Vardagsdepp eller depression - när är det dags att söka hjälp?

Vardagsdepp eller depression - när är det dags att söka hjälp? Bild föreställer en tjej som sitter på en bred fönsterbräda och tittar ut genom fönstret.
PrataMera
2023-04-12

Känner du dig nedstämd men vet inte riktigt om du behöver söka hjälp eller inte? Kanske funderar du på om det du eller en anhörig just nu upplever är ”normal deppighet som hör livet till” eller om det faktiskt är en depression som kräver behandling. I så fall är du inte ensam.

Depression är ett vanligt tillstånd som ca en tredjedel av oss någon gång i livet drabbas av – även om långt ifrån alla söker vård. För att ställa diagnosen depression krävs att man i minst två veckors tid haft symptom som nedstämdhet, minskat intresse för sådant man vanligtvis tycker om, energibrist, koncentrationssvårigheter, obeslutsamhet, sömnproblem, aptitförändring, skuldkänslor, känslor av att vara värdelös samt tankar på döden. Symptomen ska vara så pass stora att de ”orsakar lidande eller försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden”.

Man kan ha olika grader av depression

Om man har en lätt depression kan man klara av det mesta i sin vardag och andra kanske inte ens märker att man mår dåligt. Om man har en medelsvår depression är det däremot svårare att klara av vardagen, och om man har en svår depression är det mesta mödosamt och det råder ingen tvekan om att man är deprimerad.

Ju tidigare hjälp, desto bättre

Att vara lite “nere” ibland hör livet till och det kan vara klurigt att avgöra om man mår så pass dåligt att man behöver söka vård. Gränsen mellan en lätt depression och ”vanlig vardaglig deppighet” är inte alltid så lätt att dra. Man kanske är orolig för att överdriva sina problem, rädd att bli avvisad om man söker hjälp eller så vill man inte ”belasta vården i onödan”.

Här är det viktigt att veta att en tidig insats kan förhindra att ens mående försämras. Dåligt mående kan lätt leda till att man trasslar in sig alltmer i en negativ spiral, där man t. ex. på grund av minskad lust och ork gör färre saker och isolerar sig alltmer, vilket ofta ger negativa tankar och känslor allt större utrymme. Det är alltså bättre att ta tag i situationen tidigt än att vänta alltför länge, så man ger sig själv en chans att börja må bättre innan besvären vuxit sig övermäktigt stora.

Vardagsdepp eller depression - när är det dags att söka hjälp? Två vänner står bredvid varandra med varsin cykel och pratar glatt med varandra

Det går att göra en hel del på egen hand för att ta sig ur sin deppighet och kanske inte minst förhindra att det blir värre. Du kan exempelvis aktivera dig, hålla kontakten med andra och röra på dig.

Självhjälp som faktiskt fungerar

Något man kanske inte tänker på är att man kan göra en hel del på egen hand för att ta sig ur sin deppighet och kanske inte minst förhindra att det blir värre. Här kommer några konkreta verktyg som vi brukar använda oss av i psykologisk behandling vid depression:

  • Aktivera dig. Låt inte bristen på lust, ork och motivation styra. Gör saker ändå.
  • Håll kontakten med andra. Dra dig inte undan, fast det kanske känns skönt i stunden.
  • Rör på dig. Motion har en dokumenterat antidepressiv effekt.
  • Var rädd om din sömn. Håll i /skapa bra rutiner. Testa en avslappningsövning när du lägger dig om du har svårt att somna.
  • Få i dig näring. Ät – någorlunda regelbundet och någorlunda bra.
  • Tro inte på allt du tänker – framför allt inte om du har många negativa tankar om dig själv (vilket man ofta har om man är deprimerad). Våra tankar är inte alltid sanningar!
  • Se ältande som signal till aktivitet. Om du fastnar i grubbel och negativa tankar, bryt dem genom att göra något som får dig att fokusera på annat. Gör gärna en lista med förslag på aktiviteter så du har att ta av.
  • Var observant på vad som får dig att må bättre respektive sämre. Finns det saker du gör för mycket eller för lite av? Kanske behöver du ändra på något i vad du gör?
  • Undvik undvikande. Låt inte nedstämdheten hindra dig från saker du i vanliga fall tycker om.
  • Var snäll mot dig själv. Hur skulle du ta hand om eller bemöta någon annan som var i din situation? Kan du vara så även mot dig själv?
Vad du som anhörig kan göra

Om du har någon i din närhet som är nedstämd eller deprimerad, kan du stötta genom att tipsa eller påminna om verktygen ovan. Kanske vill den andra prata om hur den mår, kanske inte. Du kan ändå visa att du finns där, hålla kontakten och föreslå aktiviteter för att bryta den spiral av inaktivitet, undvikande och isolering man lätt kan hamna i när depressionen börjar ta över.

Hoppas dessa råd kan hjälpa dig att förstå ditt mående lite bättre. Hos oss på PrataMera är du alltid välkommen att boka en tid om du känner att det skulle vara bra med en bedömning av ditt mående för att se om du behöver en behandlingsinsats för att komma vidare. För just depression har vi flera olika behandlingsalternativ, som enskilda samtal och iKBT-program som du arbetar med på egen hand med regelbunden återkoppling från någon av våra behandlare.

Ta hand om dig! Det är du värd!

 

PrataMeras program
Vägen ut ur nedstämdhet & depression
Få kunskap och verktyg för att för att förbättra ditt mående

Mer läsning

Den ofrånkomliga otillräckligheten - om tvärsäkerhet och osäkerhet i skolan och livet

Välkommen till PrataMeraPodden!
Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Det här med relationer alltså, så underbart och så svårt! Jag definierar mig som en utpräglat relationell människa, att bygga goda relationer med människor i min omgivning är liksom pudelns kärna för mig. Det är det som känns allra viktigast här i livet, något jag tycker att jag är bra på o när det skorrar i en relation så har det stor påverkan på mitt välmående. Dessutom är det viktig att känna en nära relation till platsen jag befinner mig på, sammanhanget där jag arbetar och liksom till helheten: samhället, mänskligheten, planeten.

Läs mer
Hur mår man när man är utbränd?

Utmattningssyndrom, även känt som utbrändhet, är ett allt vanligare hälsoproblem i dagens stressade samhälle. Många gånger kan symptomen vara svåra att känna igen, vilket kan leda till att många går runt och kämpar utan att förstå varför de känner sig så utmattade och nedstämda. Känner du dig alltid trött även fast du sovit, har svårt att koncentrera dig eller känner att du har svårt att hantera dina känslor? Det kan vara tecken på att du lider av utmattningssyndrom. Läs vidare för att få en bättre förståelse för vad utmattningssyndrom är och hur det kan visa sig i vardagen.

Läs mer
Om att må dåligt på jobbet

Att varje morgon vakna med magont, komma hem med huvudvärk och tom på energi efter en arbetsdag är en verklighet för många. Psykisk ohälsa står idag för hälften av alla längre sjukskrivningar och stress och utmattning är ett av besvären som är vanligast. Vad vi kan göra för att förebygga stress och utmattning på arbetsplatsen och hur kan vi säga stopp innan det leder till en sjukskrivning?

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram