Träning kan motverka depression

Träning kan motverka depression
PrataMera
2017-10-04

Ny forskning som publicerats i The American Journal of Psychiatry visar att träning kan förebygga depression. Enligt studien kan det räcka med endast en timme per vecka för att undvika framtida depressioner. 

Att träning ska ha effekt för olika psykiska problem har länge varit känt, men nu har en ny stor studie visat på samband mellan motion och minskad risk för depression. Studien genomfördes på 33000 norrmän under en period av 11 år, och man samlade under tiden in data om träningsmängd samt depressions- och ångestsymptom. Resultatet visar, enligt forskarna, att små mängder träning kan förhindra depression oavsett ålder och kön.

Första gången man har kunnat visa effekten

Samuel Harvey, en av professorerna ansvarig för studien, säger enligt huffingtonpost:
”Vi har länge vetat att träning har effekt vid behandling av depressionssymptom, men detta är första gången en kvantitativ studie har kunnat visa vilken preventiv effekt fysisk aktivitet har när det gäller att minska framtida depressioner.”

Enligt Samuel är studien extra spännande eftersom:
”Resultatet visar att relativt små mängder med träning – från en timme per vecka – kan ha ett betydande skydd för depression”

Det finns mycket att vinna

Enligt forskarna finns det mycket att vinna på att integrera träning vid behandling för psykiska problem. Speciellt eftersom effekten av träning vid depression, oavsett vilken intensitet det rör sig om, har liknande effekt som vid behandling med antidepressiv medicin och Kognitiv beteendeterapi (KBT).

Man vet dock inte varför det har effekt vid depressionssymptom, men forskarna tror att det har att göra med olika fysiska och sociala fördelar vid fysiskt aktivitet.

Mer läsning: Kan motion verkligen minska ångest och depression?

 

Källa: The American Journal of psychiatry

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram