Hur ska jag göra för att våga prata med en psykolog?

Hur ska jag göra för att våga prata med en psykolog? Bild föreställer en person som sitter vid en strandkant, i bakgrunden syns en sjö och berg
PrataMera
2022-12-27

"Hej, jag tror verkligen att jag behöver terapi, men vet inte hur jag ska göra för att våga prata med en psykolog? Jag är rädd för att ta hjälp. Hur kan man göra för att ta sig över den tröskeln?"

Hej och tack för din fråga!
Att söka hjälp för sitt dåliga mående och våga prata med en psykolog eller psykoterapeut kan ibland upplevas som ett stort steg att ta. Det kan finnas flera olika saker som tillsammans blir hinder till att söka hjälp, bland annat att man inte säkert vet hur en samtalsbehandling går till eller att man är osäker på om de problem man har är något som kan/bör behandlas. Tankar om vad behandlingen kommer att innebära, vilka krav som kommer att ställas kan också dyka upp. En del människor upplever att de har svårt att sätta ord på sina känslor vilket i sin tur gör det svårare att våga närma sig innehållet i det man mår dåligt över. Ibland kan själva orsaken till varför man mår dåligt vara själva hindret till att söka hjälp.

Det kan upplevas pinsamt eller obehaglig att plötsligt öppna upp och prata om sådant man kanske aldrig tidigare berättat för någon annan. Ibland finns skam kopplat till varför man mår dåligt vilket gör det jobbigt att våga berätta om svåra saker. Människor kan också vara rädda för att tappa kontrollen över sina egna reaktioner något som också kan bli ett hinder till att söka hjälp. Inom vissa kulturer och familjekonstellationer kan det dessutom anses tabubelagt med psykisk ohälsa och då kan det vara en anledning till varför man inte söker hjälp.

Oavsett vad som gör att du känner svårigheter med att söka hjälp så går det att ta försiktiga steg till att våga göra det. Du kan alltid rådgöra och få mer information om hur en behandling går till innan den inleds. På nätet finns olika sajter som beskriver vilka behandlingsformer som finns och där du kan liksom du gjort nu, ställa frågor om det du mår dåligt över och även läsa andras frågor och svar. Pratamera.nu, psykologguiden.se och 1177.se är exempel på nätsidor som belyser psykisk ohälsa och som beskriver hur du kan komma i kontakt med psykologer eller psykoterapeuter.

För en del kan det även i början av en behandling kännas bra att ta med sig en vän eller en anhörig som stöd och trygghet. Vänner och anhöriga kan dessutom ofta bidra till att ge psykologen/psykoterapeuten värdefull information om hur de uppfattar problembilden. Att ta hjälp via nätet är också något som kan hjälpa till att sänka trösklar för en första kontakt. Där kan du i lugn och ro få en första kontakt och berätta om dina problem, och skulle det visa sig vara fel sätt för dig så kanske det ändå ger mod till att ta kontakt med någon på plats där du bor. Ett första litet steg kan göra en stor skillnad. Ju snabbare man får hjälp när man mår psykiskt dåligt, desto större är chansen att bryta den onda cirkeln och vända sitt psykiska mående till det bättre.

Lycka till och ta hand om dig.

Mer läsning: Så fungerar det hos PrataMera

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram