fbpx
Panikattack, panikångest eller paniksyndrom - vet du skillnaden?
#
Paniksyndrom, eller panikångest som det ofta kallas, är en av de vanligaste förekommande psykiska åkommorna. Många har svårt att skilja på paniksyndrom och en panikattack men en panikattack kan  du ha någon enstaka gång utan att det  handlar om paniksyndrom. Paniksyndrom innebär att det finns en oro eller rädsla för att få oväntade panikattacker.
Vad är en panikattack?

En panikattack kan beskrivas som en plötslig (och många gånger oväntad) våg av intensiv rädsla eller obehag i kombination med olika kroppsliga symptom. Attacken pågår vanligtvis i några minuter och klingar sedan av. Kroppssymptomen kan skilja sig från person till person, men det kan exempelvis vara andningssvårigheter, yrsel, hjärtklappning, domningar eller stickningar, svettningar, overklighetskänslor, kvävningskänslor och smärta eller obehag i bröstet

Vad är paniksyndrom?

Paniksyndrom innebär att du har återkommande oväntade panikattacker med flertalet olika av kroppsreaktionerna ovan. Det utmärker sig också genom att du får en ihållande rädsla eller oro för att få ytterligare panikattacker eller konsekvenserna av attackerna, vanligtvis handlar det om att du ska tappa kontrollen, bli galen eller dö.

Vad är panikångest?

Panikångest är  ett vardagligt ord som ibland används felaktigt för att benämna alla möjliga obehag, men det är ett annat ord för paniksyndrom.

Behöver du hjälp?

Du kan läsa mer ingående information om panikattacker och paniksyndrom samt ta del av självhjälpsråd här. Om du önskar personlig hjälp så erbjuder vi möjligheten att träffa psykolog eller psykoterapeut online för 250 kr per besök (kostnadsfritt om du har frikort eller är under 20 år).

Related Posts