Kan man bli deppig av vårkänslor?

Kan man bli deppig av vårkänslor? En person sitter på en gräsmatta som är täckt av maskrosor
PrataMera
2023-05-02

Körsbärsträden blommar i trädgårdarna och björkarna slår ut, folk sitter utomhus och dricker kaffe eller äter glass. Många får mer energi när våren är här och ljuset kommer tillbaka – men inte alla. Ljuset kan göra att vi sover sämre och vaknar tidigare på morgnarna, och många av oss upplever att kraven ökar under våren.

Det starka ljuset lyser obarmhärtigt upp allt som ska tvättas, städas, filas, skrapas, målas och fixas, dammet som har samlats och alla smutsiga fönster som borde tvättas. Du kanske känner att din kropp är blek och inte alls i den form du hade önskat. Och inte nog med allt som ska göras praktiskt, många upplever att de förväntas vara glada och fyllda med energi under denna intensiva årstid.

Vanligare upp i norr

Årstidsbunden depression, eller ”Seasonal Affective Disorder” (SAD) som det heter på engelska, orsakas av ljusets förändring, men man vet inte säkert varför vissa människor drabbas av årstidsbundna depressioner under den ljusare delen av året. Ju mer dygnet växlar i längd, desto vanligare är det med årstidsbunden depression. Den här typen av problem existerar knappt i länder som ligger nära ekvatorn, men är desto vanligare ju mer norrut man lever.

En stor del av oss upplever att vi blir tröttare under hösten och vintern. Det beror på att vi under årets mörkare årstider kan få brist på kroppens hormoner melatonin (som reglerar vakenhet och sömn) och serotonin (som reglerar aptit). Brist på melatonin kan vi få om vi är stressade, utsätter oss för konstgjort ljus på natten, från t.ex. en tv eller dator, eller om vi äter dåligt. Melatonin ökar i mörker och serotonin ökar i ljuset, så försök vara vaken på dagen för att få dagsljus och sova på natten för att reglera vakenhet och sömn-rytmen i kroppen. Även brist på D-vitamin kan spela en viss roll (mängden D-vitamin kan vi öka genom att vistas i solen).

Hur visar sig årstidsbunden depression?

Besvären vid årstidsbunden depression under våren och sommaren liknar de besvär man har vid depression under hösten och vintern. För att få diagnosen ska du ha haft besvär två år i rad.

  • Ditt sömnbehov är större och du har svårighet att fokusera till följd av tröttheten.
  • Du har en tyngdkänsla i armar och ben.
  • Du är känsligare än normalt och dina sociala relationer kan påverkas negativt med ökade konflikter.
  • Du har en betydligt ökad aptit och sug efter sötsaker, vilket kan leda till viktökning.
  • Många som lider av årstidsbunden depression beskriver också att de har ett nedsatt immunförsvar och drabbas lättare av infektioner och andra sjukdomar.

Om dina besvär hindrar dig helt från att klara vardagliga aktiviteter eller att arbeta så bedöms dina symptom som svåra och du kan behöva hjälp. Något som brukar fungera väl vid den här typen av depressioner är psykologisk behandling med inslag av så kallad “beteendeaktivering”, vilket går ut på att du får hjälp att inrätta ditt liv på ett sätt som minskar dina depressiva symptom och därför kan lindra dina besvär.

Ljus, motion och så lite stress som möjligt

Ju mer ljus du exponerar dig för, desto bättre kommer du att må, så försök tillbringa så mycket tid du kan utomhus under dygnets ljusa timmar, även mulna dagar. Kom ihåg att undvika solglasögon eller färgade linser, eftersom det är via ögat som vi tillgodogör oss ljuset.

Regelbunden motion ger också en bra effekt, helst ungefär en timme tre gånger i veckan, och allra helst utomhus förstås. Alkohol förstärker depressioner och därför ska du vara väldigt försiktig med att dricka alkohol om du är i riskzonen för depression. Sist men inte minst (även om det kanske inte är enkelt) så behöver du planera ditt liv så att du undviker stress, t.ex. genom att hålla goda rutiner som att äta och sova på regelbundna tider.

Ta hand om dig.

Artikel först publicerad 14 april 2020
Uppdaterad 2 maj 2023

Mer läsning

Den ofrånkomliga otillräckligheten - om tvärsäkerhet och osäkerhet i skolan och livet

Välkommen till PrataMeraPodden!
Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Det här med relationer alltså, så underbart och så svårt! Jag definierar mig som en utpräglat relationell människa, att bygga goda relationer med människor i min omgivning är liksom pudelns kärna för mig. Det är det som känns allra viktigast här i livet, något jag tycker att jag är bra på o när det skorrar i en relation så har det stor påverkan på mitt välmående. Dessutom är det viktig att känna en nära relation till platsen jag befinner mig på, sammanhanget där jag arbetar och liksom till helheten: samhället, mänskligheten, planeten.

Läs mer
Hur mår man när man är utbränd?

Utmattningssyndrom, även känt som utbrändhet, är ett allt vanligare hälsoproblem i dagens stressade samhälle. Många gånger kan symptomen vara svåra att känna igen, vilket kan leda till att många går runt och kämpar utan att förstå varför de känner sig så utmattade och nedstämda. Känner du dig alltid trött även fast du sovit, har svårt att koncentrera dig eller känner att du har svårt att hantera dina känslor? Det kan vara tecken på att du lider av utmattningssyndrom. Läs vidare för att få en bättre förståelse för vad utmattningssyndrom är och hur det kan visa sig i vardagen.

Läs mer
Om att må dåligt på jobbet

Att varje morgon vakna med magont, komma hem med huvudvärk och tom på energi efter en arbetsdag är en verklighet för många. Psykisk ohälsa står idag för hälften av alla längre sjukskrivningar och stress och utmattning är ett av besvären som är vanligast. Vad vi kan göra för att förebygga stress och utmattning på arbetsplatsen och hur kan vi säga stopp innan det leder till en sjukskrivning?

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram