Råd när du väljer terapi online

Råd när du väljer terapi online
PrataMera
2024-01-11

Det finns flera olika aktörer som erbjuder terapi online och det kan vara svårt att veta hur eller vem du ska välja. Det finns några aspekter som kan vara bra att tänka på innan du gör ditt val. För att göra det lättare för dig har vi tagit fram en checklista som du kan ha i åtanke när du bestämmer dig.

 • Välj en utbildad behandlare
  Först och främst bör du se till att personen du går hos har en lämplig utbildning. Om du är oinsatt är det förstås inte det allra lättaste att veta vad du ska titta efter. För att göra det väldigt enkelt kan du se till att personen du går hos är legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Även en legitimerad kurator med vidareutbildning i KBT (exempelvis en grundutbildning i KBT) kan erbjuda kompetent hjälp. Utbildningar med legitimation är en trygghet. Du bör absolut fråga din behandlare vad denne har för utbildning!
 • Behandlaren ska föra journal
  Det kanske känns bättre för vissa om behandlaren inte för journal men enligt patientdatalagen är alla vårdgivare skyldiga att göra det. Det handlar om att ge dig bästa möjliga vård. En behandlare som för journal kan granskas och ställas tills svars om något går fel. Om din behandlare inte för journal kan ingen granskning ske och då är det läge att fundera på varför behandlaren inte journalför. Antingen omfattades den inte av lagen och är således inte behörig att ge vård eller så är det en oseriös behandlare.
 • Använder en krypterad videoplattform
  Du måste kunna vara säker på att det som sägs mellan dig och din behandlare stannar mellan er. För att kunna göra det måste din behandlare använda sig av en starkt krypterad videoplattform. Videoplattformer som Skype eller facetime är inte säkra att använda. Det innebär att en behandlare som erbjuder till exempel ”skypeterapi” gör med risk att den personliga information du delger kan spridas vidare. Delvis har bolagen rätt att samla in information om dig från chatt och video. Dessutom finns risken att obehöriga avlyssnar samtalen då det inte har samma säkerhet eller kryptering. Detta är således inget säkert eller bra alternativ.
 • Erbjuder en säker webbplats
  En säker webbplats är inte avgörande för själva behandlingen men visar ändå på vad din behandlare har för ambition på det de erbjuder. Du vet om webbplatsen är säker genom att klicka på ikonen om webbplatsens behörighet uppe i vänstra hörnet, i samma fält där du skriver in webbadressen. Oftast står det överst i informationen du får fram om anslutningen är säker samt en hänglås. Ett annat sätt att se om sidan är krypterad är om det står https istället för http i webbadressen. En webbplats med säker anslutning ser till att dina uppgifter behandlas krypterat på sidan. Det innebär bland annat att uppgifter du skickar via kontaktformulär och om du genomför betalningar är säkra och skyddade.

  Många mottagningar erbjuder även vård med hjälp av en app. Innan du laddar ner den till din mobiltelefon eller surfplatta kan du läsa informationen om vårdappens datasäkerhet och vad den samlar in för typ av data samt om data krypteras eller inte när den skickas.  
Önskar du hjälp?

PrataMera är en del av den offentliga hälso- och sjukvården. Det innebär att kan du få hjälp via videosamtal och terapiprogram på samma sätt som hos din vårdcentral, dvs på primärvårdsnivå. Frikort gäller. Hos oss arbetar legitimerade psykologer och psykoterapeuter som är kunniga inom KBT och andra behandlingsmetoder. Du kan läsa mer om våra behandlare här. Om du vill läsa mer om hur det fungerar hos oss och boka en tid, klicka här

Ta hand om dig. 

Mer läsning: Hur ska jag göra för att våga prata med en psykolog?

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Peace in our time

Välkommen till PrataMeraPodden!

Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart!

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram