Panikattack, panikångest eller paniksyndrom - vet du skillnaden?

Panikattack, panikångest, eller paniksyndrom - vet du skillnaden? Bild föreställer en person som sitter i en säng, med uppdragna ben och håller sina armar runt knäna
PrataMera
2023-03-15

Paniksyndrom, eller panikångest som det ofta kallas, är en av de vanligaste förekommande psykiska åkommorna. Många har svårt att skilja på paniksyndrom och en panikattack men en panikattack kan  du ha någon enstaka gång utan att det  handlar om paniksyndrom. Paniksyndrom innebär att det finns en oro eller rädsla för att få oväntade panikattacker.

Vad är en panikattack?

En panikattack kan beskrivas som en plötslig (och många gånger oväntad) våg av intensiv rädsla eller obehag i kombination med olika kroppsliga symptom. Attacken pågår vanligtvis i några minuter och klingar sedan av. Kroppssymptomen kan skilja sig från person till person, men det kan exempelvis vara andningssvårigheter, yrsel, hjärtklappning, domningar eller stickningar, svettningar, overklighetskänslor, kvävningskänslor och smärta eller obehag i bröstet

Vad är paniksyndrom?

Paniksyndrom innebär att du har återkommande oväntade panikattacker med flertalet olika av kroppsreaktionerna ovan. Det utmärker sig också genom att du får en ihållande rädsla eller oro för att få ytterligare panikattacker eller konsekvenserna av attackerna, vanligtvis handlar det om att du ska tappa kontrollen, bli galen eller dö.

Vad är panikångest?

Panikångest är  ett vardagligt ord som ibland används felaktigt för att benämna alla möjliga obehag, men det är ett annat ord för paniksyndrom.

Behöver du hjälp?

Du kan läsa mer ingående information om panikattacker och paniksyndrom samt ta del av självhjälpsråd här. Om du önskar stöd så tveka inte att kontakta oss på pratamera.nu eller någon annan vårdgivare, t.ex. din vårdcentral.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Den ofrånkomliga otillräckligheten - om tvärsäkerhet och osäkerhet i skolan och livet

Välkommen till PrataMeraPodden!
Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Det här med relationer alltså, så underbart och så svårt! Jag definierar mig som en utpräglat relationell människa, att bygga goda relationer med människor i min omgivning är liksom pudelns kärna för mig. Det är det som känns allra viktigast här i livet, något jag tycker att jag är bra på o när det skorrar i en relation så har det stor påverkan på mitt välmående. Dessutom är det viktig att känna en nära relation till platsen jag befinner mig på, sammanhanget där jag arbetar och liksom till helheten: samhället, mänskligheten, planeten.

Läs mer
Hur mår man när man är utbränd?

Utmattningssyndrom, även känt som utbrändhet, är ett allt vanligare hälsoproblem i dagens stressade samhälle. Många gånger kan symptomen vara svåra att känna igen, vilket kan leda till att många går runt och kämpar utan att förstå varför de känner sig så utmattade och nedstämda. Känner du dig alltid trött även fast du sovit, har svårt att koncentrera dig eller känner att du har svårt att hantera dina känslor? Det kan vara tecken på att du lider av utmattningssyndrom. Läs vidare för att få en bättre förståelse för vad utmattningssyndrom är och hur det kan visa sig i vardagen.

Läs mer
Om att må dåligt på jobbet

Att varje morgon vakna med magont, komma hem med huvudvärk och tom på energi efter en arbetsdag är en verklighet för många. Psykisk ohälsa står idag för hälften av alla längre sjukskrivningar och stress och utmattning är ett av besvären som är vanligast. Vad vi kan göra för att förebygga stress och utmattning på arbetsplatsen och hur kan vi säga stopp innan det leder till en sjukskrivning?

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram