Hur kan vi hantera ”laddade” temadagar?

Hur kan vi hantera ”laddade” dagar?
PrataMera
2024-05-23

Vissa dagar på året kan vara mer känsloladdade än andra. Det kan vara vid högtider, egna personliga minnesdagar eller temadagar som exempelvis alla hjärtans dag, fars- eller mors dag. Dagar som gör att man kanske blir påmind om en smärtsam händelse eller att man befinner sig i en oönskad livssituation som blir mer påtaglig än vanligt. Hur kan vi göra för att hantera vårt mående dessa ”laddade” dagar, och göra det lite mer uthärdligt?

Testa din psykiska hälsa: Gör ett självtest 

När större temadagar som exempelvis mors- eller fars dag börjar närma sig, kan det kan vara svårt att värja sig mot alla annonser och uppmaningar vi ser från butiker, restauranger och liknade. Annonserna syns i varje hörn, blommor ska köpas till mor, romantiska middagar ska lagas eller kanske det blir ett restaurangbesök till far?  Och i de sociala flödena fylls det på med bilder med familjer och par som umgås och firar. För många kan dessa dagar vara fyllda med glädje och en möjlighet att uppmärksamma någon lite extra. För andra går detta obemärkt förbi. Men för många människor kan dessa temadagar istället bli en smärtsam påminnelse att man kanske befinner sig i en oönskad livssituation. Kanske upplever man själv en sorg att inte fått möjlighet att bli förälder, kanske blir saknaden av en förälder extra stor, kanske har man tappat kontakten med varandra och vid alla hjärtansdag kan känslan av att vara ensam bli extra stark om man inte har någon livspartner. Det kan även upplevas som ett påtvingat ”måste” att uppmärksamma temadagar som man själv inte känner sig bekväm med.

5 råd på vägen

Finns det något vi kan göra som kan hjälpa oss att hantera dessa dagar och göra dem lite lättare? Här är 5 råd på vägen som kan vara hjälpsamma.

  1. Sätt gränser och fira på ditt sätt: Det är viktigt att inte känna sig pressad att fira temadagar på ett sätt som inte känns bra för dig. Fira på ditt eget sätt, eller skapa egna traditioner som passar din situation och dina känslor.
  2. Ta hand om dig själv: Använd temadagar som en chans att fokusera på dig. Gör något som du tycker om, som att ta en promenad, läsa en bok, gå på bio eller unna dig favoritmaten.
  3. Prata med någon: Att prata om dina känslor med någon nära kan vara till stor hjälp. Det kan vara en vän, familjemedlem eller en professionell som kan stötta dig och ge dig en plats att ventilera.
  4. Fokusera på det positiva: Försök att hitta något positivt att fokusera på under temadagarna, även om det känns svårt. Det kan vara något du är tacksam för, eller något fint som har hänt dig den senaste tiden.
  5. Logga ut: Om du brukar använda dig av sociala plattformar, logga ut under den period som du vet att det kan komma mycket bilder i ditt flöde som fokuserar på temadagar. Även om vi vet att det kanske inte alltid är verkligheten som speglas på skärmen kan det ändå påverka oss.

Till sist. Det är helt okej att känna sorg, ilska eller ensamhet under dessa dagar. Ge dig själv tillåtelse att känna dina känslor och acceptera att det är en naturlig reaktion på en svår situation.

Ta hand om dig.

Läs även: Förstå och hantera din sorg genom att prata om den

PrataMeras program
Må bättre med självmedkänsla
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig träna upp din förmåga att vara mer förstående mot dig själv och hitta nya sätt att förhålla dig till dig själv som du mår bättre av på kort och lång sikt.

Mer läsning

Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Läs mer
1 2 3 30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram