Öppettider i sommar

Öppettider i sommar
PrataMera
2024-06-20

Nu vankas ledighet och midsommarfirande för många av oss – en efterlängtad chans till välbehövlig vila. Du som kan, kontakta gärna någon du vet är ensam nu i midsommar – en liten hälsning eller inbjudan till en enkel fika kan göra stor skillnad, det kan till och med rädda liv. Och du som mår dåligt – tveka inte att söka hjälp, ett första steg på vägen mot ett bättre mående.

Öppettider i sommar

Midsommarafton 20 juni är PrataMera stängt, och är öppet igen måndag 24 juni. Resten av sommaren har vi öppet som vanligt alla helgfria dagar.

Om det är akut

Under storhelger kan det ibland kännas extra jobbigt och behovet att få prata med någon är större. Här kan du läsa en artikel och få lite råd på vägen på hur kan vi göra för att hantera vårt mående dessa ”laddade” dagar, och göra det lite mer uthärdligt.

På PrataMera kan vi inte ta emot akuta ärenden eftersom vi erbjuder psykoterapi på samma nivå som du kan få hos en vårdcentral, det vill säga på primärvårdsnivå. Om du behöver någon att prata med just nu kan du i stället kontakta någon av följande organisationer nedan, några erbjuder även chatt.

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning där du bor eller ringer 112. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning via www.1177.se

Minds självmordslinje: 90101

Bris: 116 111

Anhöriglinjen: 0200 – 239 500

Föräldralinjen: 020 – 85 20 00

Äldrelinjen:  020 – 22 22 33

Jourhavande medmänniska: 08 – 702 16 80

Polisen: 114 14

Brottsofferjouren: 116 006

Kvinnofridslinjen: 020 – 50 50 50

Mansjouren: 08 – 30 30 20

Anonyma Narkomaner: 0771 – 13 80 00

Anonyma Alkoholister: 08 – 720 38 42

Alkohollinjen: 020 – 84 44 48

117.se: 1177

Ta hand om dig själv och varandra! Vi hoppas att du får fina dagar med den återhämtning och energipåfyllnad som passar just dig.

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram