Positiva resultat för utmattningssyndrom med KBT

Positiva resultat för utmattningssyndrom med KBT
PrataMera
2020-02-19

En ny doktorsavhandling gjord vid Karolinska Institutet visar att en 12 veckor lång KBT-behandling både minskar symptom samt ökar livskvaliteten hos personer med utmattningssyndrom. De positiva effekterna fanns kvar ett år efter avslutad behandling.

I studien har man undersökt effekten av en KBT-behandling för personer som lider av stressrelaterad ohälsa, där man har undersökt effekten i vanligt format samt behandling med terapeutledd internetbehandling (iKBT).

– Våra studier tyder på att till och med patienter som diagnostiserats med utmattningssyndrom kan få mycket god hjälp av en KBT-behandling som bara är 12 veckor lång och som kan ges via internet, säger Elin Lindsäter, psykolog vid Gustavsbergs vårdcentral och doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Läs hela artikeln hos KI: KBT för utmattningssyndrom ger effektiv symtomlindring

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram