Emma fick bättre självkänsla med psykologhjälp på nätet

Emma fick bättre självkänsla med psykologhjälp på nätet
PrataMera
2024-03-08

Känslan av att vara dålig och att ständigt fundera på vad andra tycker fick Emma att vilja förändras. Hon ville inte längre vara styrd av sitt dåliga mående utan hon ville kunna göra saker utan att behöva känna ångest. Hon  fick ett tips av en vän om psykologhjälp via nätet.

Emma hade från början tänkt att träffa någon på plats där hon bor, men drog sig för detta av flera orsaker.  Istället blev det ett tips av en vän, som själv hade fått psykologhjälp online, som gjorde att hon vågade ta steget och boka psykolog. Hon hade länge haft problem med ångest, nedstämdhet och låg självkänsla och upplevde att det var dags att förändra situationen.

– Det verkade spännande att få hjälp av en psykolog direkt hemma och jag undrade förstås om det verkligen skulle fungera att bli av med min ångest och deppighet. Jag kände mig lite tveksam men eftersom min kompis hade bra erfarenhet så kände jag att det bara var att prova, säger Emma.

Självtest: Testa din psykiska hälsa

Första mötet

Första videosamtalen hjälptes Emma och psykologen åt att ringa in vad som var problemet och vilken typ av hjälp som skulle vara bra för henne. Upplevelsen i början var lite pirrig men när samtalet väl kom igång gick det snabbt över. Psykologen berättade vad behandlingen skulle gå ut på och vad den skulle innehålla. De funderade över om hon skulle ha hjälp via videosamtal, likt en vanlig terapi fast över video, eller genom ett så kallat iKTB-program. I Emmas fall blev det en kombination.

Hon fick jobba med ett terapiprogram för självkänsla under ca 10 veckor. Programmet bestod av olika verktyg som hon jobbade med veckovis. Varje verktyg bestod av texter, filmer, olika övningar och hemuppgifter. Emellanåt fick hon besvara frågor om sitt mående för att kunna se den förändring som skedde. Hon hade kontinuerligt kontakt med psykologen som gav henne feedback.

– Det var verkligen smidigt och det kändes som att jag fick bra kontakt med behandlaren trots att allt är på distans. Hade jag jobbat själv med detta tror jag inte att det gått så bra som det gjorde, utan för mig var det avgörande att ha kontakt och få feedback från behandlaren. Jag fick förslag på hur jag skulle tänka annorlunda eller vad jag skulle ändra utifrån det jag gjorde. 

”Lättillgängligt och anpassningsbart”

Emma berättar att det många gånger är svårt att få ihop pusslet med studier, jobb och alla andra aktiviteter, och därför kändes det väldigt anpassat och enkelt att få hjälpen direkt hemifrån. Dessutom så behövde hon inte alltid vara på plats utan kunde jobba i programmet från annat håll och detsamma gällde videosamtalen.

– Det var väldigt lättillgängligt och anpassningsbart vilket passade mig bra. Det är inte alltid så lätt att få ihop tiden och att då behöva ta sig iväg till ett möte blir väldigt omständligt Jag tror att det kanske inte blivit av annars. Dessutom är min upplevelse att det är väldigt naturligt att ha terapi så här vilket man kanske inte tror från början, säger hon.

Träffa leg. psykolog eller leg. psykoterapeut online – Så fungerar det

Onödigt att  vänta

Efter behandlingsprogrammet och videoterapin så mår hon idag mycket bättre. Även om det också kvarstår jobb så har mycket av hennes ursprungliga problem blivit bättre. Emma upplever sig mer värdefull som person och hon har väldigt få svackor. Hon känner sig glad att hon vågade ta steget och ta hjälp.

– Jag är glad att jag tog steget och sökte hjälp. Jag är mer trygg i mig själv och tänker inte alls så mycket längre på andras åsikter. Om jag vill göra något så gör jag det. Jag tror att många väntar för länge. Jag kunde själv ha sökt hjälp tidigare, men man går och drar på det. Det finns bra hjälp att få så vänta inte med att söka hjälp, säger Emma.

 *Emma heter egentligen något annat.

 

PrataMeras program
Må bättre med självmedkänsla
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig träna upp din förmåga att vara mer förstående mot dig själv och hitta nya sätt att förhålla dig till dig själv som du mår bättre av på kort och lång sikt.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram