Att prata om sin psykiska hälsa kan vara svårt för många, då det fortfarande finns en del stigma kring ämnet och man kanske är orolig hur andra kommer att reagera eller om man kommer bli tagen på allvar. När man mår dåligt psykisk är det viktigt att inte bli ensam i sitt dåliga mående eller att hålla sina känslor inom sig utan att söka hjälp och stöd. Att dela med sig av sina tankar och känslor kan vara en viktig del på vägen till ett bättre mående.
Testa din psykiska hälsa: Gör ett självtest
Här är 3 råd på hur man kan våga ta kontakt med exempelvis en psykolog eller psykoterapeut eller berätta för någon hur man mår:
- Börja med att skriva ner dina tankar och känslor i en dagbok eller brev till dig själv för att få en tydligare bild av vad som påverkar ditt mående. Det kan även göra det lättare att formulera sig när du väl tar kontakt med någon.
- Berätta för en vän, nära anhörig eller någon annan som du känner förtroende för om hur du mår. Att ha någon att prata med kan vara en stor lättnad och de kan ge dig stöd och uppmuntran att söka professionell hjälp om det behövs.
- Kontakta din vårdcentral eller en psykologisk mottagning och boka en tid för att prata om din situation. Att ta det första steget och boka en tid kan göra en stor skillnad. Ju snabbare man får hjälp när man mår psykiskt dåligt, desto större är chansen att bryta den onda cirkeln och vända sitt psykiska mående till det bättre.
Kom ihåg att du inte är ensam och att det finns hjälp att få. Att våga prata om sina känslor och söka stöd är det första steget för att må bättre.
Att våga fråga
Genom att våga fråga och våga lyssna kan vi både bekämpa tabun och hjälpa varandra må bättre. Att ställa den där lite obekväma frågan kan göra en stor skillnad. Alla vill inte prata – men det vet vi inte, om vi inte först frågar. Så våga fråga och våga stanna kvar och lyssna. Du behöver inte ha svaren eller lösningarna utan ofta räcker det att finnas där för att just lyssna.
Ibland kan det även hjälpa att vi omformulerar våra frågor. Istället för att endast fråga ”hur mår du”, där det oftast är enklast att svara ”bra”, kan vi ställa en fråga som bjuder in till ett mer öppenhjärtigt svar. Hjälpsamma frågor kan exempelvis vara ”har du gjort något kul i veckan”, ”när gjorde du [något som du vet att personen gillar] senast?” eller om vi vet att personen har en svår period för tillfället kan vi ställa en mer direkt fråga, ”hur har du det i den situationen som du befinner dig i just nu? Finns det något jag kan göra?”.
Om personen skulle behöva samtalsstöd, så kan du på ett väldigt konkret sätt hjälpa till genom att boka tid hos en psykolog eller terapeut, eller åtminstone kolla upp telefonnummer eller webbsidor som personen kan kontakta.
Ta hand om dig och varandra.
Läs mer: Hur ska jag göra för att våga prata med en psykolog?