Vid terapeutisk behandling pratats det ofta att man kan ta hjälp av Mindfulness för att lindra symptom eller som en del av en behandling. Men vad menas egentligen med mindfulness och på vilket sätt är det hjälpsamt?
Mindfulness, eller medveten närvaro som det också kallas, är ett verktyg för att hantera flera olika psykiska besvär så som stress, nedstämdhet, ångest, smärta och sömnproblem. Det kommer ursprungligen från den österländska kulturen, och har i studier visat sig vara så verksamt att det blivit en självklarhet inom vården.
Se även: Självtest - Testa din psykiska hälsa
Medveten närvaro innebär att vara avsiktligt uppmärksam på sina känslor och tankar utan att döma. Viktigt att komma ihåg är att mindfulness inte är detsamma som avslappning, då avslappning eller andningsövningar kan upplevas som en flykt eller avskärmning från inre upplevelser. Syftet med medveten närvaro är istället att träna på att uppleva alla sina känslor och upplevelser i nuet. Det är genom att uppmärksamma sina tankar och upplevelser på det här viset som man på längre sikt kan få hjälp med att hantera sina känslor som i sin tur kan leda vidare till exempelvis en större ångesttolerans.
Positiva effekter
Mindfulness kan ha många positiva effekter för vår hjärna. Forskning visar på goda förändringar relativt snabbt, och det efter att man använt mindfulness under en kortare tid. Personer som använder sig av medveten närvaro har lättare att släppa tankar, upplever mindre oro, grubbel och ältande. De upplever att de kan leva mer i nuet och känner sig mer lugna.
Att öva på medveten närvaro kan vara hjälpsamt på många sätt, exempelvis:
- Det kan hjälpa dig att förstå dig själv bättre genom att du medvetet lägga märker till dina känslor och tankar. Genom att upptäcka sina känslor och tankar kan det bli lättare att välja om du vill agera på dem eller inte.
- Mindfulness kan hjälpa dig bli mer fokuserad. En övning kan vara att fokusera på sina andetag. Blir man störd under övningen tränar man på att uppmärksamma störningen, för att sedan hitta tillbaka till att fokusera på andningen. Det här hjälper en att öva på vad man vill fokusera på, vilket kan vara hjälpsamt i vardagen.
- Visa självmedkänsla. När man tränar mindfulness kan det även dyka upp många självkritiska tankar. Vissa övningar i medveten närvaro går ut på att visa självmedkänsla, att visa sig själv empati.
Det finns många olika övningar och varianter, en av de mest använda är kroppskanning. Du kan lyssna till en övning som vi använder här: Lyssna på mindfulness
Ta hand om dig.