Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas
PrataMera
2024-02-21

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. En person med hög självkänsla har oftast en positiv syn på sig själv och sina förmågor, vilket kan leda till ökad självtillit och lycka. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Se även: Självtest - Testa din psykiska hälsa

Ett vanligt symptom på låg självkänsla är att man har negativa tankar om sig själv, som ”jag är värdelös”, ”jag duger inte”, ”ingen tycker om mig”. Självkritik och skam kan fylla en funktion när vi gjort något fel som utgör en risk för våra relationer eller sociala position. En del människor utvecklar dock en överdriven hård kritik mot sig själv som snarare begränsar och gör skada istället för att vara hjälpsamt. Det är inte helt ovanligt att denna självkritik förekommer vid olika typer av psykisk ohälsa – däribland depression.

Den animerade filmen Alfred & Shadow – A short story about self-critism är kortfilm på engelska skapad av psykologen Anne Hilde Vassbø Hagen. Syftet med denna film är att visa hur självkritik kan fungera och hur det får oss att må, men också att visa hur vi kan göra för att bemöta denna självkritik.

Personer som lider av låg självkänsla kan uppleva att det påverkar deras liv i stor utsträckning, till exempel kan det hindra dem från att leva sitt liv som de vill, eller göra det svårt för dem att vara sig själv i relationer med andra. Att man har låg självkänsla behöver inte vara ett problem i sig, men det kan innebära att man blir extra sårbar för att utveckla psykisk ohälsa som till exempel ångest eller depression.

Det finns god hjälp att få för den som vill jobba med sin självkänsla eller andra psykiska besvär. Främst handlar det om psykologisk behandling i form av KBT (Kognitiv beteendeterapi). Upplever du att du vill ha hjälp så tveka inte att höra av dig till oss på PrataMera eller till en annan vårdgivare, till exempel din vårdcentral.   

Ta hand om dig. 

PrataMeras program
Må bättre med självmedkänsla
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig träna upp din förmåga att vara mer förstående mot dig själv och hitta nya sätt att förhålla dig till dig själv som du mår bättre av på kort och lång sikt.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram