Sommar, underbara sommar?

Sommar, underbara sommar? Bild visar en sandstrand med många människor som solar och umgås
PrataMera
2023-07-18

Sommar är en tid som är starkt kopplad till stora förväntningar. Lata dagar på stranden, umgås med vänner och familj, dricka rosévin i solnedgång, åka på spännande semesterresor och tid för återhämtning och äntligen ta tag i renoveringsprojekt. Men det är ju också så att verkligheten inte alltid lever upp till drömmen så som många tänker att sommaren kan vara.

För många innebär sommaren att den kommer med fler påfrestningar än vanligt och som kan se väldigt olika ut. Semester, sommarlov och sommarstängda verksamheter gör att det kan bli en förlust av rutiner. För en del kan det bli en ökad ekonomisk stress då man förväntas att åka på semesterresor, delta i aktiviteter, gå på nöjesfält och liknande. För många innebär sommaren ett starkt obehag inför att följa med till badplatser och visa sig i badkläder på stranden. För en del blir den här perioden även att det blir en större oro för exempelvis anhöriga.

-> Se gratis föreläsning online: Hur ska jag kunna njuta av sommaren och ledigheten?

Allt detta är något som kan kännas hanterbart under övriga tiden på året och något det går att skapa en distans till. Vardagen fungerar, även om det ibland kan kännas tungt. Men när dessa extra påfrestningar läggs till kan det till slut bli övermäktigt och risken finns att man hamnar i ett dåligt mående. Hur kan vi då göra för att ge oss förutsättningar för att må bra?

  • Försök att planera i stort och smått. Har du rutiner som kanske försvinner under sommaren, planera i förväg så det finns en struktur med rutiner. Det kan vara att gå upp eller gå och lägga sig samma tid varje dag, motionsrutiner, att dricka sitt morgonkaffe på en speciell plats innan dagen blir för varm.  Skapa aktiviteter som hjälper dig följa dagen. Ska ni på utflykt? Kanske ni ta med eget fika/lunch för att spara lite på hushållskassan? Kika vad som händer i din stad, många kommuner ordnar aktiviteter för både stora och små och som oftast är kostnadsfria.   
  • Ifrågasätt dina borden och måsten. ”Jag borde verkligen ordna en sommarfest”, ”jag borde verkligen åka och hälsa på”, ”jag måste verkligen… ”. Men måste du verkligen det? Det är kanske inte något som du behöver göra just denna sommar? Att säga nej till andra kan vara ett sätt att säga ja till sig själv och skapa utrymme för att minska stress och må bättre.
  • Ge din inre kritiker semester. Brukar du lyssna på din inre kritiker? Den där rösten i ditt huvud som säger kritiska och dömande saker till dig – saker som du aldrig skulle säga till någon du bryr dig om och vill väl. Vad skulle du säga till en vän som behöver uppmuntring eller tröst? Prova att säga de orden till dig själv i stället och ge din inre kritiker en välbehövlig semester.
  • Var utomhus. Dagsljus gör att vi mår bättre. Det hjälper oss bilda serotonin i kroppen, ett ämne som ökar vårt lugn, vår förmåga att fokusera och till och med kan motverka ångest. Kanske kan du kombinera din dagliga dos med dagsljus med någon av dina rutiner? En promenad eller dricka ditt morgonkaffe utomhus?
  • Pausa. Vi behöver ta hand om oss själva för att orka. För många kan det innebära ett större oro för en nära anhörig under sommaren. Att exempelvis leva med någon som är långvarigt och svårt sjuk kan vara påfrestande och krävande på många sätt. För att orka finnas där och ta hand om sin anhörige är det dock viktigt att ta hand om sig själv - också. Det innebär inte att man är egoistisk eller självisk. Tvärtom handlar det om att vi behöver få återhämta oss och fylla på energi för att orka. Försök unna dig att göra saker du tycker om och som kan ge just dig återhämtning.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Peace in our time

Välkommen till PrataMeraPodden!

Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart!

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram