Hur ska jag göra för att våga prata med en psykolog?

Hur ska jag göra för att våga prata med en psykolog? Bild föreställer en person som sitter vid en strandkant, i bakgrunden syns en sjö och berg
PrataMera
2022-12-27

"Hej, jag tror verkligen att jag behöver terapi, men vet inte hur jag ska göra för att våga prata med en psykolog? Jag är rädd för att ta hjälp. Hur kan man göra för att ta sig över den tröskeln?"

Hej och tack för din fråga!
Att söka hjälp för sitt dåliga mående och våga prata med en psykolog eller psykoterapeut kan ibland upplevas som ett stort steg att ta. Det kan finnas flera olika saker som tillsammans blir hinder till att söka hjälp, bland annat att man inte säkert vet hur en samtalsbehandling går till eller att man är osäker på om de problem man har är något som kan/bör behandlas. Tankar om vad behandlingen kommer att innebära, vilka krav som kommer att ställas kan också dyka upp. En del människor upplever att de har svårt att sätta ord på sina känslor vilket i sin tur gör det svårare att våga närma sig innehållet i det man mår dåligt över. Ibland kan själva orsaken till varför man mår dåligt vara själva hindret till att söka hjälp.

Det kan upplevas pinsamt eller obehaglig att plötsligt öppna upp och prata om sådant man kanske aldrig tidigare berättat för någon annan. Ibland finns skam kopplat till varför man mår dåligt vilket gör det jobbigt att våga berätta om svåra saker. Människor kan också vara rädda för att tappa kontrollen över sina egna reaktioner något som också kan bli ett hinder till att söka hjälp. Inom vissa kulturer och familjekonstellationer kan det dessutom anses tabubelagt med psykisk ohälsa och då kan det vara en anledning till varför man inte söker hjälp.

Oavsett vad som gör att du känner svårigheter med att söka hjälp så går det att ta försiktiga steg till att våga göra det. Du kan alltid rådgöra och få mer information om hur en behandling går till innan den inleds. På nätet finns olika sajter som beskriver vilka behandlingsformer som finns och där du kan liksom du gjort nu, ställa frågor om det du mår dåligt över och även läsa andras frågor och svar. Pratamera.nu, psykologguiden.se och 1177.se är exempel på nätsidor som belyser psykisk ohälsa och som beskriver hur du kan komma i kontakt med psykologer eller psykoterapeuter.

För en del kan det även i början av en behandling kännas bra att ta med sig en vän eller en anhörig som stöd och trygghet. Vänner och anhöriga kan dessutom ofta bidra till att ge psykologen/psykoterapeuten värdefull information om hur de uppfattar problembilden. Att ta hjälp via nätet är också något som kan hjälpa till att sänka trösklar för en första kontakt. Där kan du i lugn och ro få en första kontakt och berätta om dina problem, och skulle det visa sig vara fel sätt för dig så kanske det ändå ger mod till att ta kontakt med någon på plats där du bor. Ett första litet steg kan göra en stor skillnad. Ju snabbare man får hjälp när man mår psykiskt dåligt, desto större är chansen att bryta den onda cirkeln och vända sitt psykiska mående till det bättre.

Lycka till och ta hand om dig.

Mer läsning

Hur kan jag våga lita på och stå upp för mig själv?

Läsarfråga: ”Hur ska jag lära mig att lita på mig själv och stå upp för mig själv? Hur lär jag mig att förstå vad jag SJÄLV står för?”

Läs mer
Mitt självförtroende ger mig problem i arbetslivet, vad ska jag göra?

Läsarfråga: Hur bygger man upp sitt självförtroende? Blir problem i mitt arbete. Försöker vara trevlig o ger komplimanger till ny personal o gör mitt bästa. Ändå får ingen chans vara kvar. Inte ens som timanställd.

Läs mer
Hur blir jag fri från trauman - utan att rota i det jobbiga?

Läsarfråga: ”Jag har varit med om flera hundra trauman. Jag kan inte längre se på otäcka filmer, höra otäck musik eller höra om mord, fast att det jag varit med om handlat om något helt annat."

Läs mer
1 2 3 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram