Hur kan man hjälpa en person med självmordstankar? (del2)

Hur kan man hjälpa en person med självmordstankar? (del2)
PrataMera
2018-05-20

För ett tag sedan skrev vi den första delen kring självmord, som en följd av det tragiska som hänt Tim, Avicii, Bergling och alla de frågor vi fått in. I denna del fortsätter vi på temat självmord och hur man kan hjälpa en person som har självmordstankar.

Varje år dör ca 1500 personer till följd av ett självmord eller suicid som det också kallas. För kvinnor och män i ålder 15-24, är självmord den vanligaste dödsorsaken. Bakom en självmordshandling ligger som regel någon form av psykisk störning och/eller missbruk. Likaså kan kriser av olika slag vara ett utlösande faktor. Människor som har tidigare självmordsförsök i bagaget löper en större risk att göra ytterligare självmordsförsök. Av denna orsak ska man alltid ta alla självmordsförsök på allra störta allvar.

Att prata om de svårigheterna man upplever kan förebygga att någon tar sitt liv. Stöter man däremot bort tankarna kan de senare återkomma som starka och obehagliga impulser, speciellt under inverkan av alkohol eller droger. Det finns bra och effektiv hjälp och stöd att få för den som har självmordstankar. Faktum är att 85-90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök inte avlider till följd av ett självmord utan av naturlig orsak.

Ta alltid självmordstankar på allvar

En känsla av ensamhet, hopplöshet och vanmakt är vanliga inslag när en person har självmordstankar. Likaså upplever personen ofta en stor psykisk smärta som andra långt ifrån alltid kan se eller förstå. Om en person som känner så börjar prata om självmordstankar är det inte samma sak som att den tänker begå ett självmord – utan det kan vara ett uttryck för personens lidande. Men eftersom det kan stå för ett potentiellt självmord är naturligtvis viktigt att alltid ta en person som berättar om sina tankar på största allvar.

Exakt hur långt steget från självmordstankar till planer och faktiskt genomförande ser väldigt olika ut och skiljer sig från person till person. Många självmordsbenägna personer är öppna för att få hjälp. Om man då vågar prata med personen kan det göra stor skillnad.

Som anhörig eller som vän kan du aldrig vara ansvarig för en annan människas liv, däremot kan man fungera som ett stöd. Om det är betungande att vara detta stöd på egen hand så se till att ta hjälp. Det kan vara andra anhöriga/vänner eller genom att vända sig till vården där man bor. Ibland kan man även behöva stöttning för egen del.

Läs även: Är jag deprimerad?

Våga prata om självmord!

Det är fullt naturligt att känna sig osäker, maktlös och rädd när man har en person i sin närhet som funderar på att begå självmord. Då kan det vara extra bra att påminna sig själv om att det absolut inte är farligt att prata om självmord med personen och att det inte är något som ökar risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan det leda till att personen känner sig lättad och vågar ta steget att prata mer och så småningom ta hjälp.

Vad mer kan man göra för att stötta en person som har självmordstankar?

  • Att engagera sig och att ta kontakt mer personen ofta är ett bra sätt som kan rädda liv. En person med självmordstankar och ofta innesluten och blir lätt isolerad, och genom att finnas där och bry sig ständigt kan man göra en viktigt insats istället för att anta att det är något som går över av sig själv.
  • Ställa frågor är också viktigt att våga göra. Det kanske känns otäckt och man vet inte hur man ska hantera de svaren som fås. Det finns inget krav på att ge råd eller ha svar på frågorna, utan bara att fråga kan vara viktigt nog. Samtidigt som man vågar lyssna på vad personen har att säga.
  • Ta reda på om det finns planer på att begå självmord. Fråga om personen har tänkt ut när, var och hur självmordet ska begås. Om det finns ett datum, en plats och ett planerat tillvägagångssätt är det viktigt att uppmuntra personen att ta hjälp eller fråga om man får kontakta vården åt personen.
  • En person med självmordstankar kan när det gått för långt se självmordet som enda utvägen. Försök att tillsammans med personen hitta alternativa lösningar istället genom att komma med olika tankar och idéer som personen kanske inte tänkt på. Förmedla känslan att ni tillsammans säkert kan hitta på andra effektiva sätt att lösa svårigheterna eller hitta en annan person som kan hjälpa er med det.
  • Förmedla hopp till personen genom att prata om att det kommer kunna bli bättre. En person som avväger att ta sitt liv tvekar ofta och länge och går absolut att påverka. Visa att du finns där och bryr sig, och att det går att komma till dig när lidandet blir större. Viktigt är att bekräfta det personen känner och upplever samtidigt som man förmedlar att det fullt möjligt att förändra situationen.
  • Lova inte att hålla självmordstankarna hemliga mellan er. Det kan ju hända att du måste ta hjälp av någon annan om det du gör inte räcker, och då måste du berätta om allt. Då är det viktigt att du inte sviker personen, och därför är det bättre att inte lova att hålla detta mellan er. Faktum är att berätta för någon annan kan innebära skillnad mellan liv och död och är något som kan behövas göras även om det för stunden inte uppskattas. Men det kan innebära att du räddar ett liv.
  • Uppmuntra personen att ta hjälp och erbjud dig själv gärna att hjälpa till. Ibland behöver en självmordsbenägen person stöttning att söka hjälp, och kanske lite tid till att våga ta steget. Kanske vågar den med hjälp av dig att ta steget, men kan också innebära att du behöver ringa eller följa med och träffa någon på plats som kan hjälpa vidare.

Slutligen vill vi poängtera att det är viktigt att själv ta hjälp som anhörig eller vänDet är viktigt att vara varsam om sin egen hälsa vid en sådan där någon anförtror sig så svåra saker som detta kan vara. Tveka inte på att ta stöd och hjälp från din omgivning eller att vända dig direkt till någon utbildad.

Självtest: Se hur du mår psykiskt med ett enkelt test

När ska man ta hjälp?

Om personen mår mycket dåligt eller har konkreta planer behöver man hjälpa personen att komma till en akutpsykiatrisk mottagning alternativt ringa 112. Ett annat sätt kan vara att vända sig till en vårdcentral som då hjälper er vidare. Om personen vägrar ta hjälp kan det blir aktuellt med tvångsvård, som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Fler man kan vända sig till (kanske främst om det är mindre akut men också för egen del som anhörig/vän):

Ta hand om dig. 

Hela artikelserien:

I skuggan av ett självmord, del 1
Hur kan man hjälpa en person med självmordstankar (del 2)
Hur går man vidare efter en anhörigs självmord (del 3)

Mer läsning

Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Läs mer
1 2 3 30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram