Så här tar du dig vidare efter skilsmässan

Så här tar du dig vidare efter skilsmässan. Bild föreställer ett par som håller om varandra och tittar över ett hav
PrataMera
2021-08-23

Separation. Att skiljas från någon man en gång bestämt sig för att leva med, som man har (haft) starka känslor för och som man planerat en gemensam framtid med. Det smärtar, vare sig man är den som lämnar eller den som blir lämnad, och vare sig man vill avsluta relationen eller inte. Det är lätt att känna sig vilsen, uppleva sorg över det man förlorat och oro inför sin nya verklighet. Så hur kan man ta sig vidare framåt och må så bra som möjligt i sitt ”nya” liv?

Ofta föregås en separation av en lång period där åtminstone den ena parten ifrågasätter relationen och vrider och vänder på om det är värt och möjligt att fortsätta tillsammans eller inte. Ibland är ens partner inne i samma process och man kanske jobbar på att förbättra relationen för att förhindra en separation. Andra gånger kommer beskedet om ett uppbrott som en blixt från en klarblå himmel. Oavsett, så brukar tiden efter separationen präglas av många förluster och förändringar. Vad som är hjälpsamt för att ta sig genom denna tid kan såklart skifta från person till person, men det finns några grundläggande råd som är hjälpsamma för de flesta:

 1. Acceptera att det känns. Våga sörja. Våga känna även andra känslor, som t.ex. ilska, raseri, besvikelse, skam, skuld, förvirring, osäkerhet, vanmakt, rädsla, oro, ångest eller något annat. Vare sig man blir lämnad eller är den som lämnar så är en separation en stor förändring och man skiljs dessutom från mer än personen och relationen. En del sammanhang försvinner, man tappar sin roll som ”partner” och kanske minskar eller försvinner kontakten med vissa personer i ens sociala nätverk. Kanske övergår man från att vara heltidsförälder till att vara deltidförälder. Dessutom försvinner både konkreta och diffusa tankar och planer om den gemensamma framtiden, och vem ska man nu dela alla gemensamma minnen med? Det kan också vara så att man känner en stor lättnad över
  att steget är taget och uppfylls av en positiv förväntan inför framtiden. Kanske blandat med en skuld och en skam över att inte tycka att det är särskilt jobbigt?

 2. Låt det ta tid. Det kan ta ett tag innan man hittar sin riktning igen efter alla de förändringar en separation medför. En separation innebär ofta en kris, och kriser brukar ta tid att komma genom. Exakt hur lång tid går inte att säga eftersom det varierar från person till person.

 3. Håll kontakt med andra. Om man mår dåligt är det lätt hänt att man börjar dra sig undan mer och mer. Man känner kanske inte för att träffa någon och vill helst vara ifred. Såklart kan man behöva egentid för att sörja och bearbeta eller “bara vara ifred”, men att dra sig undan för mycket kan vara negativt för måendet. Vi kanske blir för passiva, och riskerar då att fastna i grubblande och ältande. Vi kan dessutom gå miste om det stöd andra kan ge oss, praktiskt och känslomässigt, om vi låter dem finnas där.

 4. Aktivera dig ”lagom mycket”. Såklart är det svårt att veta vad som är lagom, men poängen är att det är bra att fortsätta med saker man brukar göra och må bra av. Kanske känner du även för att testa något nytt. Det är bra - men det är viktigt att man inte har så fullt upp att det blir en flykt från att känna och bearbeta.

 5. Reflektera kring din ”kompassriktning” vad gäller relationer. Vad är viktigt för dig i en relation? Hur vill du vara som partner? Vad förväntar du dig av den du ska leva med? Finns det saker du kan ta med dig in i en eventuell ny relation när det så småningom är dags? Kanske är det även läge för att utforska vem du vill vara och hur du vill leva även på andra områden, och göra fler aktiva val (utifrån vad som är möjligt i just ditt liv)?

  Läs även: Minska stress och ångest med hjälp av din värderade riktning

 6. Ät. Aptiten kan påverkas av vårt mående, och det kan vara svårt att få i sig mat om man har det jobbigt tiden efter separationen. Försök ändå hålla i rutiner vad gäller mat, men välj gärna sånt som går lättare att få ner och kanske att äta ”lite men ofta” om det funkar bättre.

 7. Sov. Även sömnen påverkas lätt av hur vi mår. Försök hålla i dina vanliga sovtider, testa en avslappningsövning om det är svårt att komma till ro, skriv ner tankarna som snurrar för att få ut dem ur huvudet eller testa något annat tips för bättre sömn.

 8. Rör på dig. Fysisk aktivitet är bra även för vårt psykiska mående. Att röra på sig, även i form av promenader, kan dessutom även ha en positiv inverkan på sömnen.

 9. Var i nuet. Det är lätt att fastna i självförebråelser och anklagelser kring det som varit, eller oro inför framtiden. Såklart kan det finnas lärdomar att dra av det som varit, och det är naturligt att ha en viss oro inför framtiden. Dock kan detta växa sig oproportionerligt stort och påverka måendet negativt. Att öka närvaron i nuet kan då vara hjälpsamt.

 10. Separera så ”schysst som möjligt”. Det kan vara lättare sagt än gjort om känslorna är starka och intensiva, men det är ofta lättare att bearbeta och gå vidare om man skiljs på ett så bra sätt som möjligt. Har ni barn tillsammans är detta extra viktigt. Ni kommer att behöva ha fortsatt kontakt, kommunicera och samarbeta. Familjerådgivning kan vara till hjälp även om man bestämt sig för att gå skilda vägar.

 11. Var snäll mot dig själv. Hur skulle du vara mot en vän som var i din situation? Hur skulle du ta hand om, trösta och peppa? Kan du vara så mot dig själv?

 12. Se till att få återhämtning. En separation innebär påfrestningar och stress. Som motvikt till detta är det viktigt att få återhämtning. Vad ger dig återhämtning och energipåfyllning? Hur kan du få till tillräckligt mycket av det i din vardag?

 13. Tänk ”om hundra dagar”. I boken ”Vägen genom skilsmässan. Att hantera en förlorad kärleksrelation” förmedlar psykolog Anna Bennich Karldstedt rådet att tänka ”om hundra dagar”. Då kommer det inte att vara så här illa längre. Då kommer det att kännas bättre. Då har det ljusnat. När vi har det kämpigt är det viktigt att lyfta blicken och se att det kommer att gå över. Det kommer att bli bra. Kanske kan en del saker till och med bli bättre än de var?

En separation är vanligtvis inget man behöver söka profession hjälp inom vården för att hantera, men ibland kan krisen bli så pass svår att uthärda att några stödsamtal kan vara till hjälp. Det kan också vara så att separationen känns extra svår på grund av ”gamla sår” som rivs upp, till exempel svåra erfarenheter av tidigare separationer. Förändringar, som ju en separation ofta medför ett flertal av, kan dessutom öka risken för en depression. Sök hjälp om du tror att du behöver stöd för att komma vidare. Ibland kan redan några få samtal göra stor skillnad.

Ta hand om dig! 

Lyssna på PrataMeraPodden: Avsnitt 5 - Vart är vi på väg?

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram