Varför tror jag att jag har cancer?

Varför tror jag att jag har cancer
PrataMera
2017-05-05

"Hej. Så fort jag har ont någonstans i kroppen så tror jag att jag har cancer och är dödssjuk. Jag orkar inte med det här längre. Jag måste uppsöka läkare hela tiden som säger att allt är bra. Varför tror jag att jag har cancer hela tiden?"

Hej, och tack för din fråga.

Det låter onekligen väldigt tungt och krävande att du ständigt har tankar på att vara drabbad av cancer. Du brottas säkert med massa olika betungande känslor förutom dina tankar, som att vara orolig, ångestfylld och ledsen. Dessutom måste det kännas otroligt frustrerande och upprörande om du inte blir trodd i din kontakt med vården. Det är väldigt viktigt att du får en förklaring på dina besvär för om du bara får höra att du är frisk så är risken att du inte tror  det. Du känner ju förmodligen massa olika kroppsliga symptom som med största sannolikhet beror på ångest.

Läs också: Självtest: Se hur du mår psykiskt

Som jag ändå förstår dig så är du medicinskt utredd och fysiskt frisk. Utifrån den lilla informationen jag har så är det inte otänkbart att det rör sig om hälsoångest. Hälsoångest kan, precis som du skriver, innebär en rädsla för att ha drabbats av livshotande sjukdom eller att komma drabbas i framtiden. Det är då vanligt att söka kontakt med vården ofta för att försäkra sig att allt är bra, men tyvärr fungerar detta bara för stunden. Oron över att bli sjuk kommer tillbaka. Du behöver jobba med att i första hand förstå vad som sker och sedan konfrontera dina problem. Det låter som att du har ganska allvarliga besvär men om så inte är fallet kan du alltid prova att läsa om hälsoångest och prova att använda dig av de råd och tips du hittar där. Det skulle även kunna handla om ett tvångssyndrom.

För att vara helt säker och för att få bästa möjliga hjälp rekommenderar jag dig att boka tid för en bedömning. Det kan du göra hos oss eller på din vårdcentral.

Lycka till!

Mer läsning: Jag tror att jag har hypokondri

 

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram