Hjälp till återgång i arbetet efter psykisk ohälsa

Hjälp till återgång i arbetet efter psykisk ohälsa
PrataMera
2017-12-04

Forskare vid Umeå universitet har tagit fram en praktisk handledning för hur återgång i arbetet ska kunna ske efter utmattning, psykisk ohälsa och långvarig smärta. Syftet är att underlätta både för den drabbade och för arbetsgivaren. 

Den psykiska ohälsan har senaste åren ökat och utgör idag ca 46 procent av alla pågående sjukskrivningar i Sverige. Enligt Försäkringskassan har det skett en ökning på 129 procent från och med juni 2011 till och med halvårsskiftet 2017.

Forskarna har utvecklat grundmodellen

Forskare från Lund universitet har tidigare tagit fram en grundmodell för hur återgång till arbetat ska se ut. Detta har nu forskarna vid Umeås universitet vidareutvecklat via projektet "Strukturerad metod för hälso- och sjukvård, som främjar dialog mellan arbetsgivare och patient för att förbättra återgång i arbete vid psykisk ohälsa". 

Therese Eskilsson, som är forskare vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering och projektledare, säger enligt umu.se”I vår studie har 51 personer med utmattningssyndrom deltagit tillsammans med arbetsgivare och handläggare på Försäkringskassan”

Huvudsyftet har varit att ta reda på hur bra metoden är vid återgång i arbete samt hur bra verktyget är praktiskt för de som arbetar med förebyggande och rehabiliterande insatser inom vården. Forskarna har utvärderat projektet genom att intervjua personer med utmattningssyndrom, olika arbetsgivare, personer som arbetar med rehabilitering och personal från Försäkringskassan.

Viktigt att veta vem som gör vad

Forskningen publiceras nu som en bok med både teoretisk kunskap och praktiska verktyg. Tanken är att boken ska kunna användas vid själva mötet mellan den som drabbats och arbetsgivaren men också föra att anpassa och göra åtgärder vid återgång i arbetet.

”Vi har utvecklat en egen modell för samtalet som leds av en rehabiliteringskoordinator, och den resulterar i att man får en tydlig plan för vad som behöver göras och av vem” säger Therese Eskilsson enligt umu.se.

Boken beskriver konkret hur den sjukskrivne exempelvis kan lära sig sätta gränser eller göra avbrott för återhämtning men också hur arbetsgivaren kan informera kollegor, ordna speciella arbetsrum och anpassa arbetsuppgifterna.

Ta del av stödet kostnadsfritt
Vem som helst kan ta del av materialet  kostnadsfritt via exempelvis vårdhandboken.

(Källa: Umeå universitet)

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram