Träning kan motverka depression

Träning kan motverka depression
PrataMera
2017-10-04

Ny forskning som publicerats i The American Journal of Psychiatry visar att träning kan förebygga depression. Enligt studien kan det räcka med endast en timme per vecka för att undvika framtida depressioner. 

Att träning ska ha effekt för olika psykiska problem har länge varit känt, men nu har en ny stor studie visat på samband mellan motion och minskad risk för depression. Studien genomfördes på 33000 norrmän under en period av 11 år, och man samlade under tiden in data om träningsmängd samt depressions- och ångestsymptom. Resultatet visar, enligt forskarna, att små mängder träning kan förhindra depression oavsett ålder och kön.

Första gången man har kunnat visa effekten

Samuel Harvey, en av professorerna ansvarig för studien, säger enligt huffingtonpost:
”Vi har länge vetat att träning har effekt vid behandling av depressionssymptom, men detta är första gången en kvantitativ studie har kunnat visa vilken preventiv effekt fysisk aktivitet har när det gäller att minska framtida depressioner.”

Enligt Samuel är studien extra spännande eftersom:
”Resultatet visar att relativt små mängder med träning – från en timme per vecka – kan ha ett betydande skydd för depression”

Det finns mycket att vinna

Enligt forskarna finns det mycket att vinna på att integrera träning vid behandling för psykiska problem. Speciellt eftersom effekten av träning vid depression, oavsett vilken intensitet det rör sig om, har liknande effekt som vid behandling med antidepressiv medicin och Kognitiv beteendeterapi (KBT).

Man vet dock inte varför det har effekt vid depressionssymptom, men forskarna tror att det har att göra med olika fysiska och sociala fördelar vid fysiskt aktivitet.

Mer läsning: Kan motion verkligen minska ångest och depression?

 

Källa: The American Journal of psychiatry

Mer läsning

Vill du delta i en studie om hälsa och känslomässig belastning i arbetet?

Vill du delta i ett forskningsprojekt som undersöker vilken betydelse känslomässig belastning har för medarbetares hälsa? Högskolan i Gävle söker nu deltagare till en enkätstudie till forskningsprojektet ”Hälsa och känslomässig belastning i arbetet”.

Läs mer
Öppettider nationaldagen

PrataMera håller stängt torsdag den 6/6 men har öppet igen som vanligt fredag den 7/6.

Läs mer
Internationella dagen mot ätstörningar

Den 2 juni är det internationella dagen mot ätstörningar. Dagen är instiftad för att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen. Ätstörningar är för många drabbade förknippat med starka känslor av utanförskap och skam vilket gör att det kan ta lång tid innan man söker hjälp. Det är viktigt att komma ihåg att det går att bli helt frisk och fri från en ätstörning

Läs mer
1 2 3 22

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram