Hur kan vi hantera ”laddade” temadagar?

Hur kan vi hantera ”laddade” dagar?
PrataMera
2024-05-23

Vissa dagar på året kan vara mer känsloladdade än andra. Det kan vara vid högtider, egna personliga minnesdagar eller temadagar som exempelvis alla hjärtans dag, fars- eller mors dag. Dagar som gör att man kanske blir påmind om en smärtsam händelse eller att man befinner sig i en oönskad livssituation som blir mer påtaglig än vanligt. Hur kan vi göra för att hantera vårt mående dessa ”laddade” dagar, och göra det lite mer uthärdligt?

Testa din psykiska hälsa: Gör ett självtest 

När större temadagar som exempelvis mors- eller fars dag börjar närma sig, kan det kan vara svårt att värja sig mot alla annonser och uppmaningar vi ser från butiker, restauranger och liknade. Annonserna syns i varje hörn, blommor ska köpas till mor, romantiska middagar ska lagas eller kanske det blir ett restaurangbesök till far?  Och i de sociala flödena fylls det på med bilder med familjer och par som umgås och firar. För många kan dessa dagar vara fyllda med glädje och en möjlighet att uppmärksamma någon lite extra. För andra går detta obemärkt förbi. Men för många människor kan dessa temadagar istället bli en smärtsam påminnelse att man kanske befinner sig i en oönskad livssituation. Kanske upplever man själv en sorg att inte fått möjlighet att bli förälder, kanske blir saknaden av en förälder extra stor, kanske har man tappat kontakten med varandra och vid alla hjärtansdag kan känslan av att vara ensam bli extra stark om man inte har någon livspartner. Det kan även upplevas som ett påtvingat ”måste” att uppmärksamma temadagar som man själv inte känner sig bekväm med.

5 råd på vägen

Finns det något vi kan göra som kan hjälpa oss att hantera dessa dagar och göra dem lite lättare? Här är 5 råd på vägen som kan vara hjälpsamma.

  1. Sätt gränser och fira på ditt sätt: Det är viktigt att inte känna sig pressad att fira temadagar på ett sätt som inte känns bra för dig. Fira på ditt eget sätt, eller skapa egna traditioner som passar din situation och dina känslor.
  2. Ta hand om dig själv: Använd temadagar som en chans att fokusera på dig. Gör något som du tycker om, som att ta en promenad, läsa en bok, gå på bio eller unna dig favoritmaten.
  3. Prata med någon: Att prata om dina känslor med någon nära kan vara till stor hjälp. Det kan vara en vän, familjemedlem eller en professionell som kan stötta dig och ge dig en plats att ventilera.
  4. Fokusera på det positiva: Försök att hitta något positivt att fokusera på under temadagarna, även om det känns svårt. Det kan vara något du är tacksam för, eller något fint som har hänt dig den senaste tiden.
  5. Logga ut: Om du brukar använda dig av sociala plattformar, logga ut under den period som du vet att det kan komma mycket bilder i ditt flöde som fokuserar på temadagar. Även om vi vet att det kanske inte alltid är verkligheten som speglas på skärmen kan det ändå påverka oss.

Till sist. Det är helt okej att känna sorg, ilska eller ensamhet under dessa dagar. Ge dig själv tillåtelse att känna dina känslor och acceptera att det är en naturlig reaktion på en svår situation.

Ta hand om dig.

Läs även: Förstå och hantera din sorg genom att prata om den

PrataMeras program
Må bättre med självmedkänsla
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig träna upp din förmåga att vara mer förstående mot dig själv och hitta nya sätt att förhålla dig till dig själv som du mår bättre av på kort och lång sikt.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram