Går det att komma tillbaka efter ett utmattningsyndrom?

Går det att komma tillbaka efter ett utmattningsyndrom?
PrataMera
2024-04-17

"Hej! Ställer en fråga åt min bror som har utmattningssyndrom. Han är orolig och rädd för allt och han har tappat sitt korttidsminne. Han jobbade som chef i 6 månader. Även innan dess har han alltid varit högpresterande. Undrar om han någonsin kan bli bättre? Han får antipsykotiska läkemedel och försöker ha bra rutiner nu."

Testa din psykiska hälsa: Gör ett självtest om stress

Hej och tack för din fråga.

Ja det går att komma tillbaka efter en utmattning, om än att man ibland kan få en ökad känslighet för stress. Det är viktigt att vara medveten om att det tar tid för hjärnan att ”läka” och komma tillbaka. Fysiskt kroppsligt kan det gå snabbare men det är inte alls säkert att hjärnan har lika snabb återgång. Ett problem kan exempelvis vara att våra jobb kräver vårt fulla fokus, att huvudet alltid ska vara på topp, vilket då blir en stor begränsning då hjärnan inte får den återhämtning den behöver. Det är också viktigt att vara medveten om att det förmodligen kommer att kvarstå en känslighet för stress.

Hur vi återhämtar oss beror på en rad olika faktorer men basfunktioner som sömn, kost och motion är viktiga samtidigt som vi behöver få så mycket stöd som möjligt från vår arbetsgivare, familj och vårdpersonal. Vi behöver få hjälp att skapa rätt balans mellan aktivitet och vila så att kroppen återhämtar sig på bästa sätt. Ibland behövs medicin för att få hjälp att hantera ångest, nedstämdhet och sömnbesvär.

Mer läsning: Är det mer än bara stress?

Det är inte ovanligt att starka känsloreaktioner uppstår, både hos personen i fråga och hos omgivningen, över frågan om man kommer att bli återställd eller inte. Många gånger kan just den oron förvärra och ställa till det, men kan man acceptera att detta är en process som kan ta tid för att bli återställd så kan det underlätta vägen tillbaka. Det kan även vara hjälpsamt med utbildning kring stress och utmattningssyndrom av till exempel en psykolog eller kurator. Med mer kunskap samt verktyg och strategier kan hjälpa till på vägen mot ett bättre mående och vara ett inslag som lugnar och skapar förståelse för situationen.

Stort lycka till.

Mer läsning: Hur mår man när man är utbränd?

PrataMeras program
Vägen ut ur stress och utmattning
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig att återhämta dig från stress eller utmattning – och hitta en hälsosam balans som håller i din vardag på lång sikt

Mer läsning

Jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar

Läsarfråga: Jag klarar inte av att vara ensam och jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar. Jag har aldrig klarat av att vara ensam och skulle vilja bryta det mönstret. Vad kan jag göra?

Läs mer
Varför kan jag inte unna mig själv att vara nöjd?

Läsarfråga: Jag tillåter mig aldrig att unna mig något extra, köper alltid det billigaste fast jag har pengar. Till andra köper jag gärna presenter. Jag kör en gammal bil, gör billigaste renoveringarna i huset, inget extra med mera. Om jag någon gång köpt något extra så ber jag ofta om ursäkt för det. Efter många års högskolestudier (på äldre dar) har jag ett bra jobb men jag kan inte ta in att det är så, ”inte kan jag ha det jobbet”! Så fort utbildningen var klar fick jag problem med ryggen och nu utmattningssyndrom och sjukskrivning. Jag undrar om det hör ihop med att jag inte kan tillåta mig att faktiskt vara nöjd över min utbildning, att kroppen ser till att jag inte kan jobba? Likaså nu under lång sjukskrivning så kan jag inte acceptera det och göra det bästa av det utan jag tänker ständiga katastroftankar. Vad kan detta bero på? Finns det något att göra?

Läs mer
Min sambo ljuger om vår ekonomi – är det psykisk misshandel?

Läsarfråga: "Min sambo ljuger ofta om helt onödiga saker och struntar i att betala räkningar och ljuger sedan om det vilket får mig att känna mig så stressad att jag gråter hela nätterna och får hjärtklappningar. Han vet att jag förlorat mitt hem tidigare pga liknande händelser och hur det traumatiserat mig men väljer ändå att göra så här gång på gång vilket kan sätta mig och barnen på gatan. Han ger mig dåligt samvete genom att säga saker som ”ska du lämna mig i en 3a?”. Jag mår jättedåligt och det känns som han slår sönder mig psykiskt. Är detta psykisk misshandel?”

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram