Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Ensam midsommar
PrataMera
2024-06-17

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Att känna sig ensam är en naturlig känsla som alla kan uppleva ibland. Vi går igenom olika perioder i livet som kan påverka hur vårt umgänge ser ut. Och du är inte ensam! Du delar den känslan och upplevelsen med många människor i Sverige. Och just under midsommarhelgen är det är många människor som känner detta extra starkt. En vanlig känsla är att man känner skam över att man är ensam, vilket  gör att vi inte pratar om den. Därför uppmuntrar vi dig att våga berätta för andra om din situation och hur du upplever den. Det kan göra att du upptäcker fler som är ensamma och känner som du.

Mer läsning: Hur kan hantera "laddade" temadagar

Vad kan vi göra för att bryta ensamheten?
  • Finns det något som du kan påverka i din situation? Vad kan du göra, som skulle kunna göra den här midsommarhelgen lite bättre för dig, utifrån den situation du befinner dig i? Kanske har du någon annan i din närhet som också är ensam. Genom att våga öppna upp för kontakter kan vi bryta ensamhet. Våga bjud in till ett samtal, en midsommarlunch eller en enkel fika.
  • Använd sociala medier och appar - Idag finns många digitala plattformar och appar som är utformade för att hjälpa människor att hitta vänner. Genom att vara aktiv på sociala medier och registrera sig på vänskapsappar, som exempelvis GoFrendly eller Citypolarna, kan du komma i kontakt med människor som söker nya bekantskaper.
  • Gå på event och aktiviteter – I samband med storhelger är det många städer och samhällen som arrangerar olika event och aktiviteter där människor samlas. Genom att delta i sådana tillställningar får du möjlighet att träffa nya människor och utöka ditt kontaktnät. Se exempelvis om din kommun har en evenemangskalender.

Det är ofta de små sakerna i livet som spelar roll när vi vill göra en förändring. Genom att börja göra små förändringar redan idag är du på god väg att minska din sociala isolering och känslor av ensamhet.

Kom ihåg att ensamheten inte definierar dig som person. Det är en känsla som kommer och går, men du är starkare än den. Ta hand om dig själv och var snäll mot dig själv. Du är inte ensam om att vara ensam.

Mer läsning: Du är inte ensam om att vara ensam i midsommar

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram