Bryt stigmat – prata om psykisk ohälsa

Bryt stigmat – prata om psykisk ohälsa
PrataMera
2024-05-03

Den 5 maj varje år genomför föreningen Hjärnkoll 5 minuter 5 maj-dagen med syfte att synliggöra och väcka intresse om psykisk ohälsa.

Hjärnkolls kampanj startade 2009 och har sedan dess genomförts och uppmärksammats runt om i landet. Dagen instiftades för att uppmärksamma psykisk ohälsa för att fler ska våga öppna upp och prata om den för att minska stigmat och diskriminerande beteenden.

Vi kan alla göra skillnad. Genom att prata med dem omkring oss, att själv ta reda på fakta och lära oss för att få en större förståelse för psykisk hälsa. Och när vi pratar mer om psykisk ohälsa låter vi människor veta att de inte är ensamma, vi kan hjälpas åt att få slut på stigmatisering och diskriminering och tillsammans hjälpas åt att förändra attityder kring psykisk ohälsa. 5 minuter kan göra stor skillnad.

Läs mer om  5 minuter 5 maj-dagen hos Hjärnkoll.se

 

Mer läsning: Att våga fråga kan göra stor skillnad

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 5 - om hur poesi kan vara plåster för själen

I det här avsnittet har Anna Kinnander bjudit in Pia Eriksson, skaparen av Instagramkontot ”Korsdragspoesi” och författare till boken ”Till dig som famlar”. Tillsammans samtalar de om hur vi kan mötas i det aviga och bli stärkta av att veta att det kommer bli bättre. Vi får lyssna till ett varmt och nära samtal som går in på hur skrivande och kreativitet kan vara till hjälp för att både hantera och bearbeta sitt mående.

Läs mer
Webbinar - om känslor och relationer

Varmt välkommen till ett gratis webbinarium om hur vi kan förstå våra känslor utifrån våra relationer. Föreläsningen leds av Kristina Nyggard, leg. psykoterapeut på PrataMera. Hon kommer bland att berätta om våra känslors funktion samt hur våra känslomässiga reaktioner formas redan under uppväxten. Hon kommer prata om anknytningsmönster och hur det kan ha en inverkan på våra känslor i vårt vuxna liv och våra relationer.

Läs mer
Öppettider Kristi himmelsfärdsdag

Nu vankas långhelg och ledighet och för många av oss – en efterlängtad chans till välbehövlig vila. PrataMera är stängt torsdag den 9 maj men har öppet som vanligt igen fredag 10 maj.

Läs mer
1 2 3 20

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram