Att våga fråga kan göra stor skillnad

Att våga fråga kan göra stor skillnad. Två personer sitter vid en byggarbetsplats, den ena lägger en tröstande hand på den andres axel
PrataMera
2023-10-12

När man har varit med om en svår förlust eller upplevt något traumatiskt, är något av det svåraste och mest utmanande upplevelsen att ingen frågar hur det känns. Som vän, kollega eller granne vill man inte röra upp starka känslor av ledsenhet och sorg. Man är rädd att säga fel saker. Men att någon vågar fråga hur det egentligen känns, kan vara det som gör mest skillnad när vi mår som sämst.

Att ställa den där lite obekväma frågan, till den nyskilde kollegan på jobbet, till mamman som tappat håret på grund av cancerbehandling, eller till tonåringen som vi ser inte verkar må bra, kan göra stor skillnad för att minska isoleringen och ensamheten vi ofta upplever när vi mår dåligt eller befinner oss i en kris. ”Hur har du det nu?”, ”Hur mår du i den här situationen”, ”Finns det något jag kan göra?” – dessa enkla frågor hjälper den som mår dåligt att känna sig sedd i sin smärta, sorg eller förtvivlan.

Du behöver inte hjälpa, bara lyssna

Nästa steg är att vara öppen och våga stå kvar. Bara lyssna, om den andra vill prata. Alla vill inte prata. Vissa har behov av att tänka på annat. Men vi vet inte, om vi inte först frågar.

Du behöver inte veta om eller hur du ska hjälpa den andra. Ofta är det just det som gör att vi inte vågar inleda ett samtal eller ställa frågan om hur den andra mår. Vi är rädda för att inte kunna hjälpa till, att inte kunna ge det den andra behöver. Vi blir så fokuserade på våra egna känslor av tillkortakommanden, att vi undviker att fråga. ”Kanske blir det bara värre…” tänker vi. Och de andra på festen, resten av kollegorna på jobbet, alla andra grannar eller föräldrar tänker likadant…Kvar står familjen, maken, mamman, tonårsbarnet, änkan eller änklingen och känner sig ensam och isolerad från omvärlden.

Så våga fråga! Våga stanna kvar och lyssna. Även om det känns obekvämt innan, även om du är orolig att säga eller göra fel. Gör det ändå! Att inte fråga kan innebära mycket större konsekvenser än att inte fråga.

Om det finns behov av samtalsstöd, så kan du på ett väldigt konkret sätt hjälpa till genom att boka tid hos en psykolog eller terapeut, eller åtminstone kolla upp telefonnummer eller webbsidor som personen kan kontakta.

Ta hand om varandra – alla kan göra skillnad, om så bara med en första fråga!

Läs även: Så här kan vi skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa

Mer läsning

Hur kan vi hantera ”laddade” dagar?

Vissa dagar på året kan vara mer känsloladdade än andra. Det kan vara vid högtider, egna personliga minnesdagar eller temadagar som exempelvis alla hjärtans dag, fars- eller mors dag. Dagar som gör att man kanske blir påmind om en smärtsam händelse eller att man befinner sig i en oönskad livssituation som blir mer påtaglig än vanligt. Hur kan vi göra för att hantera vårt mående dessa ”laddade” dagar, och göra det lite mer uthärdligt?

Läs mer
Till dig som famlar - om hur poesi kan vara plåster för själen

Om du har lyssnat på PrataMeraPodden förut, så känner du vid det här laget väl till poddens ambition att bidra till att vi vågar vara mer öppna med vår sårbarhet, våra rädslor och misstag, så att vi kan utvecklas, ta hand om oss själva, varandra och planeten! Döm av min glädje när jag i detta avsnitt får prata med någon som med emfas och precision gör just detta, nämligen poeten som ligger bakom instagramkontot Korsdragspoesi: Pia Eriksson!

Läs mer
Om pluggstress – så här mår och studerar du bättre!

Om pluggstress – så här mår och studerar du bättre! Känner du dig stressad inför vårens studier och  krav? Att stressen kommer då och då inför någon tenta behöver det inte vara något problem, men att känna sig ständigt stressad kan påverka både din hälsa och studier negativt. Nyckeln heter återhämtning!

Läs mer
1 2 3 29

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram