Råd när du väljer terapi online

Råd när du väljer terapi online
PrataMera
2024-01-11

Det finns flera olika aktörer som erbjuder terapi online och det kan vara svårt att veta hur eller vem du ska välja. Det finns några aspekter som kan vara bra att tänka på innan du gör ditt val. För att göra det lättare för dig har vi tagit fram en checklista som du kan ha i åtanke när du bestämmer dig.

 • Välj en utbildad behandlare
  Först och främst bör du se till att personen du går hos har en lämplig utbildning. Om du är oinsatt är det förstås inte det allra lättaste att veta vad du ska titta efter. För att göra det väldigt enkelt kan du se till att personen du går hos är legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Även en legitimerad kurator med vidareutbildning i KBT (exempelvis en grundutbildning i KBT) kan erbjuda kompetent hjälp. Utbildningar med legitimation är en trygghet. Du bör absolut fråga din behandlare vad denne har för utbildning!
 • Behandlaren ska föra journal
  Det kanske känns bättre för vissa om behandlaren inte för journal men enligt patientdatalagen är alla vårdgivare skyldiga att göra det. Det handlar om att ge dig bästa möjliga vård. En behandlare som för journal kan granskas och ställas tills svars om något går fel. Om din behandlare inte för journal kan ingen granskning ske och då är det läge att fundera på varför behandlaren inte journalför. Antingen omfattades den inte av lagen och är således inte behörig att ge vård eller så är det en oseriös behandlare.
 • Använder en krypterad videoplattform
  Du måste kunna vara säker på att det som sägs mellan dig och din behandlare stannar mellan er. För att kunna göra det måste din behandlare använda sig av en starkt krypterad videoplattform. Videoplattformer som Skype eller facetime är inte säkra att använda. Det innebär att en behandlare som erbjuder till exempel ”skypeterapi” gör med risk att den personliga information du delger kan spridas vidare. Delvis har bolagen rätt att samla in information om dig från chatt och video. Dessutom finns risken att obehöriga avlyssnar samtalen då det inte har samma säkerhet eller kryptering. Detta är således inget säkert eller bra alternativ.
 • Erbjuder en säker webbplats
  En säker webbplats är inte avgörande för själva behandlingen men visar ändå på vad din behandlare har för ambition på det de erbjuder. Du vet om webbplatsen är säker genom att klicka på ikonen om webbplatsens behörighet uppe i vänstra hörnet, i samma fält där du skriver in webbadressen. Oftast står det överst i informationen du får fram om anslutningen är säker samt en hänglås. Ett annat sätt att se om sidan är krypterad är om det står https istället för http i webbadressen. En webbplats med säker anslutning ser till att dina uppgifter behandlas krypterat på sidan. Det innebär bland annat att uppgifter du skickar via kontaktformulär och om du genomför betalningar är säkra och skyddade.

  Många mottagningar erbjuder även vård med hjälp av en app. Innan du laddar ner den till din mobiltelefon eller surfplatta kan du läsa informationen om vårdappens datasäkerhet och vad den samlar in för typ av data samt om data krypteras eller inte när den skickas.  
Önskar du hjälp?

PrataMera är en del av den offentliga hälso- och sjukvården. Det innebär att kan du få hjälp via videosamtal och terapiprogram på samma sätt som hos din vårdcentral, dvs på primärvårdsnivå. Frikort gäller. Hos oss arbetar legitimerade psykologer och psykoterapeuter som är kunniga inom KBT och andra behandlingsmetoder. Du kan läsa mer om våra behandlare här. Om du vill läsa mer om hur det fungerar hos oss och boka en tid, klicka här

Ta hand om dig. 

Mer läsning: Hur ska jag göra för att våga prata med en psykolog?

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram