Att leva nära någon som mår psykiskt dåligt kan få oss att känna oss maktlösa. För vad gör man när ens partner, barn, syskon eller vän känner hopplöshet över livet, att det aldrig mer kommer kännas bra igen?
Som anhörig lider vi med den som mår dåligt och har en stark önskan att personen ska börja må bättre. Ofta kan man också känna frustration, ilska, nedstämdhet eller hopplöshet över att personen som mår dåligt inte tar hand om sig bättre eller gör saker som utåt sett skulle kunna göra att han eller hon mådde bättre.
Råd eller krav?
När någon vi älskar mår dåligt vill vi gärna hjälpa och kanske ge goda råd och lösningar för problemen, medan den som mår dåligt endast ser hinder för hur han eller hon någonsin ska börja må bättre. Det är lätt att hamna i konflikt och kamp där den ena försöker lösa och den andra hamnar i försvar. Många gånger kan detta bli ett krav som personen som mår dåligt redan känner av, från sig själv. ”Jag borde ta hand om mig, skärpa till mig eller bara må bättre nu, det finns ingen anledning att må såhär”.
Läs också: "Jag orkar inte stötta min sjuka partner mer, vad ska jag göra?"
Här är några saker du kan tänka på när du lever med någon som mår dåligt:
- Ta hand om dina egna känslor och reaktioner. Det kan låta märkligt att vi ska ta hand om oss själva när någon annan mår dåligt, men många gånger hjälper det personen mer om du är stabil och inte dömande, kritisk eller låter rädslan ta över i samvaro med den som mår dåligt.
- Lyssna istället för att ge råd. Försök hålla tillbaka råden och lösningarna och öva istället på att lyssna. Det är inte alltid lätt, men det går att öva upp.
- Öva på medveten närvaro tillsammans. Att i stunden finnas där, hålla en hand eller andas djupa andetag kan många gånger hjälpa den som mår dåligt mer än ”goda råd”.
- Tänk utifrån den andres perspektiv. Fokusera på en icke dömande dialog där du genuint försöker sätta dig in i den andra personens upplevelse. Ställ öppna frågor som: ”Hur skulle du beskriva det du upplever just nu”, ”Vad tror du skulle göra att du mådde lite bättre just nu”?
- Fråga om personen vill ha ditt stöd eller höra dina tankar om situationen, kanske genom att fråga ”Vill du höra vad jag tänker?” eller ”Vill du ha hjälp från mig”?
- Hjälp till att söka vård. Sorg, kriser och förluster klarar de flesta av att hantera medan depression och ångest är något man oftast behöver hjälp med, till exempel samtal med någon professionell, som en psykoterapeut eller psykolog. Men att ta initiativet att söka hjälp när man mår dåligt kan vara svårt, så där kan du hjälpa genom att ta en första kontakt med vården.
Anhöriga är ofta en bortglömd grupp inom vården och det är sällan man fokuserar på exempelvis syskonens eller sambons mående i förhållande till den som mår dåligt. Därför är det viktigt att om du känner stor oro eller har svårt att hantera din vardag, söker professionell hjälp eller gör det du kan för att ta hand om dina egna behov i situationen, till exempel pratar med en vän. Du kan även kontakta din kommuns Anhörigcenter eller exempelvis läsa mer anhorig.se eller anhorigasriksforbund.se. Och om det är så att du känner behov av vägledning från en psykolog/psykoterapeut, är du välkommen att boka tid på vår privatmottagning. För ju mer stabil du själv är, desto större chans är det att du kan finnas där för den som mår dåligt på det sätt hen behöver.
Ta hand om dig!
Läs också: För dig som är anhörig