dina känslor och tankar. Genom att upptäcka sina känslor och tankar kan det bli lättare att välja om du vill agera på dem eller inte.
  • Mindfulness kan hjälpa dig bli mer fokuserad. En övning kan vara att fokusera på sina andetag. Blir man störd under övningen tränar man på att uppmärksamma störningen, för att sedan hitta tillbaka till att fokusera på andningen. Det här hjälper en att öva på vad man vill fokusera på, vilket kan vara hjälpsamt i vardagen.
  • Visa självmedkänsla. När man tränar mindfulness kan det även dyka upp många självkritiska tankar. Vissa övningar i medveten närvaro går ut på att visa självmedkänsla, att visa sig själv empati.

Det finns många olika övningar och varianter, en av de mest använda är kroppskanning. Du kan lyssna till en övning som vi använder här: Lyssna på mindfulness

Ta hand om dig. 

PrataMeras program
Förstå och hantera oro, grubbel och ältande
Få kunskap och verktyg för att kunna begränsa oro och ältande, bemöta osäkerhet och orostankar samt skapa strategier framåt för att kunna hantera oro och ältande.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram