Det är inte ovanligt att vi människor har svårt att göra oss av med saker. Det kan vara av sentimentala skäl eller på grund av ”bra att ha”-tankar. Men ibland är det nödvändigt med en ordentlig rensning och vi kan ställas inför en rad svåra beslut. Kasta? Spara? Skänka? Och hur gör vi när vi ska rensa någon annans saker?
Att samla på saker är något som vi gjort i alla tider. Allt från saker som är nödvändiga till sådant som vi tycker är vackert eller meningsfullt. I samband med till exempel en storstädning, flytt eller ett dödsfall kan det finnas ett behov av en ordentlig rensning. Något som kan göra att vi ställs inför en rad svåra beslut, speciellt om vi samtidigt befinner oss i sorg.
Det är inte ovanligt att vi har svårt att göra oss av med saker. En fin skål från mormor, ett brev från en tidig kärlek eller ytterligare en ljuslykta i present som hamnat längst bak i skåpet? På ett känslomässigt plan kan svårigheten att göra sig av med saker vara att de är kopplade till minnen och känslor. Att bli av med något kan då kännas som att man förlorar en bit av sig själv eller sina minnen. En person kan också känna en oro för att sakna något i framtiden, eller att kasta något som sedan visar sig vara värdefullt eller som har ett sentimentalt värde. Denna rädsla för att kasta saker kan också vara kopplad till en slags osäkerhet eller otrygghet. Ibland kan vi även känns som en slags ”plikt” eller ett måste att spara något som vi fått, men som vi egentligen inte alls vill ha.
När samlandet tar över
För vissa personer kan svårigheter att göra sig av med saker gå över gränsen till att bli ett problematisk beteende. När det uppstår kallas det för ett patologiskt samlande, samlarsyndrom eller engelskans hoarding (sv. samla/hamstra). Diagnosen är besläktat med men skilt från tvångssyndrom. Det handlar om en onormal fixering vid att samla på saker och att ha svårt att göra sig av med dem. Det kan handla om att personen känner en onaturlig känsla av tillfredsställelse eller trygghet när hen handlar eller sparar på saker. Personer som lider av patologiskt samlande kan ofta uppleva ångest eller rädsla i samband med att de försöker kasta saker, vilket kan leda till ett onormalt samlande av föremål.
Skillnaden mellan "vanligt samlande" och patologiskt samlande ligger främst i graden av behovet av att samla och svårigheten att göra sig av med saker. Personer som samlar på något kan ha en genuin passion för det de samlar på, medan personer som lider av patologiskt samlande har en tvångsmässig och osund relation till sina föremål.
Åtta hjälpsamma råd
För den som vill försöka rensa i röran och göra sig av med saker finns det flera råd att ta till. Här är åtta tips som kan vara hjälpsamma när du ska rensa:
- Börja med att skapa en plan för hur du ska hantera alla sakerna. Dela upp arbetet i mindre delar och sätt upp realistiska mål för varje dag.
- Använd en systematisk metod för att avgöra vad du ska göra med varje sak. En vanlig metod är att sortera sakerna i tre högar: behålla, skänka och kasta.
- Ta dig tid att känna efter vad varje sak betyder för dig och om den verkligen har en plats i ditt liv. Ibland kan det vara svårt att släppa taget om saker som har ett emotionellt värde, men ibland kan det även vara befriande att göra sig av med dem.
- Om du är osäker på om du ska spara eller kasta vissa saker kan det vara bra att be om råd från någon som står dig nära. Ibland kan en annans blick vara till hjälp.
- Kom ihåg att det är okej att bevara minnen och sentimentala föremål, men överväg att skapa en minneslåda eller fotoalbum istället för att spara allt.
- För att undvika att sakerna bara samlar damm och tar upp plats, försök att använda dem istället för att bara spara dem.
- Om du har svårt att göra dig av med saker som du inte längre har användning för, försök att tänka på att de kan göra nytta för någon annan och att det kan vara bättre att de hamnar hos någon som verkligen uppskattar dem.
- Ta dig tid att gå igenom alla papper och dokument noga och se till att du sparar det som verkligen är viktigt och att du kastar det som är överflödigt eller inte längre behövs.
Kom ihåg att rensa ut kan vara en befriande process som kan ge dig mer utrymme och energi. Försök att fokusera på de positiva effekterna av att göra sig av med det som inte längre behövs istället för att fastna i beslutsångest.
Om du upplever att ditt svåra förhållande till att göra dig av med saker påverkar ditt psykiska mående negativt och du känner att du behöver hjälp, tveka inte att söka professionell hjälp. Det kan vara en terapeut, en psykolog eller en professionell organisatör som kan hjälpa dig att identifiera och hantera dina känslor kring att kasta saker, samt ge dig verktyg för att ta kontroll över ditt beteende. Att ta tag i problemet och söka hjälp är ett steg i rätt riktning för att må bättre och skapa en mer harmonisk tillvaro.
Ta hand om dig.
Lyssna: PrataMeraPodden - Prokrastinering och besvär om tvång