Positiv förväntan spelar stor roll för effekten av antidepressiv medicin

Positiv förväntan spelar stor roll för effekten av antidepressiv medicin
PrataMera
2017-10-19

Antidepressiv medicin, så kallad SSRI-preparat, förskrivs vanligen vid olika typer av psykiska besvär som exempelvis depression eller olika  ångestproblem. Man har hittills trott att det är medicinen som står för den främsta effekten men nu visar en ny studie att en persons förväntning på behandlingen spelar en viktigare roll för utfallet.

Thomas Furmark, professor i psykologi och en av forskarna bakom studien, har tillsammans med sina kollegor undersökt huruvida ett SSRI-preparat (escitalopram) kan ge olika effekt beroende på vilken information man får inför sin behandling. Genom studien har de låtit personer med social ångest (tidigare kallat social fobi) fått antingen korrekt eller felaktig information inför sin behandling, och resultatet visar på en tydlig skillnad med bättre effekt för dem med korrekt information.

”Det var stora skillnader”

Personerna med social ångest delades upp i två olika grupper. Den grupp som fick felaktig information trodde att de skulle få placebo (dvs. ett piller som inte ger någon effekt men med liknande biverkningar), men istället fick exakt samma medicin som den andra gruppen. Vilket är ett sätt att testa hur förväntanseffekten påverkar resultatet av läkemedelsbehandlingen.

– Vi tittade på hur många det var som svarat bra på behandlingen. Och det var stora och signifikanta skillnader. Det var 50 procent i gruppen som fått korrekt information och bara 14 procent i den andra gruppen, säger Thomas Furmark enligt Sveriges Radio.

Enligt Thomas Furmark spelar alltså inte bara medicinens effekt roll utan även förväntan på läkemedlet.

– Ja vi kommer fram till att det finns en stor effekt av förväntningar, när det gäller hur bra man svara på SSRI-läkemedel. Men att det också verkar finnas en viss effekt av själva läkemedlet.

Antidepressiv medicin omdiskuterat senaste tiden

Antidepressiv medicin har diskuterats flitigt senaste tiden då man har ifrågasatt att hur verksamt själva medicinen egentligen är. Flera olika förespråkare och studier har talat både för och emot dess effekt. Professor Furmarks fynd visar dock att medicinen har en mindre betydelse än vad man tidigare trott och de psykologiska förväntningarna en större betydelse – i alla fall vad gäller dem som behandlas för social ångest.

(Källa: Uppsala Universitet och Sverige Radio)

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram