Är jag deprimerad?

PrataMera
2017-11-26

"Hej, jag tror att jag är deprimerad, saker som kändes kul förr är knappt kul längre. Jag bryr mig inte om omvärlden och jag känner mig allmänt nedstämd. Jag sover jättedåligt vilket också leder till ett kaffeberoende. Jag har svårt att se en framtid, stressar upp mig lätt och döljer minsta tecken på sorgsenhet. Jag har en konstant känsla av att vilja gråta och har tidigare haft problem med självskadebeteenden. Tror ni att jag är deprimerad och har ni som svarar rätten att sätta en diagnos?"

Hej,

Depression är huvudsakligen ett förstämningssyndrom, dvs. en åkomma som påverkar ditt mående. För de flesta innebär det en upplevelse av ledsenhet, hopplöshet och ensamhet. Aktiviteter som tidigare uppskattades och kändes glädjefyllda tappar sitt värde och känns tråkiga och ointressanta. Till och med biologisk sett viktiga funktioner som att äta och ha sex förlorar sin attraktionskraft. Vi brukar bli mer negativa i vårt sätt att tänka och motivations- och initiativförmåga försämras vanligen. Likaså kan sömnen försämras och i kombination med minskad matlust kan det leda till orkeslöshet och svaghet vilket ökar den depressiva upplevelsen. Vid en depression är det vanligt att uppleva döds- och självmordstankar.

Även om det du beskriver onekligen påminner om en depression kan vi inte säkert säga att det är så. Delvis eftersom depression förekommer i olika varianter och det kan dessutom förekomma tillsammans med andra problem, som exempelvis stressrelaterade besvär, ångest eller sömnproblem. Man behöver också utesluta kroppsliga orsaker, då depression exempelvis kan orsakas av sjukdom. Det innebär att olika symptom kan påminna och gå in i varandra och man behöver därför göra en bedömning för att du ska kunna få rätt behandling.

Min rekommendation är att du söker professionell hjälp för att bedöma och behandla dina besvär. Detta är något som vi kan hjälpa dig med eller så kan du vända dig till vården där du bor. Det är viktigt att inte vänta för länge då det finns risk att besvären förvärras, och det kan vara värt att veta att det finns god hjälp att få.

Lycka till!

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram