Må bättre med rörelse, sömn och gemenskap

Må bättre med rörelse, sömn och gemenskap. Två personer befinner sig utomhus och vilar efter ett träningspass
PrataMera
2023-10-19

Kroppen signalerar till dig när den är exempelvis är trött, hungrig, behöver gråta o.s.v. För många av oss kan det dock vara svårt att ”höra” dessa signaler. Vad är egentligen viktigt i allt brus och i alla måsten? Hur kan vi ge oss själva så goda förutsättningar vi kan för att må bra? Vad kan vi själva göra för att undvika att hamna i dåligt mående (igen)?

Du kan öka positiva känslor, tankar och hormoner genom att tillfredsställa tre basala behov som utgör grunden för psykisk hälsa;  motion, sömn och social gemenskap.

Rörelse ökar vår känsla av lycka

Rörelse minskar vårt åldrande och kan påverka våra gener. Det handlar inte om att man måste springa varannan dag eller gå på gymmet och lyfta tunga vikter. Rörelse kan handla om små förändringar att stå upp några gånger per dag, stretcha en stund i sängen innan man stiger upp. Det har visat sig att så lite som 1 minuts rörelse kan göra en skillnad på lång sikt för vårt mående.

Stresshormonet kortisol har visat sig minska och ”glad-hormonet” oxytocin ökar när vi rör på oss. Även ångest och stress har visat sig minska med motion. Detta beror på att blodflödet ökar i delar av hjärnan, vilket lugnar kroppens stressystem.

Upplevelsen av livskvalité ökar också när vi motionerar. Vi kan alltså bli lyckligare genom att vi rör på oss.

Läs även: Att våga fråga kan göra stor skillnad

Sömn minskar stress

Under sömnen aktiveras vårt immunsystem, pulsen går ner och under sömnen får hjärnan och kroppen återhämta sig och bearbeta intryck från dagen.

Vi sover allt sämre. Under 2022 svarade 35 % av befolkningen i Sverige (16 år eller äldre) att de upplever att de har lätta sömnbesvär och ytterligare 8 % uppgav svåra sömnbesvär*. Bristfällig sömn påverkar vår stressnivå och kan öka negativa känslor, många upplever exempelvis att de blir mer lättirriterade. Vi får svårare att koncentrera oss och fokusera. Vår uthållighet blir sämre. Om vi mår dåligt börjar vi ofta sova sämre, vi ägnar nätterna åt grubblande och oro istället för att sova. Men vi börjar också må psykiskt sämre om vi sover dåligt. Här är det viktigt att ta reda på vad som orsakar sömnsvårigheterna, vad du kan göra själv och vilken typ av hjälp du kan få mot sömnbesvären.

*Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs även: Så här kan vi skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa

Social gemenskap kan rädda liv

Vårt samhälle blir mer och mer individualiserat. Fler bor ensamma och umgänge sker alltmer via mobil- eller datorskärmar och sociala medier. Den ofrivilliga ensamheten blir också vanligare.

Vi människor är egentligen gjorda för att leva i en flock – att tillhöra gruppen har historiskt varit lika viktigt som att äta. Att vara ensam ökar risken för nedstämdhet, ångest och oro. Vi går också in i stress lättare om vi är isolerade. Det har visat sig att ensamhet är lika farligt som rökning och ökar alltså vår risk att dö i förtid.

När vi ägnar mer tid framför våra skärmar, tar vi tid från rörelse, att träffa vänner och släktingar live och att sova. Om du upplever ensamhet eller isolering, undersök vad den beror på. Är det mobiltelefonen som tar för mycket av din dag? Lider du av social ångest eller är det någon annan anledning som gör att du är ensam? Tveka inte att söka hjälp för att få stöd i din ensamhet via hjälplinjer eller hos en psykolog eller terapeut.

Något du kan göra redan idag

Om du kan, ring en vän, ta en promenad ihop och kombinera social gemenskap och träning. Ta sedan tid för att varva ner inför läggdags så ger du dig själv möjlighet att sova bättre – och minska risken att drabbas av psykisk ohälsa.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram