Medveten närvaro brukar också kallas mindfulness och innebär att man ”är medvetet närvarande i nuet, med en icke-dömande attityd”. När vi pratar om mindfulness syftar vi både på ett tillstånd vi kan sträva efter och på alla de olika praktiker och övningar vi kan utföra för att uppnå medveten närvaro, t.ex. för att bättre hantera stress och oro.
Vi kan praktisera mindfulness på olika sätt. Det vi oftast associerar med mindfulness är kanske formella övningar som meditation, uppmärksamhetsövningar, kroppsskanning och olika yogapositioner. Men den informella praktiken är lika viktig, d.v.s. att utföra vardagssysslor på ett medvetet sätt och ge dem sin fulla uppmärksamhet. Vi kan också öva på olika attityder inom mindfulness, som t.ex. acceptans, icke-dömande, tillit och nyfikenhet.
Från österländsk religion till västerländsk sjukvård
Övningarna är framförallt hämtade ur buddhistisk psykologi och ur yogatraditionen och har spridits till oss som tillhör den västerländska världen av personer som den buddhistiske munken Thich Nhat Hanh och Jon Kabat-Zinn, en professor i medicin som har varit banbrytande i att forska på effekten av mindfulness vid olika sjukdomstillstånd.
Idag vet vi att mindfulness har effekt vid bl.a. stress, ångesttillstånd och fysiska besvär som högt blodtryck. Personer med kroniska sjukdomar som utövar mindfulness rapporterar högre livskvalitet och därför har mindfulness blivit ett allt vanligare inslag även inom den svenska hälso- och sjukvården. Om du går i KBT-behandling kan det hända att din terapeut föreslår mindfulnessövningar om det passar de besvär du går i behandling för.
Individuellt fokus
Forskningen visar att regelbundet utövande av mindfulness faktiskt kan ge mätbara förändringar i hjärnan, t.ex. att nya banor skapas och att de områden i våra hjärnor som är kopplade till uppmärksamhet och känslomässigt välbefinnande får en högre aktivitet.
Det finns alltså många anledningar till att utöva mindfulness och vi har alla våra anledningar till vad vi vill lägga vårt individuella fokus på. Som student kanske du vill få en bättre koncentrationsförmåga och som idrottare kanske det handlar om att öka din kroppsmedvetenhet. Om du är chef kanske drivkraften är att förbättra ditt ledarskap med hjälp av mindfulness och vid stresstillstånd kanske ditt fokus behöver ligga på andningsövningar och självmedkänsla.
Här är en 3 minuters mindfulness-övning du kan prova:
- Sitt bekvämt och med rak hållning, blunda om det känns bra. Lägg märke till kroppens kontakt med underlaget och känn igenom hela din kropp, utan att värdera eller behöva ändra på något.
- Rikta din uppmärksamhet mot dina tankar och observera vad som kommer upp. Är det kanske tankar om dåtid, framtid, eller om övningen i sig?
- Under den sista minuten vänder du uppmärksamheten mot din egen, naturliga andning och försöker fokusera på att observera din in- och utandning, utan att tänka på något annat. Är det lätt eller svårt?
- Lägg märke till hur du känner dig. Avsluta övningen.
Länktips
Lyssna gratis på vår egen mindfulnessövning
Lästips
- Jon Kabat-Zinn: Vart du än går är du där
- Thich Nhat Hanh: Mindfulness; ögonblickens under