Medveten närvaro – ett sätt att hantera stress

Medveten närvaro – ett sätt att hantera stress
PrataMera
2021-03-19

Medveten närvaro brukar också kallas mindfulness och innebär att man ”är medvetet närvarande i nuet, med en icke-dömande attityd”. När vi pratar om mindfulness syftar vi både på ett tillstånd vi kan sträva efter och på alla de olika praktiker och övningar vi kan utföra för att uppnå medveten närvaro, t.ex. för att bättre hantera stress och oro. 

Vi kan praktisera mindfulness på olika sätt. Det vi oftast associerar med mindfulness är kanske formella övningar som meditation, uppmärksamhetsövningar, kroppsskanning och olika yogapositioner. Men den informella praktiken är lika viktig, d.v.s. att utföra vardagssysslor på ett medvetet sätt och ge dem sin fulla uppmärksamhet. Vi kan också öva på olika attityder inom mindfulness, som t.ex. acceptans, icke-dömande, tillit och nyfikenhet.

Från österländsk religion till västerländsk sjukvård

Övningarna är framförallt hämtade ur buddhistisk psykologi och ur yogatraditionen och har spridits till oss som tillhör den västerländska världen av personer som den buddhistiske munken Thich Nhat Hanh och Jon Kabat-Zinn, en professor i medicin som har varit banbrytande i att forska på effekten av mindfulness vid olika sjukdomstillstånd.

Idag vet vi att mindfulness har effekt vid bl.a. stress, ångesttillstånd och fysiska besvär som högt blodtryck. Personer med kroniska sjukdomar som utövar mindfulness rapporterar högre livskvalitet och därför har mindfulness blivit ett allt vanligare inslag även inom den svenska hälso- och sjukvården. Om du går i KBT-behandling kan det hända att din terapeut föreslår mindfulnessövningar om det passar de besvär du går i behandling för.

Individuellt fokus

Forskningen visar att regelbundet utövande av mindfulness faktiskt kan ge mätbara förändringar i hjärnan, t.ex. att nya banor skapas och att de områden i våra hjärnor som är kopplade till uppmärksamhet och känslomässigt välbefinnande får en högre aktivitet.

Det finns alltså många anledningar till att utöva mindfulness och vi har alla våra anledningar till vad vi vill lägga vårt individuella fokus på. Som student kanske du vill få en bättre koncentrationsförmåga och som idrottare kanske det handlar om att öka din kroppsmedvetenhet. Om du är chef kanske drivkraften är att förbättra ditt ledarskap med hjälp av mindfulness och vid stresstillstånd kanske ditt fokus behöver ligga på andningsövningar och självmedkänsla.

Här är en 3 minuters mindfulness-övning du kan prova:

  1. Sitt bekvämt och med rak hållning, blunda om det känns bra. Lägg märke till kroppens kontakt med underlaget och känn igenom hela din kropp, utan att värdera eller behöva ändra på något.
  2. Rikta din uppmärksamhet mot dina tankar och observera vad som kommer upp. Är det kanske tankar om dåtid, framtid, eller om övningen i sig?
  3. Under den sista minuten vänder du uppmärksamheten mot din egen, naturliga andning och försöker fokusera på att observera din in- och utandning, utan att tänka på något annat. Är det lätt eller svårt?
  4. Lägg märke till hur du känner dig. Avsluta övningen.

Länktips

Lyssna gratis på vår egen mindfulnessövning

Lästips

  • Jon Kabat-Zinn: Vart du än går är du där
  • Thich Nhat Hanh: Mindfulness; ögonblickens under

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram