Hjälp till återgång i arbetet efter psykisk ohälsa

Hjälp till återgång i arbetet efter psykisk ohälsa
PrataMera
2017-12-04

Forskare vid Umeå universitet har tagit fram en praktisk handledning för hur återgång i arbetet ska kunna ske efter utmattning, psykisk ohälsa och långvarig smärta. Syftet är att underlätta både för den drabbade och för arbetsgivaren. 

Den psykiska ohälsan har senaste åren ökat och utgör idag ca 46 procent av alla pågående sjukskrivningar i Sverige. Enligt Försäkringskassan har det skett en ökning på 129 procent från och med juni 2011 till och med halvårsskiftet 2017.

Forskarna har utvecklat grundmodellen

Forskare från Lund universitet har tidigare tagit fram en grundmodell för hur återgång till arbetat ska se ut. Detta har nu forskarna vid Umeås universitet vidareutvecklat via projektet "Strukturerad metod för hälso- och sjukvård, som främjar dialog mellan arbetsgivare och patient för att förbättra återgång i arbete vid psykisk ohälsa". 

Therese Eskilsson, som är forskare vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering och projektledare, säger enligt umu.se”I vår studie har 51 personer med utmattningssyndrom deltagit tillsammans med arbetsgivare och handläggare på Försäkringskassan”

Huvudsyftet har varit att ta reda på hur bra metoden är vid återgång i arbete samt hur bra verktyget är praktiskt för de som arbetar med förebyggande och rehabiliterande insatser inom vården. Forskarna har utvärderat projektet genom att intervjua personer med utmattningssyndrom, olika arbetsgivare, personer som arbetar med rehabilitering och personal från Försäkringskassan.

Viktigt att veta vem som gör vad

Forskningen publiceras nu som en bok med både teoretisk kunskap och praktiska verktyg. Tanken är att boken ska kunna användas vid själva mötet mellan den som drabbats och arbetsgivaren men också föra att anpassa och göra åtgärder vid återgång i arbetet.

”Vi har utvecklat en egen modell för samtalet som leds av en rehabiliteringskoordinator, och den resulterar i att man får en tydlig plan för vad som behöver göras och av vem” säger Therese Eskilsson enligt umu.se.

Boken beskriver konkret hur den sjukskrivne exempelvis kan lära sig sätta gränser eller göra avbrott för återhämtning men också hur arbetsgivaren kan informera kollegor, ordna speciella arbetsrum och anpassa arbetsuppgifterna.

Ta del av stödet kostnadsfritt
Vem som helst kan ta del av materialet  kostnadsfritt via exempelvis vårdhandboken.

(Källa: Umeå universitet)

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram