Program

Aktuella program

Här kan du läsa mer om och anmäla dig till ett program.

Vad är ett program?

Här hittar du information om hur ett program går till.

Medverkande behandlare

Möt medverkande psykologer, psykoterapeuter och kuratorer.

Från tidigare deltagare

Läs vad andra programdeltagare tycker.

Aktuella program

När man mår psykiskt dåligt kan det vara extra svårt att söka hjälp eller prata med någon om det som inte känns bra. Att delta i ett av våra program kan vara ett första steg till ett bättre mående. Du deltar vid fyra träffar online, som leds av en av våra legitimerade psykologer och psykoterapeuter. Mellan träffarna arbetar du sedan självständigt med hemuppgifter, som du också får personlig återkoppling på. Här nedanför ser du vilka program du kan delta i hos Pratamera.

Klicka på respektive program för mer information och anmälan.

Vad är ett program?

Ett program är en fyra veckors korttidsbehandling för dig som har mildare psykiska besvär:

  • Din medverkan är kostnadsfri och sker online via videosamtal. Det enda du behöver är en webbläsare och en smartphone, surfplatta eller dator.
  • Ett program består av en träff per vecka, samma dag och tid, fyra veckor i rad.
  • Om du inte har möjlighet att vara med vid ett tillfälle kan du ta del av det i efterhand.
  • Om du har en pågående samtalskontakt hos oss behöver din anmälan till ett program göras i samråd med din behandlare.
  • Om du, under tiden som du deltar i programmet, har behov eller önskemål om fördjupningssamtal, rekommenderar vi att du bokar in en tid för att ta upp detta med en av våra behandlare efter sista programtillfället.

När man mår psykiskt dåligt kan det vara extra svårt att orka eller våga söka hjälp eller ta kontakt med någon för att få prata om sina besvär. Då kan ett av våra program vara ett bra första steg till ett bättre psykiskt mående.

Hos oss på pratamera.nu får du psykoterapi på samma nivå som du skulle få på din vårdcentral, det vill säga på primärvårdsnivå. Våra program online riktar sig till dig som upplever mildare psykiska besvär.

Ett program består av fyra träffar online under fyra veckor. Det är bara våra legitimerade psykologer eller psykoterapeuter som leder träffarna som syns och hörs på skärmen. Du och de andra deltagarna ser inte varandra, men ni har möjlighet att ställa frågor och diskutera i chatten under träffarnas gång.

Att delta i ett av våra program kan vara ett lämpligt alternativ i början av en behandling. Det är även något som din behandlare kan föreslå som ett behandlingsalternativ, om det passar din situation och behov bättre än traditionell samtalsterapi.

Om behovet finns, kan du efter att ha avslutat ett program fortsätta med individuella terapisamtal. Om du i stället vill delta i ett annat program, är detta något som din behandlare hjälper till att bedöma, utifrån vad som är möjligt och mest hjälpsamt i din totala behandlingsinsats.

Observera att du inte kan anmäla dig till eller delta i flera program samtidigt, du kan endast delta i ett åt gången.

När du anmält dig får du svara på ett antal frågor om hur du mår, en så kallad screening. Våra program riktar sig till dig med mildare psykiska besvär och utifrån din screening har vi möjlighet att hjälpa dig till rätt insats.

Screeningformulären är obligatoriska att fylla i för att du ska kunna delta. Syftet med screening i både början och slutet av ditt deltagande är att både du och vi ska kunna se hur ditt mående utvecklats eller förändrats under behandlingen. Screeningen hjälper oss också att ge dig hemuppgifter som är anpassade efter dina specifika behov. I samband med detta kan det ibland behövas ett bedömningssamtal för att säkerställa att det här är rätt behandling för dig.

Efter varje träff får du en eller flera hemuppgifter, där du övar på nya sätt att tänka och agera utifrån det du lärt dig under träffen. Hemuppgifterna är frivilliga, men vi rekommenderar att du gör dem, eftersom det är din egen insats som kan åstadkomma en positiv förändring i hur du mår.

För att skydda din rätt till god och kvalitativ vård, så journalförs din medverkan. Därför behöver du identifiera dig via mobilt BankId när du anmält dig. Pratamera.nu är en del av den offentliga hälso- och sjukvården och samma regler för patientsäkerhet gäller hos oss som på din vanliga vårdcentral.

Vi vill självklart hjälpa dig till det som är rätt för dig. Om du tycker det är svårt att veta vilket program som skulle passa dig är du välkommen att kontakta en av våra kuratorer. Då kan ni tillsammans titta på vilket alternativ som kan vara mest hjälpsamt för just dig.

Du kan boka en drop-in tid genom att logga in på Mina sidor på www.pratamera.nu och skicka ett meddelande till oss, så kontaktar vi dig.

Om du inte fått svar på din fråga här så hör gärna av dig till oss, så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa dig.

Möt våra behandlare

Programträffarna leds av en av våra legitimerade psykologer eller psykoterapeuter. Här är de behandlare du träffar i de olika programmen.

Bild på Eva Stenlund

Eva Stenlund, leg. psykoterapeut 

Program: “Vägen ut ur stress & utmattning” 

Porträttbild Mattias Norlin

Mattias Norlin, leg. psykoterapeut 

Program: “Må bättre i er kärleksrelation” och ”Vägen ut ur oro & ångest”

Bild på Kristina Nygaard

Kristina Nygaard, leg. psykoterapeut 

Program: “Förstå & hantera dina känslor” 

Sara Hickey

Sara Hickey, kurator 

Program: “När allt känns katastrof” 

Porträtt bild på Marie Louise Endre

Marie Louise Endre, leg. psykoterapeut 

Program: “Vägen ut ur oro & ångest” 

Bild på Kristin Wahnström

Kristin Wahnström, leg. psykolog

Program: “Vägen ut ur nedstämdhet & depression”

Med på varje träff finns även andra legitimerade behandlare och kuratorer som tillsammans hjälper till att besvara frågor i chatten och ger dig feedback på dina hemuppgifter. 

Sara Hickey

Sara Hickey, kurator och programsamordnare

Bild på Mathias Anundsson

Mathias Anundsson, leg. psykoterapeut

Porträttbild på Karin Jarenfors

Karin Jarenfors, leg. psykolog

Vad säger tidigare deltagare?

Citat kopiera

“Grundläggande och tydligt. Lämnade mig med en känsla av att vilja ha mer.” 

Citat kopiera

“Bra och sakligt framförande, enkelt att hänga med.” 

Citat kopiera

“Konkreta tips som jag kan använda direkt och övningar som känns avstressande men som jag behöver träna på.” 

Citat kopiera

”Jag uppskattar er form av föreläsningar, chatt, hemläxor och beteendeexperiment. Jag är överraskad hur mycket det kan ge att arbeta digitalt. Det finns det varma i mötet och även en gruppkänsla även om den sker på ett annat sätt. Förmodligen för ert fina bemötande och det innehåll vi arbetar med. Jag lär mig mycket och tycker allt är relevant. Att blanda teori och praktik är förträffligt. Programmet (”Må bättre med självmedkänsla”, reds. anm.) vittnar om kärnan i compassion – alla människor lider ibland. Det finns därmed en igenkänning i oss alla.” 

Kvinna sitter vid bärbar datorGenom oss kan du gå en iKBT-behandling med stöd av psykolog. Vi erbjuder olika typer av iKBT-behandlingar, som är upplagda som kurser, där du arbetar med olika verktyg och metoder veckovis.

Läs mer om våra iKBT-behandlingar

Man håller en läsplatta i sina händer. Skärmen visar ett kvinnoansikte

Här kan du boka tid för samtal med psykolog, psykoterapeut eller läkare. Fr.o.m. 1:a juli 2021 medför vårdkontakter med psykolog och läkare en patientavgift på 100kr. Vårdkontakter med psykoterapeut, kurator och annan behandlingspersonal är kostnadsfria. Frikort gäller. För barn och ungdomar (fram till 1:a januari det år man fyller 20) och för äldre över 85 år är alla vårdkontakter kostnadsfria. Boka din tid här

Hos oss kan du läsa och se filmer om de vanligaste psykiska besvären och få konkreta självhjälpsråd utifrån KBT.

Här hittar du fakta och självhjälpsråd

Pratameras blogg & läsarfrågor: