Träning kan motverka depression

Träning kan motverka depression
PrataMera
2017-10-04

Ny forskning som publicerats i The American Journal of Psychiatry visar att träning kan förebygga depression. Enligt studien kan det räcka med endast en timme per vecka för att undvika framtida depressioner. 

Att träning ska ha effekt för olika psykiska problem har länge varit känt, men nu har en ny stor studie visat på samband mellan motion och minskad risk för depression. Studien genomfördes på 33000 norrmän under en period av 11 år, och man samlade under tiden in data om träningsmängd samt depressions- och ångestsymptom. Resultatet visar, enligt forskarna, att små mängder träning kan förhindra depression oavsett ålder och kön.

Första gången man har kunnat visa effekten

Samuel Harvey, en av professorerna ansvarig för studien, säger enligt huffingtonpost:
”Vi har länge vetat att träning har effekt vid behandling av depressionssymptom, men detta är första gången en kvantitativ studie har kunnat visa vilken preventiv effekt fysisk aktivitet har när det gäller att minska framtida depressioner.”

Enligt Samuel är studien extra spännande eftersom:
”Resultatet visar att relativt små mängder med träning – från en timme per vecka – kan ha ett betydande skydd för depression”

Det finns mycket att vinna

Enligt forskarna finns det mycket att vinna på att integrera träning vid behandling för psykiska problem. Speciellt eftersom effekten av träning vid depression, oavsett vilken intensitet det rör sig om, har liknande effekt som vid behandling med antidepressiv medicin och Kognitiv beteendeterapi (KBT).

Man vet dock inte varför det har effekt vid depressionssymptom, men forskarna tror att det har att göra med olika fysiska och sociala fördelar vid fysiskt aktivitet.

Mer läsning: Kan motion verkligen minska ångest och depression?

 

Källa: The American Journal of psychiatry

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram