Må bättre med rörelse, sömn och gemenskap

Må bättre med rörelse, sömn och gemenskap. Två personer befinner sig utomhus och vilar efter ett träningspass
PrataMera
2023-10-19

Kroppen signalerar till dig när den är exempelvis är trött, hungrig, behöver gråta o.s.v. För många av oss kan det dock vara svårt att ”höra” dessa signaler. Vad är egentligen viktigt i allt brus och i alla måsten? Hur kan vi ge oss själva så goda förutsättningar vi kan för att må bra? Vad kan vi själva göra för att undvika att hamna i dåligt mående (igen)?

Du kan öka positiva känslor, tankar och hormoner genom att tillfredsställa tre basala behov som utgör grunden för psykisk hälsa;  motion, sömn och social gemenskap.

Rörelse ökar vår känsla av lycka

Rörelse minskar vårt åldrande och kan påverka våra gener. Det handlar inte om att man måste springa varannan dag eller gå på gymmet och lyfta tunga vikter. Rörelse kan handla om små förändringar att stå upp några gånger per dag, stretcha en stund i sängen innan man stiger upp. Det har visat sig att så lite som 1 minuts rörelse kan göra en skillnad på lång sikt för vårt mående.

Stresshormonet kortisol har visat sig minska och ”glad-hormonet” oxytocin ökar när vi rör på oss. Även ångest och stress har visat sig minska med motion. Detta beror på att blodflödet ökar i delar av hjärnan, vilket lugnar kroppens stressystem.

Upplevelsen av livskvalité ökar också när vi motionerar. Vi kan alltså bli lyckligare genom att vi rör på oss.

Läs även: Att våga fråga kan göra stor skillnad

Sömn minskar stress

Under sömnen aktiveras vårt immunsystem, pulsen går ner och under sömnen får hjärnan och kroppen återhämta sig och bearbeta intryck från dagen.

Vi sover allt sämre. Under 2022 svarade 35 % av befolkningen i Sverige (16 år eller äldre) att de upplever att de har lätta sömnbesvär och ytterligare 8 % uppgav svåra sömnbesvär*. Bristfällig sömn påverkar vår stressnivå och kan öka negativa känslor, många upplever exempelvis att de blir mer lättirriterade. Vi får svårare att koncentrera oss och fokusera. Vår uthållighet blir sämre. Om vi mår dåligt börjar vi ofta sova sämre, vi ägnar nätterna åt grubblande och oro istället för att sova. Men vi börjar också må psykiskt sämre om vi sover dåligt. Här är det viktigt att ta reda på vad som orsakar sömnsvårigheterna, vad du kan göra själv och vilken typ av hjälp du kan få mot sömnbesvären.

*Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs även: Så här kan vi skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa

Social gemenskap kan rädda liv

Vårt samhälle blir mer och mer individualiserat. Fler bor ensamma och umgänge sker alltmer via mobil- eller datorskärmar och sociala medier. Den ofrivilliga ensamheten blir också vanligare.

Vi människor är egentligen gjorda för att leva i en flock – att tillhöra gruppen har historiskt varit lika viktigt som att äta. Att vara ensam ökar risken för nedstämdhet, ångest och oro. Vi går också in i stress lättare om vi är isolerade. Det har visat sig att ensamhet är lika farligt som rökning och ökar alltså vår risk att dö i förtid.

När vi ägnar mer tid framför våra skärmar, tar vi tid från rörelse, att träffa vänner och släktingar live och att sova. Om du upplever ensamhet eller isolering, undersök vad den beror på. Är det mobiltelefonen som tar för mycket av din dag? Lider du av social ångest eller är det någon annan anledning som gör att du är ensam? Tveka inte att söka hjälp för att få stöd i din ensamhet via hjälplinjer eller hos en psykolog eller terapeut.

Något du kan göra redan idag

Om du kan, ring en vän, ta en promenad ihop och kombinera social gemenskap och träning. Ta sedan tid för att varva ner inför läggdags så ger du dig själv möjlighet att sova bättre – och minska risken att drabbas av psykisk ohälsa.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Må bättre under kris del 3 – omvärdera det som är viktigt på riktigt

En kris kan, efter att den är över, få oss att växa som människor. Vi kan med krisen få möjlighet att omvärdera vad som är viktigt i livet och vilja fokusera på sådant vi tidigare tog för givet. Att träffa en vän på riktigt och inte bara via dataskärmen, att inte behöva bära ansiktsmask eller kunna resa mer fritt. Genom att medvetandegöra vad vi tycker är viktigt och värderar i livet, kan vår livskvalitet öka och vår ångest kan minska.

Läs mer
Må bättre under kris del 2 – om tankefällor och återhämtning

Vi har en tendens att tro på det vi tänker, utan att faktiskt ha bevis för att det är sant. En tanke kan skapa stress, oro och dra oss med långt in i katastroftankens värld. ”Jag gick förbi någon som hostade, nu kommer jag säkert bli sjuk, kanske dö, vad händer då med mina nära och kära…”. Men det finns strategier för att inte dras med i dessa tankar.

Läs mer
Må bättre under kris del 1 – om att hantera oro i en osäker tid

En kris uppstår när våra tidigare erfarenheter inte räcker för att vi ska kunna hantera en ny och svår situation vi står inför, utan att börja må dåligt.

Läs mer
1 2 3 20

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram