Positiv förväntan spelar stor roll för effekten av antidepressiv medicin

Positiv förväntan spelar stor roll för effekten av antidepressiv medicin
PrataMera
2017-10-19

Antidepressiv medicin, så kallad SSRI-preparat, förskrivs vanligen vid olika typer av psykiska besvär som exempelvis depression eller olika  ångestproblem. Man har hittills trott att det är medicinen som står för den främsta effekten men nu visar en ny studie att en persons förväntning på behandlingen spelar en viktigare roll för utfallet.

Thomas Furmark, professor i psykologi och en av forskarna bakom studien, har tillsammans med sina kollegor undersökt huruvida ett SSRI-preparat (escitalopram) kan ge olika effekt beroende på vilken information man får inför sin behandling. Genom studien har de låtit personer med social ångest (tidigare kallat social fobi) fått antingen korrekt eller felaktig information inför sin behandling, och resultatet visar på en tydlig skillnad med bättre effekt för dem med korrekt information.

”Det var stora skillnader”

Personerna med social ångest delades upp i två olika grupper. Den grupp som fick felaktig information trodde att de skulle få placebo (dvs. ett piller som inte ger någon effekt men med liknande biverkningar), men istället fick exakt samma medicin som den andra gruppen. Vilket är ett sätt att testa hur förväntanseffekten påverkar resultatet av läkemedelsbehandlingen.

– Vi tittade på hur många det var som svarat bra på behandlingen. Och det var stora och signifikanta skillnader. Det var 50 procent i gruppen som fått korrekt information och bara 14 procent i den andra gruppen, säger Thomas Furmark enligt Sveriges Radio.

Enligt Thomas Furmark spelar alltså inte bara medicinens effekt roll utan även förväntan på läkemedlet.

– Ja vi kommer fram till att det finns en stor effekt av förväntningar, när det gäller hur bra man svara på SSRI-läkemedel. Men att det också verkar finnas en viss effekt av själva läkemedlet.

Antidepressiv medicin omdiskuterat senaste tiden

Antidepressiv medicin har diskuterats flitigt senaste tiden då man har ifrågasatt att hur verksamt själva medicinen egentligen är. Flera olika förespråkare och studier har talat både för och emot dess effekt. Professor Furmarks fynd visar dock att medicinen har en mindre betydelse än vad man tidigare trott och de psykologiska förväntningarna en större betydelse – i alla fall vad gäller dem som behandlas för social ångest.

(Källa: Uppsala Universitet och Sverige Radio)

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram