Du är inte ensam om att vara ensam i midsommar

Du är inte ensam om att vara ensam i midsommar. Bild visar en person som sitter med ryggen mot kameran och tittar på en solnedgång
PrataMera
2023-06-20

Midsommarhelgen förknippas ofta med jordgubbar, dans, sång och gemenskap men för väldigt många är den här helgen en högtid där man känner en extra ensamhet och ett utanförskap, långt från glada sammanhang med vänner och familj.

Om du är en av dem som tänker på midsommar med negativa förväntningar och minnen av ensamhet och utanförskap, till exempel om du förlorat en nära anhörig eller nyligen separerat, så kommer här några råd.

  • För det första, du är inte ensam! Så många människor, unga, gamla och mittemellan känner sig extra ensamma just den här helgen. Du delar den känslan och upplevelsen med många människor i Sverige dessa dagar varje år. En vanlig känsla är skam över att man är ensam under högtider och därför inte pratar om ensamheten. Därför uppmuntrar vi dig att våga berätta för andra om din ensamhet och hur du upplever den. Det kan göra att du upptäcker fler som är ensamma och känner som du.
  • Om du har negativa erfarenheter av midsommar, fråga dig själv vad som var svårt med dessa. Vad var det som var smärtsamt och förstärkte känslan av ensamhet? Var det att du umgicks med människor som du inte kände dig bekväm och avslappnad med eller var det att du inte hade någon att ringa till, någon att spendera dagen ihop med, även om du ville?
  • Fundera på vad du kan påverka i din situation. Vad kan du göra, som skulle kunna göra den här midsommarhelgen lite, lite bättre för dig, utifrån den situation du befinner dig i?
  • Finns det någon annan i din närhet, eller någon bekant som kanske också är ensam? Kan du förgylla någon annans midsommar med ett samtal eller att äta midsommarlunch ihop (kanske digitalt om en fysisk träff inte är möjlig)?
  • Våga bjuda in dig till andra, till ett firande eller gemenskap. De flesta människor mår bra av att dela med sig till andra. Du ger därmed den andre chansen till en positiv upplevelse, när den får ge och dela med sig.
Bryt ensamhet genom att öppna upp för kontakter

Kanske är midsommar en helg som påminner om att du vill förändra något i ditt liv och leva mer efter dina värden i livet. Vad är viktigt för just dig? Inom vilket område i livet skulle du kunna leva mer i gemenskap? Om du dragit dig undan kontakt, hur kan du öppna dig för att våga ta sociala initiativ eller ta emot kontakt, om någon sträcker ut sin hand till dig?

Fundera på vad du önskar mer av generellt, inte bara under midsommar. Om du ofta känner ensamhet och utanförskap, kan du gå med i någon samtalsgrupp, börja med en hobby där du träffar andra eller hjälpa till i en frivilligorganisation för att stötta andra?

Ofta är det de små sakerna i livet som spelar roll när vi vill påbörja en förändring. Kan du börja göra små förändringar redan idag för att minska din sociala isolering och känslor av ensamhet? 

Om du känner någon som är ensam

Våga fråga! Är det frivillig ensamhet eller inte? Hur mår personen? Att säga något (med risk för att känna sig dum) är bättre än att inte fråga alls. Att fråga hur någon mår innebär inte att man bär hela ansvaret för personens situation. Att ringa en person som vi vet är ensam en kort stund varje vecka kan göra en stor skillnad för personen.

 

Ta hand om dig!

 

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram