Därför uppfattar vi spindlar som otäcka

Därför uppfattar vi spindlar som otäcka
PrataMera
2019-01-16

Rädsla för spindlar är vanligt men lite är känt kring vad exakt hos spindlarna som skapar denna rädsloupplevelse. I en studie fick spindelrädda personer berätta exakt vad de upplevde var otäckt med spindlar.

Rädsla för spindlar är  en typ av specifik fobi, och innebär en överdriven rädsla inför en specifik situation eller sak. Det kan även vara andra saker som ormar, sprutor, åska osv.  Oftast aktar du dig för det du är rädd för eller genomlider du det under intensiv ångest. Du som har fobi vet om att rädslan är överdriven och ologisk men kan trots detta ändå inte hantera besvären. När du konfronteras med rädsla uppstår ofta katastroftankar eller bilder som säger “jag kommer att dö” eller “Jag kommer att bli galen” samt att kroppens kamp- och flyktsystem aktiveras.

När kamp- och flyktsystemet sätts igång upplever du olika kroppsliga symtom som exempelvis ökad hjärtfrekvens, häftigare andning, svettningar, illamående, tryck över bröstet, spändhet. Detta är fullt normalt och ofarligt och är kroppens sätt att hantera fara. Det är inte bara i situationen du upplever detta utan även inför eller när det finns risk att du utsätts för det du fruktar.

 Vill du ha hjälp med psykisk ohälsa? Träffa psykolog online från 0 kr. Högkostnadsskydd/frikort gäller.

Studie om spindelrädsla

I studien deltog 194 spindelrädda personer och fick besvara en rad olika frågor om vad de upplevde som obehagligt med spindlar. Studien bestod av flera frågor som byggde på två faktorer, en hur spindeln röde sig (rörelsefaktor) och en hur spindel såg ut (utseendefaktor). Deltagarna fick svara på frågor om hur den rörde sig, hur mycket den rörde sig och hur nära den var, men också hur stor den var, hur mycket hår den hade och vilken färg.

Resultat

Det som deltagarna upplevde som mest skrämmande var hur spindlarna rörde sig men också hur stor de var. En större spindel upplevdes, inte helt förvånande, som mer otäck. Det som spelade minst roll var vilken färg spindeln hade och hur håriga det var.

Här kan du läsa studien i sin helhet på engelska: What is so frightening about spiders?

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram